Ілюстрація / REUTERS

Через поширення коронавірусу в аеропортах тепер діють нові правила безпеки. Та для багатьох пасажирів саме салон літака, де тісно всі сидять поряд, залишає найбільше побоювань підчепити коронавірус.

Яке повітря циркулює в літаку і який рівень небезпеки, досліджував "Сніданок з 1+1", передає ТСН.

"Людина кашляючи чи чхаючи собі у долоню, цією долонею потім торкається якихось поверхонь. А потім до цих поверхонь торкаємося ми і так само торкаємося свого обличчя", - розповідає мікробіологиня Олена Лівінська.

Відео дня

Читайте такожУ Єгипті назвали дату відкриття кордонів для туристів: що зміниться на курортах

Пасажири в літаках найчастіше торкаються спинок сидінь попереду себе, підлокітників, столиків, дверних ручок, кнопок і кранів у туалетах. Тепер їх дезінфікують, але що циркулює в повітрі.

За 10 секунд аерозольні краплинки з рота манекена розлітаються на відстань до трьох метрів. Це експеримент у лабораторії університету Флориди. У літаках – все зовсім інакше. 

"Салон літака – це замкнутий простір. Не можна відкрити ні кватирку, ні двері", - каже науковиця.

Технічне пояснення імовірного маршруту вірусів у салоні літака дають в науковому центрі столичної політехніки, де творять сучасні системи для авіації: в пасажирських літаках розумна схема циркуляції повітря. 

"Кожні 2-3 хвилини відбувається заміна повітря у салоні", - зазначає керівник навчального центру КПІ зі співпраці з авіавиробниками Максим Гладський.

У літаку 50% повітря – надходить ззовні, а інша половина – викачується з салону. Під підлогою є фільтри, які утримують набагато менші частинки, ніж звичайні кондиціонери, і зокрема віруси. Їхню ефективність технічні спеціалісти порівнюють із чистим повітрям, яке подає апарат пацієнту в реанімації.

Для безпеки пасажира важливо і як рухається повітря в салоні. "Немає руху повітря вздовж салону. Воно проходить через вас і йде у підлогу. Стоять кулери, які рухають це повітря. Якщо людина сидить у 8 ряді і чхнула, то щоб ті частинки потрапили людині у 20 ряді, то виключається така можливість", - додав Гладський.

Та яким би чином літаки не були оснащені, ви запросто можете підчепити щось від сусіда через прямий із ним контакт. Тож обов’язково беріть у політ антисептик рукавички та маску.

Як повідомляв УНІАН, Україна з 15 червня відкриває пункти пропуску в міжнародних аеропортах.