фото УНІАН, Олександр Прилепа

Жодне з понад 4 тисяч сховищ, які значаться на сайті "Залізне укриття", як такі, що приведені до норми, насправді не відповідають державним будівельним нормам і не можуть гарантувати безпеку повною мірою. Про це заявляють представники Громадської організації "Центр запобігання та моніторингу надзвичайних ситуацій" (далі – ГО). Відповідні листи вони направили до Президента, Прем’єр-міністра, секретаря РНБО.

Зокрема, фахівці ГО нарікають на повну відсутність у сховищах систем оповіщення населення. Йдеться про гучномовці та електронні табло, які б попереджали про небезпеку, початок та закінчення повітряної тривоги. Вимоги до встановлення таких систем та їх інтеграцію з місцевими автоматизованими системами централізованого оповіщення передбачені Державними будівельними нормами. Відтак усі акти введення в експлуатацію захисних споруд підписуються з порушенням законів. 

Силами ГО сумісно з представниками ЗМІ, в регіонах держави було проведено огляд 650 УЦЗ (укриттів цивільного захисту), які вже відремонтовані та приведені в належний стан і занесені на сайт "Залізне укриття". Жодне укриття не відповідає ДБН В.2.2.5-97 п.8.24 та ДБН В.2.2-5:2023 п.11.7. В укриттях відсутні системи оповіщення населення, як того вимагає ДБН, і люди, які перебувають там під час повітряних тривог, не мають змоги бути оповіщеними про відбій повітряної тривоги, її тривалість тощо. 

Відео дня

В даному випадку, якщо ці укриття здавалися в експлуатацію і були підписані акти виконаних робіт та введення в експлуатацію, то вбачається порушення чинного законодавства і введення в експлуатацію з порушенням ДБН",  - йдеться у листі представників громадської організації до Секретаря РНБО.

Зокрема такі акти з порушенням законодавства підписують службовими особами ДСНС, Держпраці, Державної екологічної інспекції, Держпродспоживслужби, ДІАМ. 

Нині за інформацією ДСНС потреба в системах оповіщення у державі забезпечена лише на 12%. Втім жодного фінансування на вирішення цієї проблеми у Державному бюджеті не передбачено. Термін впровадження систем оповіщення визначено – грудень 2024 року (Розпорядження КМУ від 11.07.2018 №488-р).

Відтак представники громадськості вважають, що Президента просто вводять в оману стосовно реального стану справ. Адже під час наради 27 жовтня, щодо готовності укриттів Президентові доповіли про належний стан майже 4-х тисяч сховищ.

"Викликають сумніви об’єктивність доповіді Президенту України, від КМУ, Мінстратегпрому, РНБО, ДСНС, ОДА та інших центральних і місцевих органів виконавчої влади про стан  сховищ на які витрачено бюджетні кошти", йдеться у листі.

Головною проблемою, на думку представників ГО, є відсутність Національної програми з впровадження систем раннього оповіщення населення. Така програма, а також відкриття бюджетної програми під її реалізацію дозволить залучити донорське фінансування від країн-партнерок. І відповідні консультації уже були проведені, низка країн на рівні урядів підтвердила свою готовність фінансувати впровадження систем раннього оповіщення в Україні. Втім, український уряд, Секретаріат КМУ, так і не зробив відповідних кроків, для старту проєкту.

Відтак ГО просить термінового втручання з боку Президента та секретаря РНБО, адже чим ближче ми до зими, тим вищими стають ризики повторення минулорічних ракетних обстрілів з боку країни-терориста, яка намагалася знищити нашу енергетичну інфраструктуру, та призвела до смертей тисяч цивільних українців у тому числі дітей. В багатьох випадках, люди гинули у тому числі і через відсутність своєчасного попередження про загрозу.