У КМДА готують документи для ініціативи про внесення Хрещатика до списку спадщини ЮНЕСКО / УНІАН

Влада Києва готує документи для ініціативи щодо внесення вулиці Хрещатик до списків Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Київської міської держадміністрації з посиланням на Департамент охорони культурної спадщини.

«Триває робота над розробкою науково-проектної документації «Межі та режими використання зон охорони пам’ятки містобудування місцевого значення «Вулиця Хрещатик» для подальшої підготовки досьє на номінацію щодо включення вулиці Хрещатик до Попереднього списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», - зазначається в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожВ Україні заборонили рекламу на об’єктах всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

Згідно з повідомленням, протягом січня-червня цього року до Міністерства культури України було направлено подання та облікову документацію для занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України щодо 39 об’єктів. Серед них 13 об’єктів – на вул. Пушкінській, 3 об’єкти – на вул. Гончара, 4 – на Верхньому Валу тощо.

Підготовлено накази Департаменту про занесення 5 об’єктів до Переліку щойно виявлених об’єктів культурної спадщини м. Києва: садиби на вулиці Олеся Гончара, 74 – вул. Гоголівська, 2; мозаїчне панно «Квітучі сади» («Україна молода») на Дарницькому бульварі, 23; школа № 6 (політехнічний ліцей КПІ) на пров. Політехнічному, 2-А; житловий будинок на вул. Пушкінській, 30; Келії крилосних послушників на вул. Г. Сковороди, 2-А.

Міська влада також заявляє, що до кінця цього року будуть затверджені обмежені режими використання пам’ятки ландшафту та історії місцевого значення «Історичний ландшафт київських гір і долини річки Дніпро».

Довідка УНІАН. У затвердженій Київрадою 18 грудня 2018 року міській програмі «Охорона та збереження культурної спадщини Києва на 2019–2021 рр.» на розробку документації заплановано виділити 1,8 млн грн (на 3 роки). Окрім того, передбачено фінансування робіт з розробки науково-проектної документації «Межі та режими використання зон охорони пам’ятки історії, ландшафту місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір та долини р. Дніпро» на рівні 3 млн грн (на 3 роки). Бюджет програми на 2019-2021 роки складає загалом 247,7 млн грн, із яких кошти міського бюджету – 102 млн грн.