В МЗС пояснили, за яких умов українці сможуть подорожувати до ЄС після вилучення України із "зеленого списку"

Наразі країнам ЄС рекомендовано відкривати кордони для повністю вакцинованих мандрівників за умови проходження тестів при перетині кордонів.

Міністерство закордонних справ України повідомило умови, за яких українські громадяни збережуть можливість подорожувати в окремі країни-члени Європейського Союзу після вилучення України із "зеленого списку".

Як йдеться у заяві МЗС України, 5 листопада посли держав-членів ЄС підготували рішення Ради ЄС виключити Україну із переліку третіх держав, громадяни яких можуть здійснювати несуттєві (туристичні) поїздки до ЄС.

Зокрема, це рішення було ухвалене з огляду на поточну епідемічну ситуацію в Україні та загальне погіршення ситуації в Європі.

"Очікується, що Рада ЄС офіційно надасть відповідну рекомендацію наступного тижня. Водночас, остаточне рішення щодо умов здійснення несуттєвих (туристичних) поїздок громадян України ухвалюють держави-члени ЄС на національному рівні. Враховуючи прогрес у кампаніях з вакцинації по всьому світу, ЄС нещодавно змінив підхід до тимчасових обмежень на туристичні подорожі та рекомендував державам-членам ЄС відкривати кордони для повністю вакцинованих мандрівників за умови проходження тестів при перетині кордонів", – йдеться у заяві.

Читайте такожНам тут раді: які країни Європи визнають CoronaVacВ МЗС роз'яснили, що тимчасові обмеження ЄС не є скасуванням безвізового режиму і стосуються лише туристичних подорожей. Питання відкритих ("зелених") кордонів з ЄС регулюється рекомендаціями Ради ЄС щодо тимчасових обмежень на необов’язкові поїздки. ЄС регулярно оновлює "зелений перелік" і, в разі поліпшення епідемічної ситуації, ухвалює рішення про повернення тієї чи іншої країни до такого переліку.

При цьому під час ухвалення рішення про збереження країни в "зеленому переліку" Рада ЄС керується такими критеріями:

  • не більше 75 нових випадків COVID-19 на 100 тисяч жителів за останні 14 днів, стабільна ситуація або тенденція до зменшення кількості нових випадків
  • не менше 300 тестів на 100 тис. жителів, проведених за попередні 7 днів
  • не більше 4% позитивних результатів серед усіх проведених тестів за попередні 7 днів

Крім того, до уваги також береться прогрес з вакцинації населення та наявність особливо небезпечних штамів вірусу.

"За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, кількість нових випадків в країнах Євросоюзу за останній тиждень зросла на 6% (майже 1,8 мільйонів нових випадків), а смертність – на 12%", – йдеться у заяві.

Водночас МЗС України закликає українських громадян активно вакцинуватися та продовжувати сумлінно дотримуватися протиепідемічних вимог, аби надалі запобігти погіршенню епідемічної ситуації, яка впливає і на свободу пересування.

Також рекомендується перевіряти актуальний режим в’їзду та транзиту за кордоном на інтерактивній онлайн-карті МЗС.

МЗС також підготувало відповіді на поширені питання про подорожі у 2021 році.

Оновлена інформація про умови перетину кордону з державами-членами ЄС також міститься на спеціалізованому сайті Європейської комісії.

Записатися на вакцинацію проти COVID-19 вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-602-019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.