Національний центр Олександра Довженка / фото facebook.com/dovzhenko.centre

- Пані Юлія, щойно стало відомо, що ви написали заяву про звільнення з посади в.о. директора ДП "Національний центр Олександра Довженка". Що стало головним тригером для такого рішення? Хто наразі керує Центром?

Головним тригером для моєї заяви стало повне розчарування в людях, які називають себе "культурною спільнотою". За ці 2 тижні я побачила людей, які здатні тільки маніпулювати та спотворювати інформацію. Також такий шалений супротив з боку Центру та переведення будь-яких спроб поговорити про фінанси у суто емоційну площину дає чіткий сигнал, що керівництву та працівникам Довженко Центру дійсно важливо приховувати певну інформацію про свою діяльність. Сподіваюсь, що наступному керівнику все ж таки вдасться з’ясувати справжню причину опору. Поки що Центр себе поводить, як маленька дитина, яка плачем і криком намагається примусити батьків зробити те, що їй потрібно. Давно вже можна було б сісти разом, розібратися з усіма показниками і через діалог знайти спосіб покращити фінансово-економічний стан Центру.

- Кажуть, що навіть негативний піар - це теж піар. З усім тим, хайп навколо "кінологині" ви особисто сприймаєте в якому сенсі? І якщо можна, коротко - в якому статусі ви дотичні до діяльності кінологічного центру? 

Відео дня

Так, дійсно, завдяки численним публікаціям, наш Кінологічний центр став дуже відомим. 

Хочу зазначити, що Кінологічний центр "Ерсте Хунд" існує з 2013 року.

Я є співзасновником та директором даного центру. Це абсолютно відкрита інформація, яку ніхто не приховував.

Моя діяльність в центрі виключно адміністративна, це ведення юридичного та бухгалтерського обліку. Я не є кінологом. Всю кінологічну діяльність в нашому центрі здійснюють фахівці високого рівня. 

Але ж, знову ж таки, нікому насправді не було цікаво з’ясувати мою справжню роль у кінологічному центрі. Бо набагато хайповіше називати мене кінологом і свідомо писати десятки статей і блогів з некоректною інформацією, а правду, яка не викличе хайпу - замовчувати.

Юлія Каждан

- Чи готові ви були до такої надмірної уваги з боку ЗМІ? Як можете прокоментувати  розслідування щодо ваших фірм (маю на увазі кримінальні справи)?

Все це провокації та, знову ж таки, спотворення  фактів.

Я ніколи не була притягнута до кримінальної відповідальності.

Звісно, я була не готова до подібного цькування і тим більше -  до такої безпідставної брехні щодо себе. Я завжди вважала журналістів інтелігентними та освіченими людьми, так само, як і діячів культури. Але, на жаль, далеко не всі здатні аналізувати інформацію, а навпаки можуть тільки виривати з контексту шматки і перекручувати інформацію в зручному для себе контексті.

- Намагаючись потрапити до свого робочого кабінету, ви переконували співробітників Центру, що у вас немає інших завдань, окрім проведення юридичного та фінансового аудиту. Який досвід у цій сфері ви маєте? Чи відчували в собі сили дійсно провести аудит в найкоротші строки? Хто тепер проводитиме аудит в Центрі?

Відповідно до Наказу Державного Агентства Україні з питань кіно, я як тимчасово виконуюча обов’язки керівника Державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка" повинна була провести повний та об’єктивний аналіз фінансово-господарської діяльності Державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка", забезпечити усунення виявлених перевіркою Держкіно недоліків та надати пропозиції, щодо можливих шляхів покращення діяльності Державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка".

Я мала скласти рекомендації для наступного керівника, щоб уникнути в майбутньому повторення вже допущених помилок. Жодних культурних питань я не повинна була вирішувати, а тим більше звільняти працівників чи "руйнувати культурну спадщину".  Оскільки я маю вищу юридичну освіту та додаткову сертифікацію у сфері бухгалтерського обліку, і працюю вже понад 20 років саме в сфері аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств,  я відчувала в собі сили провести дану роботу. Тому що саме аналіз фінансово-господарської діяльності підприємств відіграє вагому роль у покращенні фінансового стану суб’єктів господарювання. Він дає змогу встановити наявність (чи відсутність) в організації фінансових труднощів, виявити їх причини та розробити заходи щодо їх усунення.

Хто тепер проводитиме аудит в Центрі?

На жаль, я не володію цією інформацією.

- Ваші подальші плани? Чи захочете знову працювати у сфері кіно?

В мене ніколи не було планів працювати у сфері кіно. Я юрист і працюю з документами. Саме це я і повинна була робити на посаді тимчасово виконуючої обов’язки керівника Державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка". Але надалі я буду працювати виключно у форматі приватної практики.