Справжня екзотика: названо страви, які варто скуштувати в Єгипті

Сучасна єгипетська кухня, хоч і не складе конкуренцію французькій чи японській, все одно досить цікава та самобутня.

Для переважної більшості туристів відпустка в Єгипті - це або пляжі, або піраміди зі Сфінксом. Інколи їх поєднання. Але небагато гостей країни цікавляться місцевою кухнею, і дарма. Портал Lonely Planet дав вичерпні рекомендації щодо того, які місцеві страви варті того, щоб їх скуштувати.

Єгипетський фастфуд

Знайомство із єгипетською кухнею можна почати з популярного вуличного фастфуду. У цьому списку експерти згадують такі страви як: 

  • та'амійя - оладки з бобової квасолі,
  • фул медамес - тушкована бобова квасоля, приправлена ​​кмином, зазвичай подається з хлібом айш баладі,
  • міш - гострий ферментований сир,
  • бейд бель бастурма - яйця з в'яленою яловичиною,
  • бетенган мехалель - мариновані баклажани.

В Єгипті великого поширення набули різноманітні кебаби. Під загальним терміном "машвіят" тут розуміють всіляке м'ясо, приготоване на вугіллі - від курки до яловичини. Експерти також радять обов'язково спробувати місцеву версію фрекаделек кюфта, які готують з фаршу з часником, спеціями та петрушкою. 

Страви для вегетаріанців

Вегетаріанці можуть спробувати у місцевих кафе:

  • баба гануш - дип з грильованих баклажанів;
  • самбусек - випічка, схожа на самосу, з сиром;
  • фітір — листкове тісто з самни, яке подають з медом, вершками або з соусом із солоного мішаного сиру, або пікантними начинками з яловичим фаршом, сиром, овочевим асорті, яйцями;
  • кушарі – суміш макаронів або вермішелі, рису, коричневої сочевиці, нуту та смаженої цибулі, полита пікантним томатним соусом.

Страви з риби

Єгипет з двох боків омиваєтьсяя морями, тож любителі морепродуктів теж не залишаться тут голодними. У місцевих закладах можна знайти:

  • морського окуня або кефаль, запечених, або приготованих на грилі з оливковою олією та лимоном або із пряними овочами;
  • коржі з рибою;
  • числені страви з креветок, молюсків, кальмарів, восьминогів та бісарії – дрібної сріблястої риби, яку смажать та їдять цілою, але без голів. 

Домашня їжа

Якщо ви не прихильник фастфудів, то в Єгипті можна спробувати і "нормальні" страви місцевої кухні. У цьому списку зокрема варто назвати наступні страви:

  • молохія — традиційний єгипетський суп з джутового листя;
  • тагени – рагу на томатній основі з м’ясом або овочами;
  • фатта – суміш рису, овочів, шматків вареного м’яса та підсмаженої піти з часниково-томатним соусом або йогуртом;
  • руз меаммар – рис, поєднаний зі свіжими вершками, молоком та самною, запечений у глиняній печі;
  • махші - відварні овочі (перець, баклажани, кабачки, помідори), фаршировані рисом, цибулею, травами, спеціями та іноді м’ясом.
  • смажена качка, фарширована приправленим рисом;
  • хамам махші - смажений голуб, фарширований рисом.

Десерти в Єгипті

У Єгипті ви вдосталь знайдете всілякі солодкі тістечка та пудинги. Експерти радять звернути особливу увагу на такі смаколики як:

  • Ом Алі - єгипетський хлібний пудинг з шарів листкового тіста, просочених підсолодженим молоком і посипаних горіхами та родзинками;
  • басбусу - манний коржик, просочений цукровим сиропом;
  • руз бі лабан - рисовий пудинг зі спеціями;
  • махаллабіє - молочний заварний крем, приправлений кардамоном та рожевою водою;
  • залаб'я - кульки з тіста, занурені в мед або сироп;
  • єгипетський варіант кунафи - шари тіста філо, в які загорнуто підсолоджену вершкову або сирну начинку.

Египетські напої

У Єгипті дуже полюбляють чай та каву, тож із цими напоями проблем у вас не буде. Але зважайте, що єгиптяни полюбляють додавати в чай надмірну кількість цукру.

Серед місцевих традиційних напоїв варто згадати наступні:

  • сахлаб – це вершковий напій, виготовлений з молока, цукру та подрібнених бульб білих орхідей;
  • чай каркаде з квітів гібіскуса;
  • сік ріжкового дерева;
  • сік цукрової тростини;
  • сезонні соки з манго, гуави та плодів пальми дум. 

Поради туристам: інші рекомендації

Як писав УНІАН, професійна консультантка з відпочинку в Італії розповіла про шість поширених помилок, яких припускаються туристи в цій країні.

Також ми наводили поради мандрівника, який об'їздив усю Південно-Східну Азію і знає, які міста там варті уваги, а які - ні.

Вас також можуть зацікавити новини: