Як захистити телефон / фото ua.depositphotos.com

Україна воює з Росією не тільки на фронті, а й в інформаційному просторі. Росія може красти особисті дані українців і телефонні розмови, зламувати соцмережі і заражати пристрої вірусами. Кожному активному користувачеві гаджетів важливо знати, як уберегтися від злому і зливу даних.

Загальні поради

  • Не переходьте ні за якими сумнівними посиланнями, особливо якщо їх надіслали незнайомці.
  • Не завантажуйте на телефон ніякі файли і картинки від незнайомих контактів. У файлі може бути зашифрований вірус.
  • Звертайте увагу на електронну адресу сторінки. Посилання, які починаються на http:// можуть бути небезпечними. Безпечним вважається протокол сторінки https://.
  • Не підключайтеся до мереж Wi-Fi без пароля. Їх легше зламати. Вимкніть в телефоні функцію "Автопідключення до Wi-Fi".
  • Обов'язково встановіть пароль на телефон і на найважливіші програми – чим складніше, тим краще.

Як захистити телефон від злому

Увімкніть двофакторну аутентифікацію на всіх важливих додатках: Instagram, Viber, Telegram, Facebook та ін. Двофакторна аутентифікація означає, що вам потрібно буде окремо підтверджувати через код в смс кожен вхід в додаток з незнайомого пристрою. Тоді зловмисники не зможуть зламати ваш аккаунт. Включити двофакторну аутентифікацію в більшості додатків можна в налаштуваннях безпеки і входу.

На комп'ютері обов'язково встановіть антивірус і включіть всі можливі функції. Антивіруси визначають потенційно шкідливі сайти і програми. Багато антивірусів зробили безкоштовний доступ для українців до своїх продуктів (наприклад, Avast). Існує також безкоштовний антивірус від українських розробників - Zillya.

Відео дня

Користувачі MacBook можуть завантажити програму SpyBuster, яка захищає комп'ютер від кіберзагроз з боку Білорусі та Росії. Додаток визначає які програми належать цим країнам або працюють на їх сервісах, і пропонує видалити їх після виявлення.

Вас також можуть зацікавити новини: