Як вибрати бюджетний смартфон в 2024 році: зверніть увагу на ці характеристики

Полегшуємо завдання, якщо очі розбігаються від вибору, але зробити його треба.

Щоб знизити вартість смартфона, виробники нерідко економлять на "начинці", деталях та функціоналі. Наприклад, процесор може бути слабким, а екран – з низькою роздільною здатністю. Але знайти хороші моделі у бюджетному сегменті все ж можна, головне знати про нюанси.

Звичайно, можна вчинити просто – купити просунутий дорогий флагман. Але статистика за 2023 рік показала, що найпопулярніші смартфони в Україні – це бюджетні Xiaomi та старі моделі iPhone. З такої нагоди зібрали короткий гайд, на які характеристики потрібно звернути увагу при покупці пристрою до 6000 грн.

Дисплей

Попри важливість акумулятора і процесора, головним компонентом все ж залишається дисплей. Саме з ним користувачі взаємодіють більшою частиною часу.

Тут рекомендується придивлятися тільки на пристрої з чіткою FullHD-панеллю, що володіє роздільною здатністю 2400 x 1080 (друге число, 1080, залишається постійним, хоча перше число може трохи варіюватися залежно від співвідношення сторін).

Існує два типи дисплеїв: IPS та AMOLED. Останні рідко зустрічаються в цьому класі, але вони кращі за IPS. У них вище яскравість і контрастність, а також натуральний чорний колір. Тому якщо ви натрапили на бюджетний смартфон з AMOLED-дисплеєм і частотою оновлення 90 або 120 Гц – вважайте, що знайшли ідеал. Втім, 120-герцовая IPS-матриця – теж чудовий варіант.

Процесор

Для більш-менш оптимальної продуктивності шукайте телефони, які працюють на чипсетах Snapdragon 685 (або 680) і MediaTek Helio G99 (або G96). Це ультимативні рішення, які зустрічаються і в більш дорогих моделях.

Snapdragon 680 – один з найпопулярніших CPU в цьому класі. Його часто можна знайти в бюджетних Xiaomi і Samsung. Він не особливо потужний, але його продуктивності вистачить як для стабільної роботи системи, так і для запуску ігор на мінімальних налаштуваннях.

Пам'ять

У 2024 році на пам'яті економити точно не варто, оскільки програми та ігри стають все більш ресурсомісткими. Один тільки кеш месенджерів може займати десятки Гбайтів пам'яті. 

128 Гбайт – необхідний мінімум в 2024 році, з 64 ГБайт вже доведеться йти на поступки. Також важливо стежити за типом сховища: UFS 2.2 (або 2.1) – круто, eMMC 5.1 – повільний і застарілий.

З необхідним мінімумом оперативної пам'яті (ОЗУ) все трохи складніше. Тут все залежить від програмного софта, але загалом 6 ГБ вважається оптимальним показником. У будь-якому випадку, точно рекомендується уникати моделей з 3 ГБ оперативної пам'яті і менше – такий обсяг може бути виправданий тільки супербюджетними телефонами вартістю 100 доларів і менше.

На які характеристики не потрібно звертати уваги

  • Камера. Всі бюджетні смартфони знімають плюс-мінус однаково. Єдина помітна перевага деяких пристроїв – наявність ширококутного об'єктива. Але камеру навіть самого бюджетного Android можна "прокачати" Google-софтом.
  • Батарея. Сьогодні практично всі бюджетники обладнані акумулятором місткістю 5000 мАг. Але при цьому один телефон може розряджатися швидше за іншого. Все тому, що сьогодні більш важливу роль відіграє оптимізація між "залізом" і софтом.
  • Стерео. Стереозвук в смартфонах бюджетного сегмента за якістю майже не відрізняється від моно.

Як виглядає ідеальний Android-бюджетник 

Більшість оглядачів називають таким Redmi Note 12 4G. У нього 120-герцовий AMOLED-екран з роздільною здатністю Full HD+, процесор Snapdragon 685, 128 ГБ пам'яті і підтримка 33-ватної зарядки. 

Poco M5s – ще один збалансований бюджетник. У нього теж чіткий AMOLED-дисплей, а процесор MediaTek Helio G95. Ще він отримав 13-Мп селфі-камеру, яка обходить більшість конкурентів у своєму сегменті.

Вас також можуть зацікавити новини: