Виплати ВПО в Україні / фото УНІАН

Через початок повномасштабної війни мільйони українців стали вимушеними переселенцями. Щоб допомогти людям у важкій ситуації, держава виплачуватиме виплати ВПО. Грошова допомога становитиме 2000 гривень для здорових дорослих людей, та 3000 гривень на кожну дитину або дорослого з інвалідністю.

Оформити виплати можна через найближчий ЦНАП (Центр Надання Адміністративних Послуг), або в додатку "дія". Раніше УНІАН розповідав, як отримати виплати ВПЛ і кому вони призначені. А зараз розберемося, що зміниться в процедурі з 1 червня, і чому деяким ВПО досі не надійшли виплати.

Чому деякі люди не отримали виплати

Міністр соцполітики Марина Лазебна під час телемарафону пояснила, що виплати можуть приходити із запізненням через величезну кількість зареєстрованих заявок. На обробку кожної заявки на отримання виплат потрібен час.

Відео дня

"Через велику кількість переміщуваних людей були затримки з реєстрацією внутрішньо переміщених осіб. Одні області передають оброблені заяви швидше, інші - повільніше. У всіх різні технічні та людські ресурси", - пояснила вона.

Міністр пообіцяла, що ВПО отримають виплати за всі місяці, коли грошова допомога затримувалася. Якщо ви оформляли ВИПЛАТИ для ВПО через Дія, то ви можете побачити статус заявки в додатку. Також дізнатися, коли будуть виплати, можна за такими номерами - 1539(044) 289-86-22, (044) 289-70-60.

Мікрогранти для переселенців: хто може отримати 20 тисяч гривень

Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна повідомила, що члени сімей ветеранів бойових дій, які мають свій бізнес та статус ВПО, можуть отримати мікрогрант у 20 тисяч гривень для фінансування бізнесу.

Отримати мікрогрант можуть найближчі члени сім'ї ветерана-батьки, дружина, діти зареєстровані як ФОП або самозайнята особа, які мають статус ВПО в межах України. Також гранти виплачують самим ветеранам-власникам бізнесу.

Для цього необхідно подати заявку на сайті veteranfund.com.ua в розділі "Мікрофінансування бізнесу". Протягом 10 днів комісія винесе рішення про надання гранту.

Щоб отримати фінансову підтримку, потрібно зібрати наступний пакет документів:

  • скан паспорта заявника з пропискою;
  • скан довідки ВПО (скріншот з Дія не підходить);
  • скан виписки про ФОП / ФОП або самозайняту особу;
  • скан підтвердження статусу ветерана;
  • документи, що підтверджують покупку після 24 лютого 2022 року для роботи бізнесу відповідно до КВЕДів (чек або Видаткова накладна).

Вас також можуть зацікавити новини: