Рас-ель-Хайма готова дивувати гостей / фото Марина Григоренко

Незвідані Емірати: велич і спокій Рас-ель-Хайми

09:23, 22.05.2021
23 хв. Туризм

Хоча ОАЕ вже доволі популярні серед українців, в першу чергу на слуху залишаються Дубай і Абу-Дабі. Але ж еміратів насправді сім! І ось ще один з них вирішив активно включитися в боротьбу за туриста – Рас-ель-Хайма. Це найпівнічніший емірат з чистими пляжами, теплим морем, самобутньою архітектурою, яскравим дозвіллям, унікальною природою, неспішним ритмом життя і цілком доступними цінами. УНІАН.Туризм дізнавався особисто, чим Рас-ель-Хайма готова дивувати гостей.

Будучи казково багатою країною, Об'єднані Арабські Емірати зробили дуже мудро, не зациклюючись на запасах нафти, а розвиваючи інші напрямки, в тому числі туризм. Втім, більшість туристів, чуючи про ОАЕ, відразу подумки переносяться в Дубай або Абу-Дабі. З їхньою архітектурою майбутнього, небаченою розкішшю і бурхливим життям. Ось і я, за що мені дуже соромно, абсолютно нічого не чула про не менш цікавий емірат – Рас-ель-Хайма. Як виявилося, це було досить серйозне упущення, яке нашій редакції люб'язно допомогли виправити "Міжнародні Авіалінії України" (МАУ) і Департамент з розвитку туризму емірату Рас-ель-Хайма.

Чим же унікальна Рас-ель-Хайма?

Почнемо з короткої довідки. Рас-ель-Хайма – це найпівнічніший емірат, який об'єднав в собі напрочуд різноманітну для цих країв природу, десятки кілометрів найчистіших пляжів і багатющу культуру. Тут вам і море, і гори, і пустеля, і верблюди вздовж доріг, і пальмові гаї, і мангрові зарості, і старовинні міста, і самобутня архітектура, і розваги на будь-який смак, і, зрозуміло, прекрасний сервіс.

Від Дубая до Рас-ель-Хайми не більше 120 кілометрів / фото Марина Григоренко

Але чи не головне тут – атмосфера. Всього якихось 120 кілометрів, і з галасливого Дубая ви переміщаєтеся зовсім в інший світ, де все так спокійно і розмірено. Незважаючи на те, що емірат зараз доволі динамічно розвивається, і, за словами нашого гіда, вже чимало жителів Дубая і Абу-Дабі прагнуть сюди перебратися, тут все ще немає стовпотворінь на вулицях, в закладах цілком легко знайти вільне місце, а на дорогах немає заторів. І справа не в коронавірусі, адже за фактом в Рас-ель-Хаймі вже немає таких вже суворих обмежень. Просто забудова у всьому еміраті й зокрема його столиці Рас-ель-Хаймі поки дуже розтягнута.

Десь тут можна розгледіти верблюдів / фото Марина Григоренко

А ще в Рас-ель-Хаймі все на порядок дешевше, ніж в добре знайомих всім еміратах. Це стосується буквально всього – і проживання, і оренди транспорту, і харчування, і розваг.

Єдиний момент: Рас-аль-Хайма зараз активно розвивається, а тому всюди раз у раз проскакують будівельні майданчики, і якісь ділянки можуть бути тимчасово закриті. Однак нехай вас це не лякає. Наважимося спрогнозувати, що з часом все це будівництво завершиться, і відпочинок в Рас-аль-Хаймі подорожчає. Тож якщо хочете заощадити і отримати першокласний відпочинок за доступними цінами – не відтягуйте.

Чи відрізняється клімат в Рас-ель-Хаймі від інших еміратів?

Чи не головне, що потрібно врахувати перед поїздкою до ОАЕ – це клімат. Держава буквально побудована в пустелі. Їдеш їхніми ідеальними дорогами під палючим сонцем, і диву даєшся, як же люди примудрилися ось такі дива в суворих умовах створити.

Просто дивно, як при такому кліматі в Рас-ель-Хаймі росте така краса / фото Марина Григоренко

Як відомо, літо в Еміратах – пора сувора, адже температура тоді стабільно тримається вище +40. А тому туристичним сезоном тут вважається період приблизно з середини осені до середини весни. Втім, і влітку не варто скидати його з рахунків, особливо в Рас-ель-Хаймі.

Все ж, клімат в Рас-ель-Хаймі трохи відрізняється від всіх інших еміратів. Так, тут так само спекотне літо (до +40 градусів) і тепла зима (+18...+25 градусів). Однак завдяки морю, менш щільній забудові та великій кількості зелені (наскільки це можливо в регіоні), спеку тут переносити набагато легше. Так, якщо в Дубаї в літні місяці просто нереально перебувати на вулиці навіть вночі, то в Рас-ель-Хаймі вечорами гуляти цілком комфортно. Більш того, в горах температура може бути на 10 градусів нижче, ніж на узбережжі.

У Рас-ель-Хаймі клімат трохи м'якіший, ніж в інших еміратах / фото Марина Григоренко

Проте, недооцінювати місцевий клімат не варто. Наша поїздка в Рас-ель-Хайму відбулася в середині травня, і денна температура тут вже запросто піднімалася до +36, а то і вище. Тож обгоріти легко можна було навіть о 10-11 ранку.

Рас-ель-Хайма приваблює теплим морем цілий рік / фото Марина Григоренко

Висновок: перш ніж відправитися сюди на відпочинок, не забудьте запастися потужним сонцезахисним кремом і головним убором, а також трохи переглянути свій графік активності так, щоб найспекотніші години перечікувати в приміщенні під кондиціонером.

Але є і хороші новини: влітку відпочинок в еміратах на порядок дешевший, ніж в туристичний сезон.

Як дістатися до Рас-ель-Хайми?

Довгий час в України не було прямого авіасполучення з Рас-ель-Хаймою. А тому доводилося спочатку летіти в інший емірат, а звідти вже автотранспортом. Проте вже з 25 червня 2021 року потрапити сюди можна буде прямо з української столиці – безпересадочні рейси "Київ – Рас-ель-Хайма" від авіакомпанії МАУ літатимуть двічі на тиждень, по понеділках і четвергах. Для перевезень планують використовувати літаки Boeing 737-800 на 186 пасажирів. Летіти з Києва в Рас-ель-Хайму – приблизно 5 годин.

У червні МАУ планує запустити рейси «Київ – Рас-ель-Хайма» / фото Марина Григоренко

Як пояснили в прес-службі МАУ, рейси будуть комбіновані – половина піде під чартери для туроператорів (Kompas, ALF, TPG, TUI), а половину квитків можна буде вільно купити на сайті авіакомпанії. Ціни поки невідомі, але в авіакомпанії запевняють: вони точно будуть не дорожчі за дубайські (вартість квитків на рейси МАУ "Київ – Дубай" на даний момент стартує від 3878 гривень в одну сторону).

5 годин на борту МАУ відділяє дощовий Київ від сонячної Рас-ель-Хайми / фото Марина Григоренко

Єдине, що варто врахувати – аеропорт в Рас-аль-Хаймі доволі невеликий, а тому не розраховуйте на масштабну закупівлю в Duty Free. З іншого боку, він знаходиться досить близько до міста – від сили 25 хвилин їзди.

Що з коронавірусом в Рас-аль-Хаймі?

Зараз в Рас-аль-Хаймі доволі спокійна ситуація з поширенням коронавірусу. А тому в самому еміраті туристи практично не відчувають карантинні обмеження: головна вимога до них – носіння масок в громадських місцях, в тому числі на вулиці, й дотримання дистанції. Решту беруть на себе установи, що приймають туристів – готелі, ресторани, музеї, розважальні комплекси, парки. Саме вони зобов'язані забезпечити дотримання всіх необхідних заходів безпеки, запевнили нас в Департаменті з розвитку туризму емірату Рас-аль-Хайма.

Головна вимога до туристів – скрізь носити маски / фото Марина Григоренко

Ще одна обов'язкова умова для відпочинку в ОАЕ – тестування на коронавірус. На даний момент українські туристи для в'їзду в Емірати повинні надати негативний результат ПЛР-тесту на коронавірус, зроблений не раніше ніж за 72 години до прибуття в країну.

Ось так в ОАЕ туристів тестують на COVID відразу в аеропорту / фото Марина Григоренко

По прильоту в ОАЕ доведеться здати ще один тест на COVID-19 прямо в аеропорту. Добре, що робиться він безкоштовно і дуже швидко. Перед паспортним контролем ви підходите до спеціальних терміналів, де зчитуються дані вашого паспорта. За кілька хвилин у вас беруть зразок на аналіз, і протягом 24 годин ви отримуєте результат по смс. До цього моменту вам необхідно перебувати в умовах самоізоляції в готелі або іншому місці проживання, після чого можна буде спокійно продовжити відпочинок. Якщо ж у вас виявлять коронавірус, доведеться відправитися на двотижневу самоізоляцію в спеціально визначених місцевою владою установах за свій рахунок. Тож в ваших же інтересах максимально берегти себе на шляху в Емірати :)

Крім того, не забудьте подбати і про туристичну страховку, що покриває лікування від коронавірусу – тут її наявність дійсно перевіряють ще при посадці на літак. Мабуть, це взагалі був перший випадок за довгі роки моїх подорожей, коли у мене запитали про таку страховку.

Один з пунктів здачі тестів на коронавірус в Рас-ель-Хаймі / фото Марина Григоренко

Цікавий факт: в Еміратах вакцинація від коронавірусу йде повним ходом ще з осені 2020 року. А тому все доросле населення, яке виявило бажання отримати свій заповітний укольчик, це вже зробило. Ті ж, хто відмовився від вакцинації, зобов'язані здавати ПЛР-тест кожні 14 днів. Це стосується і туристів, які приїжджають на відпочинок більш ніж на два тижні. На щастя, пунктів здачі тестів, в тому числі безкоштовних, в Рас-ель-Хаймі більш ніж достатньо. 

До речі, більшість готелів Рас-ель-Хаймі в якості "компліменту" пропонують своїм постояльцям безкоштовні тести на коронавірус перед відльотом додому. Дрібниця, а приємно. Таким чином ми зуміли уникнути самоізоляції по прибуттю в Україну.

Ось так виглядає форма від готелю на здачу тесту на коронавірус / фото Марина Григоренко

Також варто врахувати, що в Абу-Дабі поки що діє особливий порядок в'їзду – всі, хто приїжджає туди з-за кордону, повинні відправитися на 10-денний карантин. Тож зганяти туди на пару днів з Рас-ель-Хайми поки не вийде. За останніми даними, влада столиці ОАЕ планує скасувати карантин для всіх іноземних туристів до 1 липня.

Чи можна отримати вакцину в ОАЕ іноземцям? Офіційно – поки що такої опції немає, однак, за словами нашого гіда, місцева влада вже опрацьовує цей варіант.

Що з транспортом в Рас-ель-Хаймі?

Можливо, ви будете здивовані, але в Рас-ель-Хаймі немає громадського транспорту. Зовсім. Тому пересуватися туристам тут можна або за допомогою трансферів від готелів або турфірм, або на таксі, або на орендованому авто/велосипеді/самокаті.

Ідеальні дороги в Рас-ель-Хаймі / фото Марина Григоренко

Але є і хороші новини: все це тут обходиться досить недорого, та й бензин в ОАЕ порівняно недорогий. Тільки ось вам корисний лайфхак – уважно оглядайте машину на наявність будь-яких пошкоджень перед орендою, щоб в разі чого не потрапити на штраф, адже в Еміратах дуже уважно перевіряють транспорт після ваших "покатушок".

Де найкраще жити в Рас-ель-Хаймі?

Як ми вже згадували, в Рас-ель-Хаймі все обходиться дешевше, ніж в Дубаї або Абу-Дабі. І проживання – не виняток. Причому вартість розміщення в місті та на узбережжі помітно відрізняється. Так-так, ви не помилилися – відпочиваючим в Рас-ель-Хаймі доступні не тільки розкішні курорти, готелі та вілли, але і цілком лояльні за цінами приватні квартири в місті.

Проте, й класичний курортний відпочинок в Рас-ель-Хаймі в літній сезон обійдеться не так вже й дорого. І, повірте, він того вартий, щоб його спробувати. Наприклад, нашу групу журналістів люб'язно погодився прийняти п'ятизірковий курортний готель The Cove Rotana Resort.

За фактом це повноцінне курортне селище доволі великої площі з безліччю вуличок, ярусів, одно- і двоповерхових будиночків, ресторанами, магазинчиками, декількома басейнами, СПА-центром, дитячими кімнатами, довжелезним приватним пляжем і всілякими розвагами – борди, скутери, сапи, гірки. Буквально через дорогу від готелю також є супермаркет, магазини і ресторани.

По самій території готелю можна пересуватися на спеціальних електромобілях. Дуже зручно, якщо потрібно донести багаж або якщо ви з маленькими дітьми. Але в цілому рекомендуємо все ж переміщатися на своїх двох.

По-перше, навколо все дуже красиво – приємно просто блукати, насолоджуючись пейзажами і морським бризом. Курорт побудований в традиційному стилі на пагорбах прямо на узбережжі Перської затоки – так, що морські ділянки немов впиваються в забудову.

Море немов впивається в житлові будиночки / фото Марина Григоренко

І тут дуже багато зелені – всі ці рослини, які ви могли бачити на Кіпрі, в Греції або в Туреччині, аж не віриться, як їх вдалося виростити в таких кліматичних умовах. І пташки навколо співають.

Просто рай посеред пустелі / фото Марина Григоренко

Ну а по-друге – після ситного обіду все ж не завадить трохи розтруситися, адже меню в ресторанах на території курорту ну дуже смачне, особливо рекомендуємо морепродукти :)

Зізнаюся, я не великий фанат типового пляжного відпочинку, тому максимально його уникаю. Проте, після насиченого робочого року і повної моральної виснаженості на тлі другого року пандемії, буквально кілька днів такого відпочинку були мені як ніколи потрібні.

Іноді ледачий релакс на кілька днів дуже потрібен / фото Марина Григоренко

Особливо мені сподобалося, що The Cove Rotana Resort – це не багатоповерховий готель, де ніяк не уникнути контактів зі сторонніми. Тут туристам пропонують розміщення в номерах з окремим входом кожен, а при бажанні на його території навіть віллу можна орендувати з окремим міні-басейном.

Ціни в The Cove Rotana Resort коливаються в залежності від сезону і завантаженості, а з початком пандемії спрогнозувати точні розцінки ще складніше. За словами одного з менеджерів готелю, розкид цін на один і той же номер може бути в кілька сотень доларів в різні дні. Так, на популярних сайтах з бронювання житла червневі ціни в даному готелі стартують від 70 доларів на добу за двомісний номер без харчування.

Номери в The Cove Rotana Resort / фото Марина Григоренко

Важлива порада: врахуйте, що розетки в Еміратах в основному не такі, як в Україні, тому краще подбати про спеціальний адаптер. Так, на ресепшені готелю часто можна попросити такий пристрій, але краще перестрахуватися.

А що з їжею в Рас-ель-Хаймі?

Ну, по-перше, тут достатньо закладів на будь-який смак і гаманець – як в місті, так і на території готелів. Кухня тут ну дуже різноманітна, що ввібрала в себе як місцевий колорит, так і нотки кухонь з усього світу, враховуючи інтернаціональність Еміратів. Хочете – їсте м'ясну кухню, хочете – морепродукти. А ще гарніри, випічка та десерти. І все ж, насправді, кухня тут цілком здорова і корисна, якщо тримати себе в руках і не надто зловживати all-inclusive.

Особливо рекомендуємо спробувати в ОАЕ морепродукти / фото Марина Григоренко

І, звичайно ж, фрукти. Вони тут доступні цілий рік. Кавуни, дині, ананаси, ківі, ягоди, всіляка екзотика... Так незвично їсти все це, коли в Києві сезон ще не настав!

Кухня в Рас-ель-Хаймі найрізноманітніша / фото Марина Григоренко

Якщо ж ви прихильник відпочинку з алкоголем, то тут потрібно врахувати кілька моментів. Оскільки ОАЕ мусульманська країна, так просто в магазині щось "з градусом" ви не купите. Так, алкоголь доступний в готелях і ресторанах, проте варто враховувати, що ціни на нього тут нерідко кусаються. А тому бувалі українські туристи затарюються чимось міцненьким ще в українському Duty Free і героїчно несуть весь цей непосильний вантаж до готелів.

В ОАЕ не все так просто з алкоголем / фото Марина Григоренко

Ну а в якості сувенірів обов'язково запасіться фініками в шоколаді (навіть з верблюжого молока!) з мигдалем, фісташками та іншими начинками. Як-не-як, Рас-ель-Хайма здавна славиться своїми пальмовими гаями і досі є одним з ключових постачальників фініків в ОАЕ. Неймовірно, але факт: в дубайському аеропорту ціни на сувеніри з ОАЕ цілком прийнятні – я купила собі кілька коробочок солодощів всього за 15 доларів!

Як поводитися в Рас-ель-Хаймі?

ОАЕ відносяться до тих арабських країн, де цілком комфортно перебувати туристам-немусульманам. Жінки тут не зобов'язані закутуватися з ніг до голови, для відпочиваючих повно доступних розваг, особливо якщо мова йде про курортні готелі. Тут ви можете спокійно ходити територією в пляжних костюмах, засмагати у відкритих купальниках, розпивати алкоголь, жити незаміжніми парами в одному номері тощо.

У Рас-ель-Хаймі іноземцям перебувати дуже комфортно / фото Марина Григоренко

Ні, звісно, певні правила в Рас-ель-Хаймі є, яких все ж варто дотримуватися з поваги до місцевих жителів. Особливо це стосується випадків, якщо ви виходите за межі курортів. Тобто ніяких вульгарних нарядів при відвідуванні мечетей, музеїв, торгових центрів або парків розваг. І ніяких голих фото на балконах. Детальніше про те, що не можна робити в Еміратах, читайте за посиланням.

Ще один цікавий момент – мова. Оскільки в ОАЕ переважна більшість жителів експати, а самих еміраті тут відсотків 10-20 від сили, то з англійською мовою ви точно не пропадете. Нею тут вільно говорять як приїжджі, а це основна маса працівників сфер туризму і розваг, так і місцеві. Більш того, практично в кожному готелі ви напевно знайдете хоч одного співробітника, який говорить російською або українською. Також в Рас-ель-Хаймі є кілька російськомовних гідів.

Чим зайнятися в Рас-ель-Хаймі?

Полежати на пляжику і смачно поїсти – це, звісно, добре, але одним цим ситий не будеш. І Рас-ель-Хайма, незважаючи на свою порівняно невелику площу, готова запропонувати туристам величезний спектр розваг. Ми перерахуємо лише деякий з них.

Найдовший зіплайн у світі Jebel Jais Zipline

З 2018 року чи не найголовнішою екстремальною розвагою в ОАЕ є швидкісний спуск на зіплайні Jebel Jais Zipline в Toroverde Adventure Park на одному з найвищих гірських піків країни Джебель Джаїс. Це найдовший тролей у світі, за що він навіть потрапив до Книги рекордів Гіннеса.

Уявіть тільки, ви пролітаєте майже 3 кілометри над прірвою зі швидкістю до 160 кілометрів на годину! Члени нашої групи, що випробували цю розвагу, залишилися в захваті, а деякі навіть були готові відразу піти на другий захід! Все ж політ триває всього кілька хвилин.

Коштує ця розвага 600 дирхамів (приблизно 160 доларів), якщо купувати послугу на місці. Однак забронювати поїздку заздалегідь в Інтернет обійдеться в два рази дешевше. Також на місці є можливість взяти в оренду камеру GoPro, яка зможе зафільмувати ваш політ в двох форматах на вибір – знімаючи те, що у вас перед очима, або ж ваші емоції.

Чи безпечно це? Звісно, це ж ОАЕ! За конструкцію вже точно можете не переживати. А ось з умовами спуску краще уважно ознайомитися заздалегідь – там є ціла низка обмежень, що стосується вашого здоров'я. Людям, які мають проблеми зі спиною (при польоті та гальмуванні йде сильне навантаження на шийний відділ), а також серцем, тиском, вестибулярним апаратом тощо організатори настійно рекомендують утриматися.

До слова, крім спуску на зіплайні, тут також можна відправитися в більш спокійний "повітряний" тур Jais Sky Tour. Займе це на порядок більше часу, але оскільки швидкість буде набагато менше, ви зможете краще все навколо розглянути. Та й обмежень за станом здоров'я тут поменше буде.

Якщо ж зовсім не хочете долучатися до екстриму, в гірський Рас-ель-Хайм все одно варто заїхати, щоб помилуватися приголомшливими гірськими пейзажами – вони тут абсолютно не такі, як ті, до яких ви звикли в Україні або Європі. На щастя, дорога на Джебель Джейс прокладена просто ідеальна, тож дістатися можна буде чи не до самої вершини, а дорогою вам раз у раз будуть потрапляти зручні оглядові майданчики і кафешки з цілком доступними цінами – запросто можна вкластися в 10 доларів. А ще тут навіть на самій вершині є комфортабельні санвузли!

Ідеальні дороги і санвузли на вершині Джебель Джейс / фото Марина Григоренко

Тільки врахуйте: хоч в горах і трішки прохолодніше, в денний час тутешнє сонце ще більш нещадне!

Завершити ж вечір можна, замовивши вечерю з видом на гори. Буквально в жовтні минулого року на одній з гірських вершин відкрився ресторан 1484 від місцевої мережі Puro, що вважається найбільш високорозташованим рестораном в Еміратах. Також вони можуть організувати пікнік на одному з оглядових майданчиків гірської гряди, звідки вночі відкривається краєвид на нічне місто.

Завершити день можна вечерею в горах / фото Марина Григоренко

Ну а якщо пощастить – ще й познайомитеся з місцевими мешканцями: дикими гірськими козлами і мініатюрними вухатими лисичками фенеками.

Полювання за перлинами на фермі Suwaidi Pearls

Ще одна родзинка регіону – екскурсія на перлову ферму Suwaidi Pearls, що знаходиться прямо на кораблику. Ще в 19 столітті цей промисел був вельми важливий для народів, що населяють територію сучасних Еміратів. Це був доволі ризикований, але одночасно прибутковий бізнес. Все ж справжні перлини траплялися лише в 1% відкритих устриць, а для "полювання" на них використовувалася ціла команда відчайдушних сміливців.

З появою технології видобутку штучних перлів, промисел втратив актуальність. Однак пам'ять про нього дбайливо зберігають в Рас-ель-Хаймі. Гіди на фермі із задоволенням розкажуть вам безліч цікавих фактів про перлову справу, і навіть за певну плату (близько 1800 гривень) дозволять вам власноруч добути перлину, правда, тільки штучну.

Під час екскурсії можна дізнатися багато цікавого / фото Марина Григоренко

Тут же можна прикупити собі щось на згадку – місцеві ювеліри виготовляють всілякі сувеніри та прикраси з перлів. Найдорожчий лот в колекції – чотки з великих рожевих перлів за 65 тисяч доларів. Однак і цілком доступні для простого українця підвіски, сережки і кільця тут теж є – по 60-70 доларів.

Але навіть якщо історія перлової справи вас поки не дуже приваблює, відправитися на екскурсію варто хоча б заради прогулянки на кораблику Перською затокою. Неймовірно освіжає в таку спеку! А на шляху вашому погляду будуть відкриватися дивовижні пейзажі – місто, гори, рибальські шхуни, розслаблені баклани і великі мангрові зарості з унікальною екосистемою. Якщо пощастить – можна навіть побачити рожевих фламінго!

І дещо ще…

Сучасна Рас-ель-Хайма – регіон з багатющою історією, що бере свій початок 7 тисяч років тому. У різний час емірат був відомий як Джульфар, Маджан і Аль Сір і служив одним з найважливіших торгових центрів в регіоні. Сліди цих древніх цивілізацій продовжують виявляти і донині.

Сторожові вежі Рас-ель-Хайми / фото Марина Григоренко

До наших часів тут збереглися близько двох десятків історичних фортець, замків і сторожових веж, включаючи форт Дайя, що вважається єдиною збереженою фортецею в горах на території ОАЕ, звідки відкриваються приголомшливі краєвиди на пальмові сади, море і гори.

Трохи ближче до центру Рас-ель-Хайми знаходиться місто-привид Аль-Джазіра-аль-Хамра, яке зараз якраз активно відновлюється. Це останнє традиційне поселення, що збереглося в ОАЕ, де туристи можуть познайомитися з тим, як будували будинки в старовину – з черепашнику і коралів. Тут є і захисна фортеця, і невеликий ринок, і мечеть, і житлові будинки. А іноді тут влаштовують різні культурні заходи.

В гірському селищі Хатт на південний схід від міста Рас-Аль-Хайма знаходяться термальні джерела, відомі своїми оздоровчими властивостями. Температура води в них може досягати +38 градусів.

Також в Рас-ель-Хаймі можна зануритися у вивчення стародавніх традицій регіону, відвідавши перегони на верблюдах або соколине полювання. Все це доступно на території природного заповідника Аль Ваді, де посеред пустелі відвідувачів радують зелені долини та унікальні звірятка. Також на території заповідника можна зайнятися кінним спортом або постріляти з лука.

Типовий ландшафт Рас-ель-Хайми / фото Марина Григоренко

Ну а любителі сучасних Еміратів можуть відправитися на штучний архіпелаг Аль-Марджан, що складається з чотирьох частин – острова Бризу, острова Скарбів, острова Мрії і острова Панорами. Всі вони є центрами розваг і туризму – тут розташовані набережні з краєвидами на мангрові зарості та гори, курорти, пляжі, готелі, магазини, ресторани, клуби і багато іншого.

Сучасна Рас-ель-Хайма / фото Марина Григоренко

***

З усім цим Рас-ель-Хайма цілком може стати більш безпечною і комфортною альтернативою Єгипту – для тих, хто хоче моря і видовищ. Ось тільки сервіс тут дійсно на порядок вищий, а ціни – зовсім не захмарні.

Марина Григоренко

УНІАН дякує за організацію поїздки авіакомпанію "Міжнародні Авіалінії України" (МАУ) і Департамент з розвитку туризму емірату Рас-ель-Хайма

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся