Авраменко пояснив, де правильно вживати прийменник "по" в українській мові / скріншот

Вживання прийменника "по" показує, наскільки добре ви знаєте українську мову. Часто цей прийменник ставлять туди, де його не має бути.

В ефірі "Сніданку з 1+1" найвідоміший вчитель України та мовознавець Олександр Авраменко підготував тест. Тож українці можуть перевірити свої знання рідної мови.

Учитель каже, що вживання прийменника "по" - одна з найпоширеніших помилок українців. Тож він підготував тестове завдання: потрібно обрати рядок, у якому немає помилки:

  • сходити по хліб;
  • записувати по алфавіту;
  • завдання по математиці.

Авраменко відповів, що правильна - перша відповідь, адже на позначення мети дії використовуємо прийменник "по": піти з якою метою - по хліб, по гриби, по воду.

"Здебільшого там, де в російській мові "по", ми вживаємо прийменники "за" або "з", наприклад, записувати за алфавітом, завдання з математики.

Як правильно висловлювати вдячність українською мовою

Раніше Авраменко пояснив, як правильно висловлювати вдячність. Він розповів, що часто натрапляє в соцмережах на етикетну формулу "велике дякую". Та вона неправильна, в українській варто вживати такі варіанти: дуже дякую, щиро дякую або вельми вдячний.

Вас також можуть зацікавити новини: