Зеленський поділився очікуваннями від майбутнього саміту НАТО

Україна очікує чіткого сигналу та "якихось конкретних речей" щодо запрошення її до НАТО.

Президент України Володимир Зеленський розповів, чого очікує від саміту НАТО, який незабаром має відбутися у Литві. Ідеальним було б запрошення нашої країни до Альянсу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави сказав на прес-конференції у чеській Празі. Зеленський додав, що Україна розуміє, що можуть бути складнощі в отриманні об'єднаної підтримки усіх партнерів Альянсу.

"Хтось озирається на Москву, хтось боїться Росію. Я вважаю, що це великий шанс показати сміливість усього Альянсу і його міцність", – наголосив президент.

Він зауважив, що Україна очікує чіткого сигналу та "якихось конкретних речей" щодо запрошення її до НАТО. За словами Зеленського, на полях саміту будуть вирішуватися й інші важливі речі. Зокрема, будуть обговорюватися певні пакети оборонної допомоги для України.

"Ми повинні сьогодні акумулювати усіх лідерів Альянсу, щоб тиснути політично на РФ разом", – сказав він.

Також глава держави уточнив, що планує обговорити із президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом кілька питань. Окрім гарантій безпеки і членства в НАТО, йдеться про питання зернової ініціативи, звільнення українських полонених з російського ув’язнення тощо.

"Багато речей, про які ми будемо говорити і, вірю, будемо мати домовленості із президентом Туреччини", – додав Зеленський.

Крім того, президент вчергове наголосив, що Україні потрібен чіткий сигнал, що вона буде в Альянсі.

"Не про те, що двері для нас відкриті. Цього замало. А про те, що Україна буде (членом НАТО – УНІАН)", – сказав президент.

Саміт НАТО у Вільнюсі

Як відомо, саміт НАТО у Литві має відбутися 11-12 липня. Його проведуть у Вільнюсі. Україна очікує отримати на саміті чіткі та конкретні гарантії безпеки та її майбутнього членства в Альянсі.

5 липня президент Литви Гітанас Науседа наголосив, що, нещважаючі на інтенсивні дискусії між країнами-членами НАТО, на саміті держави-учасниці блоку зможуть домовитися про такі зобов'язання перед Україною, які не розчарують Київ. Він також нагадав, що вже є домовленість щодо створення ради Україна – НАТО.

Вас також можуть зацікавити новини: