У списку для гурманів - відомі гастрономічні столиці та нові перспективні напрями.
Найкращі гастрономічні напрямки світу на 2026 рік уже визначені – і перше місце в рейтингу посів штат Массачусетс (США), який завоював визнання гурманів з усього світу. Як пише Daily Mail, рейтинг опубліковано в межах гіда Condé Nast Traveller Best Places to Go. До нього увійшли місця, настільки відомі своєю кухнею, що заради дегустації локальних страв сюди цілком варто планувати окрему подорож. У списку є як відомі гастрономічні столиці, так і нові, перспективні напрями – від Європи до Південної Америки та Азії.
Читайте далі про топ-10 найкращих гастрономічних напрямків 2026 року та якими стравами там можна поласувати.
Привабливість цього міста – у "глобальних смаках, ресторанах на узбережжі та ще більшій гастрономічній активності в районах", зазначає Condé Nast Traveller. Бостон славиться свіжими морепродуктами – насамперед лобстер-ролами та кремовим супом чаудер з молюсків. Водночас за останні роки місто перетворилося на справжній кулінарний центр з інноваційною ресторанною сценою.
Грецька кухня давно відома у світі – гірос і фета давно стали міжнародними фаворитами. Втім, саме Крит вважається вершиною грецької гастрономії. Тут варто скуштувати сфакіанопіту (сирний пиріг з медом), бугацу (солодкий або солоний пиріг), копчену свинячу корейку, а також місцеву картоплю й помідори.
Марокканська кухня часто стає головною причиною подорожі до країни, а Фес є її справжнім серцем – місто відзначено за "повне занурення в кулінарну культуру, стародавні ринки та гучне відкриття закладу від Алена Дюкасса".
Тахіні, кускус, традиційний хліб і, звісно, м’ятний чай роблять це жваве місто обов’язковим пунктом гастрономічного маршруту.
Гонконг – центр кулінарних інновацій, де традиції поєднуються із сучасністю. Тут тісно переплітаються китайська, кантонська, японська й навіть французька кухня. Окрім цього, місто відоме великою кількістю коктейль-барів, де напої подають не менш вишукано, ніж страви.
Гастрономія Медельїна відображає ситну та насичену колумбійську кухню. Головна страва – Bandeja Paisa, велика тарілка з м’ясом, квасолею, рисом, яйцем та авокадо. Також варто скуштувати арепи з сиром, хрумкий чичарон (свинячу грудинку), наваристий суп мондонго та солодкі емпанадас.
Саме тут, за словами експертів, бразильська кухня розкривається найповніше. В її основі – свинина, квасоля, кукурудза та місцеві сири. Серед ключових страв – pão de queijo (сирні булочки), tutu de feijão (квасолеве пюре з маніоковим борошном), frango com quiabo (курка з бамією), feijão tropeiro та різноманітні ароматні сири. А ремісниче сироробство регіону навіть отримало визнання ЮНЕСКО.
Модне місто Парраматта у Великому Сіднеї є осередком гастрономії та шопінгу.Тут представлений широкий спектр смаків, натхненних мультикультурною кухнею: від ліванських ресторанів до китайських і японських закладів.
Патан пропонує багату кухню народу неварі. Серед найвідоміших страв – чатамарі (рисова "піца"-млинець), йомарі (солодкі рисові пельмені) та соковиті момо. Видання також відзначає коктейлі, роботу з локальними інгредієнтами та знайомство з чайними регіонами Непалу.
Цей мальовничий регіон відомий краєвидами, виноградниками та затишними селами. Водночас він має потужну ресторанну сцену з акцентом на локальні продукти. Окремої уваги заслуговують місцеві вина – регіон славиться авторськими виноробнями.
Іспанська кухня залишається класикою, а Севілья - одне із найкращих міст країни для гастрономічних відкриттів. Тут панує культура тапас: шпинат з нутом, маринована смажена риба (cazón en adobo), томлені свинячі щоки (carrillada) та хамон іберіко. На десерт тут пропонують гарячий шоколад із чурос.
Нагадаємо, зараз Японія переживає туристичний бум, що спонукало місцеву владу вживати обмеження. Зокрема, з 1 липня 2026 року гірськолижний курорт Хакуба, що розташований у північно-західній префектурі Нагано, хоче запровадити штрафи для порушників громадського порядку через конфлікти із місцевим населенням.
Серед іншого, заборонять графіті, розміщення наліпок на громадській або приватній власності, гучну музику, куріння під час ходьби тощо.