Традиційне українське меню на Різдво

Меню на Різдво в Україні - це не просто набір страв, а відображення традицій, символів і родинного затишку. Після завершення посту на столі з'являються м'ясні, рибні та молочні страви, різноманітні салати, домашня випічка та напої, які з покоління в покоління готують до світлого свята Різдва Христового. Як накрити стіл на честь світлого свята, розповідаємо нижче.

Просте меню на Різдво - що готують за українськими традиціями

В українських сім'ях Різдво завжди було одним із головних свят у році, а святковий стіл цього дня - це особливий символ достатку та гостинності. Напередодні, на Святвечір, який за новим стилем відзначають 24 грудня, готують пісне меню на Різдво - 12 страв, що символізують достаток і благополуччя 12 місяців року. Але в саме свято Різдва посту вже немає, тому на столі з'являються м'ясні, рибні та сирні страви, здобна випічка.

Незалежно від того, що ви готуєте - обід чи вечерю на Різдво - меню його може бути дуже різноманітним, але основу все-таки складають традиційні страви.

Відео дня

Обов'язковими на різдвяному столі є кутя та узвар. Ці дві страви символізують здоров'я, багатство та єдність родини. У народі кажуть, що кутя - це господиня, а узвар - господар, тому кутя без узвару не повинна стояти на столі, так само, як і узвар без куті.

Кутя з пшениці

І на Святвечір, і на Різдво першою їдять кутю - кожен має з'їсти хоча б ложку, щоб у майбутньому році бути здоровим. У деяких регіонах до куті додають узвар.

Для приготування куті знадобляться:

  • 0,5 склянки пшениці;
  • 3 ст. л. горіхів (волоських);
  • 3 ст. л. маку;
  • 3 ст. л. родзинок;
  • мед та узвар - за смаком.

Пшеницю відварити до готовності. Мак промити, залити окропом, залишити запарюватися на півгодини. Зайву воду злити, мак розтерти (або перебити в блендері) до появи макового "молочка". Додати в нього мед.

Пшеницю з'єднати з подрібненими горіхами та родзинками - щоб родзинки були м'якими, їх потрібно запарити окропом. Потім додати готовий мак із медом і перемішати.

Узвар із сухофруктів

У нього обов'язково кладуть сушені яблука і груші, можна за бажанням додати вишню, сливу і родзинки.

Для приготування узвару знадобляться:

  • 100 г сушених яблук;
  • 100 г сушеної груші;
  • 100 г сушеної вишні;
  • 100 г сушеної сливи;
  • 50 г родзинок;
  • 1 л води;
  • півсклянки цукру (або за смаком).

Сухофрукти помити, залити водою, додати цукор. Дати воді закипіти і прокип'ятити протягом кількох хвилин. Залишити настоятися 5-6 годин.

Із м'ясних страв готують домашні ковбаси, буженину, шинку, кров'янку, варять холодець і печеню. У деяких регіонах м'ясо і сало коптять заздалегідь, а частину його зберігають аж до свята Великодня. До речі, нині дуже популярне варене сало в цибулевому лушпинні та зі спеціями - виходить дуже ніжне, радимо спробувати.

Холодець зі свинини та курки

Однією з обов'язкових страв на Різдво завжди був холодець. Раніше його готували виключно зі свинини - з приводу свята часто кололи свиню. Зараз багато господинь варять холодець також із курки. За класикою цю страву готують зі свинини та півня.

Для приготування холодцю знадобляться:

  • 1 свиняча ніжка або рулька;
  • 2 курячих стегна;
  • 1 морква;
  • 5 зубків часнику;
  • 1 лавровий лист;
  • сіль за смаком, перець горошком.

Ніжку або рульку помити, зішкребти щетину, якщо потрібно обпалити на вогні та промити. Замочити на 3 години (або на ніч) у холодній воді. Курячі стегна (або півня) також обпалити й помити.

Покласти свинину і курку у велику каструлю, залити водою - вона має покрити м'ясо зверху на 6-8 см. Додати очищену моркву, поставити на вогонь і довести до кипіння. До того, як закипить, потрібно знімати пінку, тоді бульйон буде прозорим.

Після закипання зменшити вогонь до мінімуму і томити 6-8 годин. Наприкінці додати сіль за смаком, перець і лавровий лист (його потім потрібно буде вийняти, бо бульйон гірчитиме).

Покласти роздавлений часник. М'ясо дістати з бульйону і розібрати, розкласти по тарілках. Залити процідженим бульйоном, залишити застигати в прохолодному місці.

Готують також голубці та рибу.

З овочів і солінь йдуть квашена капуста (раніше ми публікували рецепт квашеної капусти на зиму), огірки, помідори, яблука, гриби. Зараз їх доповнюють салатами з баклажанів, кабачків, перцю та іншими.

Домашні мариновані гриби

Чудова закуска до святкового столу - мариновані печериці. Готуються вони протягом кількох годин.

Для маринованих грибів знадобляться:

  • 200 г печериць;
  • 5 горошин чорного перцю;
  • 5 бутонів гвоздики;
  • 2 лаврові листки;
  • пів столової ложки солі екстра;
  • 2 ст. л. цукру;
  • 3 ст. л. яблучного оцту;
  • півлітра води.

Закип'ятити воду, додати лавровий лист, гвоздику, перець, влити оцет, всипати сіль і цукор. Додати гриби і варити їх на малому вогні 20 хвилин. Потім залишити настоюватися в маринаді на 2 години. Після промити. заправити олією та цибулею.

Випічка на Різдво також посідає особливе місце. На святковому столі обов'язково є пироги, калачі, пряники, рулети з маком. Готують пиріжки в духовці - з капустою, картоплею, начиняють сиром, яблуками, замороженими вишнями. Цією ж випічкою пригощають дітей під час колядок і щедрівок.

Рулет із маком

Багато господинь готують на свято випічку з маком - маковий рулет, або "маковик".

Для макового рулету знадобляться:

  • 120 мл молока;
  • 15 г пресованих дріжджів;
  • 1 яйце;
  • 60 г цукру;
  • третина чайної ложки солі;
  • 75 г вершкового масла;
  • 320-350 г борошна.

Для начинки:

  • 150 г маку;
  • 80 г цукру.

У теплому молоці розчинити дріжджі. Після того, як вони почнуть "працювати" (це буде видно по пінці), додати цукор, яйце, розтоплене масло і сіль. Додати поступово борошно і замісити тісто. Накрити рушником, поставити в тепле місце - воно повинно "підрости" вдвічі.

Мак промити, залити окропом і залишити запаритися. Злити воду і розтерти в ступці до появи макового "молочка". Додати цукор, перемішати.

Тісто розкачати в прямокутник, викласти начинку по всій площі, залишивши вільною смужку з одного боку, і згорнути рулет. За бажанням у начинку можна також додати родзинки.

Закріпити край (той, що без начинки) і покласти рулет "швом" донизу. Залишити його на 20 хвилин, щоб він підійшов. Потім змастити збитим яйцем і наколоти в кількох місцях виделкою - щоб він у процесі випікання не тріснув зверху. Духовку розігріти до 180°С, випікати рулет приблизно 20 хвилин.

З такого ж дріжджового тіста готують також пампушки на Різдво, які можна подавати як із солодкою начинкою, так і з часником.

Різдвяне меню поєднує символізм, смак і гостинність - кожен гість за столом має почуватися бажаним.

Вас також можуть зацікавити новини: