Відпочинок в ОАЕ: все, що потрібно знати туристам (фоторепортаж)

Туризм

Особливою популярністю серед українських туристів Емірати користуються в зимову пору року.

Ще кілька років тому Об'єднані Арабські Емірати асоціювалися з елітним дорогим відпочинком, доступним тільки обраним. Однак в наші дні поїхати туди може практично будь-хто.

УНІАН підготував добірку корисних порад і рекомендацій, які варто врахувати перед поїздкою в ОАЕ.

Коли найкраще їхати в ОАЕ

Особливою популярністю серед українських туристів Емірати користуються в зимову пору року. Не дивно, адже всього п'ять годин на літаку – і ви вже можете погрітися в теплих краях в комфортних умовах, коли в Україні мороз і сірість. Навіть у грудні середня температура в ОАЕ становить +25 градусів, там завжди сонячно і не  буває дощів, а тому листопад-березень вважаються найкращим часом для відпочинку в цій країні. Тим часом, в літні місяці в Еміратах настільки високі температури, що на вулиці там перебувати просто нереально навіть вночі. Та чого вже там, навіть на початку травня тамтешні температури вже піднімаються до +40.

Однак звідси випливає один важливий нюанс – ціна питання. У туристичний сезон ціни на авіаквитки та проживання в готелях в Еміратах істотно піднімаються, а влітку – знижуються. Так, в містах ОАЕ зроблено все для того, щоб люди могли максимально комфортно переживати високі температури. Однак все ж якщо ви дуже погано переносите спеку або маєте певні проблеми зі здоров'ям, краще утриматися від відвідування Еміратів влітку.

Як потрапити в ОАЕ з України

На даний момент прямі рейси з України виконуються у відразу кілька аеропортів ОАЕ, серед яких – Абу-Дабі, Дубай, Шарджа і Рас-ель-Хайма. Причому це можуть бути як звичайні рейси, квитки на які можна купити безпосередньо у авіакомпаній, так і чартерні, запущені під організовані тури від туроператорів.

У випадку з ОАЕ, існує думка, що вигідніше відправлятися туди саме за допомогою туристичних компаній, однак тут все індивідуально і залежить від ваших уподобань за рівнем комфорту, тривалістю відпочинку і програмою розваг.

Досвідченим туристам, які вже не раз подорожували самостійно, буде цілком під силу організувати собі поїздку без сторонньої допомоги, при цьому не переплативши зайвого. Але якщо ж ви ходите просто розслабитися і отримати задоволення, краще звернутися до професіоналів.

Цінова політика як на тури, так і на окремі авіаквитки до ОАЕ – в наші дні найрізноманітніша, оскільки монополії на цьому напрямку вже давно немає. Тож ті, хто звик відпочивати бюджетно і хоче зганяти в Емірати на кілька днів, навіть можуть підшукати собі квитки у лоукостерів за досить приємними цінами. Тим більше, що і самі ОАЕ взяли курс на розвиток масового туризму, а не тільки елітного.

Чи потрібно отримувати візу для в'їзду в ОАЕ

На даний момент громадянам України зі звичайними і біометричними закордонними паспортами, що в'їжджають в ОАЕ з туристичною метою, не потрібно заздалегідь оформлювати візу – по прибуттю ставиться лише штамп в паспорт.

Умови в'їзду в ОАЕ для українців в період пандемії COVID-19

На більшість еміратів поширюються правила в'їзду в Дубай. А саме, наявність негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус, отриманого не раніше, ніж за 72 до прибуття в ОАЕ. Ця вимога не застосовується щодо дітей віком до 12 років і пасажирів, які мають середню або важку форми інвалідності.

Після прибуття в ОАЕ прямо в аеропорту необхідно буде пройти ще один тест на COVID-19, а також завантажити додаток для контролю ситуації з коронавірусом, який використовується в еміраті прибуття. Але на ділі додаток потрібно встановлювати тільки тим туристам, у яких немає можливості або бажання підключати роумінг в поїздці, тому вони не зможуть отримати смс з результатом тесту.

Всім іншим достатньо назвати свій номер телефону, на який протягом 24 годин надійде результат тесту у вигляді смс-повідомлення (як правило, це відбувається протягом декількох годин). До моменту отримання результату тесту слід перебувати в умовах самоізоляції в готелі або іншому місці проживання. При цьому, дійсно, вам не дозволять відвідувати ресторани на території готелю до отримання результату тесту, запропонувавши замовити їжу в номер. Однак ніхто не буде контролювати, чи сидите ви безвилазно весь цей час в номері, тому, щоб не втрачати дорогоцінні години відпочинку, можна вирушити на прогулянку.

Ну а далі, отримана вами смс з результатами тесту, стане вашим пропуском в усі громадські місця – їй тут довіряють куди більше, ніж українським сертифікатам вакцинації.

Мандрівники, у яких буде виявлено позитивний результат тесту на коронавірус, а також ті, хто з ними контактував (сім'я/група туристів), будуть ізольовані на 10 днів в спеціально визначених еміратською стороною установах за власний рахунок.

До слова, в Еміратах вакцинація від коронавірусу йде повним ходом ще з осені 2020 року. А тому все доросле населення, яке виявило бажання отримати свій заповітний укольчик, це вже зробило. Ті ж, хто відмовився від вакцинації, зобов'язані здавати ПЛР-тест кожні 14 днів. Це стосується і туристів, які приїжджають на відпочинок більш ніж на два тижні. На щастя, пунктів здачі тестів, в тому числі безкоштовних, тут більш ніж достатньо. 

Водночас в країні не визнають іноземні сертифікати про вакцинацію, тому додаток "Дія" вам не допоможе потрапити до ОАЕ. Зате її спокійно приймають при відвідуванні різних установ.

Для туристів, які приїжджають в Абу-Дабі, можуть діяти додаткові вимоги щодо карантину.

Детальніше з актуальними умовами в'їзду до ОАЕ можна ознайомитися на сайті МЗС України.

Крім того, туристам, які подорожують до ОАЕ, необхідно мати при собі поліс медичного страхування, що покриває витрати, пов'язані з лікуванням COVID-19 і перебуванням в умовах ізоляції за кордоном.

Медицина в ОАЕ

Медична система ОАЕ досягає таких же висот, що і хмарочоси – як в плані її рівня, так і вартості. Поняття "безкоштовна" медична допомога в ОАЕ не існує в принципі, а лікування тут дуже дороге.

Саме через високі ціни на медичні послуги Емірати вимагають від туристів купувати страхові поліси. Чим більше покриття поліса і страхова сума, тим краще. За нинішніми вимогами страховка повинна покривати не тільки лікування СOVID-19, а й перебування на ізоляції. Однак коронавірус – це далеко не єдина хвороба, що загрожує здоров'ю і гаманцю туристів.

Як розповіли в страховій компанії ІНГО, українські туристи в ОАЕ зазвичай звертаються за медичною допомогою через респіраторні захворювання (все через постійно працюючі кондиціонери) і розлади харчування, а допомога з такою проблемою також коштує чимало. Наприклад, якщо у людини розболівся живіт і її нудить, то за огляд у лікаря, аналізи і крапельницю доведеться заплатити 500-700 доларів. Звичайна консультація лікаря буде коштувати від 200 доларів, додаткові медичні дослідження – близько 50 доларів, а за послуги стоматолога доведеться заплатити не менше 150 доларів. Виклик швидкої, яка зазвичай приїжджає тільки на екстрені виклики, обійдеться орієнтовно в 700 доларів, а оперативні втручання коштують від 5-7 тисяч доларів.

Тому страховий поліс з високою страховою сумою – це must have. Якщо ви раптом захворієте, страхова компанія без проблем організовує лікування в приватній або державній клініці. Незалежно від рівня, всі вони забезпечені необхідним обладнанням. Більшість клінік в країні – приватні.

Однак і державні медустанови в ОАЕ зовсім не схожі на українські. Тут ви також знайдете зручні диванчики, телевізори, на вас чекає привітний персонал і, звісно ж, допомога кваліфікованих лікарів. Єдиний недолік державних установ в тому, що вони можуть не працювати у вихідні дні (увага – це п'ятниця і субота).

Крім того, в Еміратах існує велика кількість лікарів, що займаються приватною практикою. Кожен місцевий лікар обов'язково знає англійську мову, а деякі навіть українську.

Самостійно придбати в аптеці медикаменти неможливо. Всі ліки видаються тільки через лікаря і за допомогою електронного документообігу. Пацієнт може навіть не бачити рецепта – він просто приходить в аптеку, називає код і отримує медикаменти.

Карантинні обмеження в ОАЕ

У більшості Еміратів, крім Абу-Дабі, діють приблизно однакові карантинні обмеження – там відкрито практично все, що потрібно туристам для повноцінного відпочинку. Пляжі, готелі, торгові центри і місця громадського харчування працюють, а ось пам'ятки відкриті не всі. Правда, для заселення в готель все ж знадобиться негативний результат тесту на коронавірус.

Водночас, в ОАЕ діє масочний режим, і ставляться до його дотримання там досить суворо. Наприклад, в Дубаї за відсутність маски передбачені чималі штрафи – від 3 тис.до 100 тис. дирхамів (від 22 до 740 тисяч гривень). Носити маску потрібно у всіх громадських місцях, транспорті та навіть в людних місцях на вулиці.

Тим часом, в Абу-Дабі відвідування масових місць дозволено тільки вакцинованим громадянам, які підтвердили свій статус в додатку Al Hosn. Важливо враховувати, що на даний момент в Еміратах не визнається китайська вакцина CoronaVac, яка активно використовується в Україні.

Які цікаві місця в ОАЕ варто відвідати

Держава ОАЕ складається з семи еміратів – Абу-Дабі, Аджман, Дубай, Рас-аль-Хайма, Умм-ель-Кайвайн, Ель-Фуджайра і Шарджа, в кожному з яких панують свої порядки. Найпопулярнішими серед туристів вважаються Абу-Дабі і Дубай, проте в останні роки в боротьбу за відпочивальників також активно вступили Шарджа, Рас-аль-Хайма і Ель-Фуджайра.

Зрозуміло, в першу чергу туристи їдуть в Дубай – легендарний туристичний напрямок, що вражає своєю розкішшю, комфортом, найчистішими пляжами і суперсучасною архітектурою. І тут, як і в цілому по ОАЕ, вважається вкрай важливим побудувати все найкраще і найвище – чи то готель або колесо огляду.

А ще Дубай робить все, щоб туристи тут не нудьгували, постійно поповнюючи список пам'яток і розважальних комплексів. Так, крім численних кафе, ресторанів, клубів і шопінг-молів, тут є міні-сафарі-парк Green Planet, мультикультурне містечко Розваг Global Village Dubai, колесо огляду Dubai Eye, музей Dubai Frame. І це не рахуючи численних культових локацій, як, наприклад,готелі "Бурдж-Халіфа" або "Бурдж аль Араб", які обов'язково варто відвідати – якщо не для проживання, то хоча б в рамках екскурсії. І, звісно ж, по Дубаю просто необхідно прогулятися вночі, коли місто сяє.

Якщо ж хочете чогось кардинально протилежного, можна відправитися в Рас-ель-Хайму – найпівнічніший емірат з найчистішими пляжами, теплим морем, самобутньою архітектурою, захоплюючим дозвіллям, унікальною природою, скелястими горами, неспішним ритмом життя і цілком доступними цінами.

В цілому Рас-ель-Хайма, незважаючи на свою порівняно невелику площу, готовий запропонувати туристам величезний спектр розваг. Тут вам і найдовший зіплайн в світі Jebel Jais Zipline, що спускається з одного з найвищих гірських піків країни Джебель Джаїс. 

Тут вам і екскурсія крізь мангрові зарості на перлову ферму Suwaidi Pearls, що знаходиться прямо на кораблику.

Тут вам і старовинні фортеці, що відправляють вас на 7 тисячоліть тому. Тут вам і природний заповідник Аль Ваді, де посеред пустелі відвідувачів радують зелені долини і унікальні звірятка.  

До слова, відпочинок в Рас-ель-Хаймі можна поєднати з відвідуванням ще одного цікавого емірату – Ель-Фуджайра. Це наймолодший емірат, особливістю якого є відсутність головного джерела багатства і процвітання ОАЕ – нафти, що він компенсує своїми природними особливостями. Гордістю емірату є піщані пляжі та гористі миси, мальовничі ущелини, безліч мінеральних джерел і зелені, завдяки чому емірат дуже популярний серед туристів.

Також в останні роки українські туристи їдуть відпочивати на пляжі емірату Шарджа, і навіть незважаючи на те, що він має репутацію "самого непитущого" регіону країни. На ділі, саме ця особливість є перевагою Шарджі. Адже оскільки в готелях немає вічноп'яних туристів, регіон ідеально підходить для ледачого відпочинку і тотального релаксу без шуму і вечірок, особливо, привабливого для відпустки з дітьми.

Ну і, звісно ж, не можна обійти увагою столицю ОАЕ – Абу-Дабі. Довгий час цей емірат вважався куди більш спокійним, ніж Дубай, проте з часом і тут вирішили взятися за розвиток масового туризму, зводячи в місті все нові й нові пам'ятки, яким просто немає рівних у всьому світі. Серед головних must-visit в Абу-Дабі – мечеть Шейха Заейда, готель Emirates Palace, палац Qasr Al Watan, комплекс Louvre Abu-Dhabi, що є копією знаменитого паризького музею, а також Острів Яс, де зосереджені найвідоміші парки розваг – Ferrari World, Yas Waterworld і Warner Brothers World.

Єдиний момент, який варто мати на увазі – в Абу-Дабі діють найсуворіші карантинні обмеження в ОАЕ, без сертифікату вакцинації там нікуди не потрапити. Та чого вже там, навіть з інших Еміратів туди просто так не в'їхати.

Що не можна робити в ОАЕ

ОАЕ – мусульманська країна, і тут діють певні правила, з якими туристам слід рахуватися як з поваги до місцевої культури, так і заради своєї ж безпеки.

1. В Об'єднаних Арабських Еміратах дуже суворе ставлення до алкоголю. Публічне розпивання спиртного або знаходження в стані сп'яніння тут вважаються кримінальним злочином. Вживати спиртне можна в барах, ресторанах, вдома або номері готелю. Алкоголь коштує дуже дорого і купити його можна не скрізь.

2. Романтичні й сексуальні відносини також регулюються законом. До недавнього часу співмешкання і секс без шлюбу каралися тюремним терміном. Навіть зараз свої романтичні почуття не варто демонструвати публічно. На вулицях заборонено цілуватися і обніматися. Втім, на ділі це правило діє тільки в Абу-Дабі і більш консервативних нетуристичних місцях, а ось в тому ж Дубаї все спокійно.

3. Дрес-код в Еміратах не регулюється законом і ніхто не змушує вас з ніг до голови закутуватися в мусульманське вбрання, але правила пристойності тут існують. Не варто носити занадто короткі, відкриті та прозорі речі.

4. Гомосексуальні відносини в ОАЕ є кримінально караними. Залежно від емірату за це можна отримати термін від 10 до 15 років в'язниці. Також тут можуть бути проблеми у трансгендерних людей.

5. В Еміратах діє безліч штрафів в громадському транспорті. Правила проїзду в метро і автобусах дуже суворі. Наприклад, в транспорті не можна стояти в недозволеному місці – так, вагони метро в ОАЕ діляться на звичайні, підвищеної комфортності та жіночі.

6. В Еміратах дотримання посту в священний мусульманський місяць Рамадан регулюється законом. У цей час заборонено "вживати їжу, напої, здійснювати будь-яку дію, що порушує пост місяця Рамадан публічно" на вулиці, проте можна їсти в готелях і ресторанах.

Що з їжею і напоями в ОАЕ

В ОАЕ достатньо закладів на будь-який смак і гаманець – як в містах, так і на території готелів. Кухня тут вельми різноманітна, що ввібрала в себе як місцевий колорит, так і нотки кухонь з усього світу, враховуючи інтернаціональність Еміратів. Хочете – їжте м'ясну кухню, хочете – морепродукти. А ще гарніри, випічка і десерти, і, звісно ж, фрукти. Вони тут доступні цілий рік. Кавуни, дині, ананаси, ківі, ягоди, всіляка екзотика... Насправді, кухня тут цілком здорова і корисна, якщо тримати себе в руках і не сильно зловживати all-inclusive.

Якщо ж ви прихильник відпочинку з алкоголем, то тут потрібно врахувати пару моментів. Оскільки ОАЕ мусульманська країна, так просто в магазині щось "з градусом" ви не купите. Так, алкоголь доступний в готелях і ресторанах, проте варто враховувати, що ціни на нього тут нерідко кусаються. А тому бувалі українські туристи затарюються чимось міцненьким ще в українському Duty Free і героїчно несуть весь цей непосильний вантаж до готелів.

Ще кілька корисних фактів про ОАЕ

1. Офіційна мова в ОАЕ – арабська. Втім, в туристичних регіонах активно використовується англійська та інші іноземні мови, адже в Еміратах проживає і активно працює в сфері туризму і розваг велика кількість іноземців (насправді, це основне населення ОАЕ), в тому числі й з країн пострадянського простору. Тож нерідко можна потрапити і на україномовний або російськомовний персонал.

2. Національна валюта в ОАЕ – дирхам. 1 дирхам дорівнює приблизно 7,5 гривням. Місцеву валюту легко можна зняти в банкоматі, також практично скрізь можна розрахуватися з кредитної картки.

3. Прийнято вважати, що відпочинок в ОАЕ – це дуже дорого. Проте, якщо не вдарятися в надмірності, то вкластися з відпусткою тут можна і в рамках цілком розумного бюджету.