Європарламент затвердив свою позицію щодо COVID-сертифікатів / фото REUTERS

Європейський парламент ухвалив свою переговорну позицію щодо COVID-сертифікатів, які підтверджуватимуть вакцинацію, імунітет або ж негативний тест на коронавірус.

Як повідомляє Deutsche Welle, за ухвалення проголосували 540 євродепутатів, 119 були проти, ще 31 - утримався.

За додатковий документ, який поширює дію сертифікатів на громадян третіх країн, які мешкають у ЄС, проголосували 540 європарламентарів, 80 - висловилися проти, ще 70 - утрималися.

Відео дня

Читайте такожУ ЄС заявили, що не зможуть повернутися до нормального життя цього літа

Рада ЄС ухвалила свою переговорну позицію 14 квітня. Тепер їй разом з Європарламентом треба узгодити компромісний текст регламентів, які запровадять COVID-сертифікати. Планується, що сертифікати можна буде отримувати з червня.

Єврокомісія пропонувала назвати ці документи "цифровим зеленим сертифікатом". Натомість Європарламент хоче перейменувати їх на "сертифікат ЄС щодо COVID-19", який може бути як у цифровому, так і в паперовому форматі. Він, як і пропонувала Єврокомісія, міститиме одразу три види сертифікатів: щеплення, негативного тесту або ж підтвердження, що людина хворіла на COVID-19 і одужала.

У Європарламенті наголосили, що COVID-сертифікат не буде діяти як документ, необхідний для подорожей, і також не стане умовою для вільного пересування у ЄС.

"Щодо тих, хто має COVID-сертифікат, не повинні застосовуватися додаткові обмеження на подорожі, такі як карантин, самоізоляція чи тестування", - додали в прес-службі Європарламенту.

Паспорти вакцинації: що відомо