Українці можуть скаржитись на агресора до ЄСПЛ / фото REUTERS

Нещодавно Міністерство цифрової трансформації повідомило, що кожен постраждалий від російської агресії може отримати компенсацію, але для цього потрібно встигнути подати заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) протягом чотирьох місяців від моменту порушення своїх прав, проте не пізніше 16 січня 2023 року. 

Україна ратифікувала Конвенцію про захист прав людини та основних свобод від 4 листопада 1950 року, взявши на себе зобов'язання гарантувати кожному, хто перебуває під її юрисдикцією, права та свободи, визначені у цьому документі. 

Виходячи з цього, у постраждалих від збройної агресії осіб існує право на юридичний захист своїх порушених прав, зокрема, права на життя та права власності, в компетентних національних органах України (наприклад, органах Національної поліції). Якщо захист цих прав у національних компетентних органах не призведе до відновлення порушених прав, це буде підставою для звернення до ЄСПЛ зі скаргою на порушення положень або протоколів до Конвенції.

Відео дня

Порушення прав особи на життя та/або знищення майна особи в результаті збройної агресії іншої держави – це підстава для звернення до ЄСПЛ

Варто нагадати, що статтями 2 та 3 Конвенції визначено, що право кожного на життя охороняється законом. Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню, а стаття 1 Першого протоколу до Конвенції гарантує захист права на мирне володіння майном (практика ЄСПЛ дозволяє стверджувати, що термін "власність" використовується у значенні економічного блага, яке може бути предметом як матеріального, так і нематеріального світу – активи, кошти, прибуток, майно, що становить економічну цінність і тому подібні поняття).

Конституція України у ч. 4 ст. 55 гарантує кожному право після використання всіх національних засобів правового захисту (наприклад, звернення із заявою про знищення майна до органів Національної поліції) звертатися за захистом своїх прав та свобод у відповідні міжнародні судові установи або у відповідні органи міжнародних організацій, членом чи учасником яких є Україна. Окрім звернення до органів Національної поліції України доведеться подати електронну заяву до слідчого комітету РФ, щоб дотриматися вимог процедури звернення до ЄСПЛ.

Звернутися до ЄСПЛ можна за таких умов:

  • Оскарженню підлягає поведінка держави, яка сама порушила право чи свободу або не забезпечила їх захист (порушення права чи свободи, яке гарантується Конвенцією, наприклад, право мирного володіння власністю відповідно до ст. 1 Протоколу № 1 до Конвенції).
  • Вичерпано всі доступні ефективні національні засоби юридичного захисту.
  • Не був пропущений строк звернення до ЄСПЛ.
  • Справа ще не розглядалася ЄСПЛ з тих самих підстав і особа не використовує іншого міжнародного механізму захисту своїх прав.

Відповідно до Протоколу № 15 про внесення змін до Конвенції, з 1 лютого 2022 року строк звернення до ЄСПЛ складає 4 місяці з дня винесення остаточного рішення на національному рівні. Новий термін застосовується до заяв, у яких остаточне рішення на національному рівні винесено 01 лютого 2022 року та пізніше.

Порушення прав особи на життя та/або знищення майна особи в результаті збройної агресії іншої держави – це підстава для звернення до ЄСПЛ із заявою на порушення положень Конвенції. 

Наразі в Україні навіть створили окремий веб-сайт espl.com.ua, на якому розміщено детальну інформацію стосовно процедури, строків та порядку подання заяви до ЄСПЛ . Щоб подати позов, необхідно заповнити форму на сайті, завантажити необхідні документи, роздрукувати та надіслати заяву в одному з відділень Укрпошти.

Олександр Камша, адвокат, арбітражний керуючий юридичної фірми "Ілляшев та Партнери"