Ви коли-небудь замислювались над тим, чому більшість людей надають перевагу житлу з видом саме на природні пейзажі? Або чому звичайна прогулянка лісом, міським парком чи пляжем викликає почуття щастя та спокою? У цього є просте пояснення, адже кожен з нас має генетичний зв’язок із природою. Про це розповіла Олександра Шиманова, практикуючий психолог.

Для стабілізації психічного стану та зняття стресу психологи рекомендують прогулянки на природі. Проте, зважаючи на "сліди цивілізації", забруднення навколишнього середовища, іноді у нас не виходить отримати вдосталь позитивних емоцій від взаємодії з природою. 

Взаємозв'язок природи та психологічного стану людини

Антуан де Сент-Екзюпері казав: "Встав вранці, вмився, привів себе в порядок, а тоді відразу приведи до ладу свою планету." Класик мав рацію, адже прибирання це один з найдоступніших та найдієвіших способів боротьби зі стресом. Допомогти й собі, і природі можна, взявши участь в екоініціативах. Так, ви можете зробити вагомий внесок у збереження планети та при цьому стабілізувати свій психічний стан. Адже разом зі сміттям з планети ви забираєте власне "сміття" з голови — нав'язливі тривожні думки, страхи, сумніви.

Відео дня

Так, нещодавно у межах екоініціативи "Планетко, не стресуй!" команда Магне-B6® за підтримки соціального проєкту "Україна без сміття", провели збір та сортування сміття у столичному Малому Святошинському лісі. Кияни могли також обміняти бляшанки з-під напоїв на багаторазову екопляшку для води в спеціально облаштованих організаторами пунктах обміну.

Взаємозв'язок природи та психологічного стану людини

Крім того, в межах ініціативи функціонує онлайн-гра "Сортуй стрес", покликана  звернути увагу на проблеми стресу та охорони довкілля, актуальні для сучасного суспільства. У грі проводиться паралель між особистими переживаннями людини та "стресом", що відчуває планета через забруднення навколишнього середовища. Гравці можуть "відсортувати" джерела стресових ситуацій до одного з кошиків: стрес удома, у місті та на роботі. Поради про те, як мінімізувати ментальну напругу, зняти емоційне перенавантаження та підвищити особисту стресостійкість з'являться одразу після завершення гри.

Взаємозв'язок природи та психологічного стану людини

Поділяючи радість з оточенням, ви певно не раз помічали, що це впливало на покращення вашого настрою та психологічного стану в цілому. Крім цього, заспокоїти душевний розбрат може впорядкування простору навколо. Просте прибирання в стані стресу чи тривоги може принести вам спокій та відчуття релаксу, чистоту не лише дому, а й думок. Інакше кажучи, стрес може бути корисним, якщо його правильно "сортувати", "компостувати" та сприймати.

УВАГА! Самолікування може завдати шкоди вашому здоров'ю!