Коронавірус повністю змінив ієрархію паспортів / фото УНІАН

Оскільки пандемія коронавірусу тимчасово залишила жителів багатих демократичних країн, серед яких США і Великобританії, без можливості вільно переміщатися світом, багато з них задумалися над отриманням другого громадянства і переїзду.

Читайте такожЯкі країни світу відкрили кордони для українців (оновлюється)

Про це свідчать опубліковані 13 жовтня 2020 року дані індексу паспортів на IV квартал від компанії Henley & Partners.

Відео дня

"Після шести місяців паніки і невизначеності світові кордони починають відкриватися, і навіть може здатися, що все повертається в звичне русло, але дані індексу паспортів світу, що базуються на відомостях, наданих Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (IATA), говорять про те, що звична ієрархія сили і можливостей паспортів зазнає великих змін", – йдеться в звіті.

Наприклад, паспорт США посідав в Індексі 6 місце в січні 2020 року з можливістю безвізового переміщення по 185 країнам світу. З тих пір багато що змінилося, і тепер з американським паспортом можна в'їхати лише в 75 країн, при цьому найважливіші туристичні та бізнес-напрямки з цього списку виключені.

Водночас громадяни України, як і три місяці тому, можуть відвідувати без візи 129 країн світу. При цьому український паспорт займає 41-е місце в глобальному рейтингу, піднявшись на 3 позиції, завдяки візовим змінам для інших країн. Однак варто враховувати, що на даний момент багато країн, в тому числі зі списку «безвізового» Євросоюзу, за фактом закриті для більшості українців. Зараз наші співвітчизники можуть вільно відвідувати лише 52 країни.

Індекс паспортів Henley & Partners до IV кварталу 2020 року / фото ru.henleyglobal.com

При цьому лідери "антирейтингу" з поширення COVID-19 Росія, Індія і Бразилія опинилися в числі країн, статистиці яких не довіряє міжнародне співтовариство, тому кордони багатьох держав для громадян цих країн так і не відкрилися. Російські громадяни мали безвізовий доступ в 119 країн до пандемії, а зараз менше, ніж до 50.

Якщо не брати до уваги фактичні заборони і закриті кордони, то формально паспорт Японії залишається на першому місці з безвізовим доступом в 191 країну. Сінгапур залишається на 2-му місці (190 країн), Німеччина і Південна Корея на 3-му (189 країн).

За даними компанії Henley & Partners, з 2019 року до середини 2020 року інтерес до програм інвестиційної імміграції зріс у п'ять разів. Спочатку Brexit підштовхнув британців до пошуку громадянства Німеччини, Франції, Іспанії та інших країн ЄС на основі походження або отримання посвідки на проживання, що веде до отримання громадянства в таких країнах, як Португалія. Тепер і американці активно користуються аналогічними можливостями в країнах від Канади до Мальти.

«Для жителів багатих демократичних держав – таких як Канада, Великобританія, США, країни Західної Європи – «безвіз» до коронавірусу був само собою зрозумілим явищем. Але пандемія все змінила. По мірі того, як країни в усьому світі борються за керування новою категорією ризику – розповсюджувачами вірусу – стався зсув від свободи пересування, що вважається прерогативою громадян з колись могутніми паспортами, до усвідомлення того, що тепер це необхідна розкіш для тих, хто бажає отримати першокласну освіту, можливості для бізнесу і якісне медичне обслуговування для себе і своїх сімей», –коментує голова правління Henley & Partners Крістіан Келін.

Як коронавірус змінив туризм