Для переважної більшості туристів відпустка в Єгипті - це або пляжі, або піраміди зі Сфінксом. Інколи їх поєднання. Але небагато гостей країни цікавляться місцевою кухнею, і дарма. Портал Lonely Planet дав вичерпні рекомендації щодо того, які місцеві страви варті того, щоб їх скуштувати.
Єгипетський фастфуд
Знайомство із єгипетською кухнею можна почати з популярного вуличного фастфуду. У цьому списку експерти згадують такі страви як:
- та'амійя - оладки з бобової квасолі,
- фул медамес - тушкована бобова квасоля, приправлена кмином, зазвичай подається з хлібом айш баладі,
- міш - гострий ферментований сир,
- бейд бель бастурма - яйця з в'яленою яловичиною,
- бетенган мехалель - мариновані баклажани.
В Єгипті великого поширення набули різноманітні кебаби. Під загальним терміном "машвіят" тут розуміють всіляке м'ясо, приготоване на вугіллі - від курки до яловичини. Експерти також радять обов'язково спробувати місцеву версію фрекаделек кюфта, які готують з фаршу з часником, спеціями та петрушкою.
Страви для вегетаріанців
Вегетаріанці можуть спробувати у місцевих кафе:
- баба гануш - дип з грильованих баклажанів;
- самбусек - випічка, схожа на самосу, з сиром;
- фітір — листкове тісто з самни, яке подають з медом, вершками або з соусом із солоного мішаного сиру, або пікантними начинками з яловичим фаршом, сиром, овочевим асорті, яйцями;
- кушарі – суміш макаронів або вермішелі, рису, коричневої сочевиці, нуту та смаженої цибулі, полита пікантним томатним соусом.
Страви з риби
Єгипет з двох боків омиваєтьсяя морями, тож любителі морепродуктів теж не залишаться тут голодними. У місцевих закладах можна знайти:
- морського окуня або кефаль, запечених, або приготованих на грилі з оливковою олією та лимоном або із пряними овочами;
- коржі з рибою;
- числені страви з креветок, молюсків, кальмарів, восьминогів та бісарії – дрібної сріблястої риби, яку смажать та їдять цілою, але без голів.
Домашня їжа
Якщо ви не прихильник фастфудів, то в Єгипті можна спробувати і "нормальні" страви місцевої кухні. У цьому списку зокрема варто назвати наступні страви:
- молохія — традиційний єгипетський суп з джутового листя;
- тагени – рагу на томатній основі з м’ясом або овочами;
- фатта – суміш рису, овочів, шматків вареного м’яса та підсмаженої піти з часниково-томатним соусом або йогуртом;
- руз меаммар – рис, поєднаний зі свіжими вершками, молоком та самною, запечений у глиняній печі;
- махші - відварні овочі (перець, баклажани, кабачки, помідори), фаршировані рисом, цибулею, травами, спеціями та іноді м’ясом.
- смажена качка, фарширована приправленим рисом;
- хамам махші - смажений голуб, фарширований рисом.
Десерти в Єгипті
У Єгипті ви вдосталь знайдете всілякі солодкі тістечка та пудинги. Експерти радять звернути особливу увагу на такі смаколики як:
- Ом Алі - єгипетський хлібний пудинг з шарів листкового тіста, просочених підсолодженим молоком і посипаних горіхами та родзинками;
- басбусу - манний коржик, просочений цукровим сиропом;
- руз бі лабан - рисовий пудинг зі спеціями;
- махаллабіє - молочний заварний крем, приправлений кардамоном та рожевою водою;
- залаб'я - кульки з тіста, занурені в мед або сироп;
- єгипетський варіант кунафи - шари тіста філо, в які загорнуто підсолоджену вершкову або сирну начинку.
Египетські напої
У Єгипті дуже полюбляють чай та каву, тож із цими напоями проблем у вас не буде. Але зважайте, що єгиптяни полюбляють додавати в чай надмірну кількість цукру.
Серед місцевих традиційних напоїв варто згадати наступні:
- сахлаб – це вершковий напій, виготовлений з молока, цукру та подрібнених бульб білих орхідей;
- чай каркаде з квітів гібіскуса;
- сік ріжкового дерева;
- сік цукрової тростини;
- сезонні соки з манго, гуави та плодів пальми дум.
Поради туристам: інші рекомендації
Як писав УНІАН, професійна консультантка з відпочинку в Італії розповіла про шість поширених помилок, яких припускаються туристи в цій країні.
Також ми наводили поради мандрівника, який об'їздив усю Південно-Східну Азію і знає, які міста там варті уваги, а які - ні.
Вас також можуть зацікавити новини: