Переселенці більше не платитимуть туристичний збір / фото УНІАН

Верховна Рада України прийняла в другому читанні законопроект, яким звільняються від сплати туристичного збору внутрішньо переміщені особи (ВПО).

Читайте такожВ Україні невеликим закладам з розміщення можуть дозволити називатися "готелями"

Як передає кореспондент УНІАН, за прийняття відповідного законопроекту №3103 проголосували 317 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, в єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб враховано 1 млн 369 тис. 787 переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей та АР Крим.

"Одним з найважливіших проблемних питань, з якими стикаються внутрішньо переміщені особи, є питання житла. За даними звіту національної системи моніторингу ситуації з внутрішньо переміщеними особами, проведеного у червні 2018 року, більшість ВПО продовжують жити в орендованому житлі (62%), 5% переселенців проживають у гуртожитках та 4% - у Центрах колективного проживання ВПО. За оцінками громадських організацій, щонайменше 5690 внутрішньо переміщених осіб все ще продовжують жити в так званих місцях компактного проживання, тобто санаторіях, туристичних базах, будинках відпочинку», - йдеться в документі.

Що таке туристичний збір в Україні:

  • Платниками туристичного збору є громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які прибувають на територію територіальної громади, на якій діє рішення органу місцевого самоврядування про встановлення збору, з метою оздоровлення, лікування, а також пізнавальної, професійно-ділової та іншими цілями, які реалізуються під час поїздки без проведення будь-якого виду оплачуваної діяльності, та користуються послугами тимчасового проживання (ночівлі) із зобов'язанням залишити місце перебування у визначений строк.
  • Ставки збору встановлюються: для курортної місцевості – 1-3% від розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу в розрахунку на місяць, встановленого на 1 січня податкового року, для інших територій – 0,5-1%.
  • Збір стягується одноразово за весь період тимчасового перебування.
  • Від сплати збору звільняються діти до 16 років, інваліди, ветерани війни, учні.

Інші новини туризму в Україні: