Для українців з Коронаваком відкриті близько 20 країн Європи / фото REUTERS

Нам тут раді: які країни Європи визнають CoronaVac

16:08, 21.11.2021
9 хв. Туризм

На тлі осіннього погіршення ситуації з коронавірусом у світі, незважаючи на те, що Євросоюз поки залишає нашу країну в "зеленій" зоні, низка європейських держав вже почали "прикручувати гаєчки" українським туристам. Так, Франція і Німеччина вже не пускають невакцинованих українців. Ті, хто щеплений CoronaVac, так само потрапили під роздачу. Тим не менш, в Європі ще залишилося чимало країн, які визнають українські сертифікати вакцинації, в тому числі з китайським препаратом. УНІАН вирішив розібратися, які країни Європи відкриті для українських туристів, щеплених CoronaVac.

Чимало українців, які свідомо кинулися вакцинуватися китайською вакциною CoronaVac в пунктах масової вакцинації в травні-червні 2021 року, в результаті опинилися в заручниках цього самого Коронавака. Всупереч запевненням наших шановних МЗС і МОЗ, Євросоюз так і не визнав китайський препарат, тож чимало європейських країн в результаті не стали доступними для всіх вакцинованих українців. Пощастило тільки тим, кому вдалося "відхопити" чотири вакцини – BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca і Johnson & Johnson. Така ось сегрегація в 21 столітті. 

Ну а вакциновані CoronaVac... залишилися з гірким почуттям усвідомлення того, що їх прирівняли до "антиваксів". Тепер їм і виїхати в частину країн не можна, хоч вони і вакциновані, і вколотися повторно іншими вакцинами українські лікарі їм не дозволяють. Тож багато хто пошкодував, що повірив українській владі, ніби Пфайцерів всім все одно не вистачить, і погодився на те, що давали. Але ж могли почекати всього пару тижнів…

Але це все лірика. Звісно, прикро, що у вакцинованих CoronaVac навряд чи вийде поїхати цього року на Різдво в Німеччину або покататися на лижах у Французьких Альпах. Але не поспішайте впадати у відчай! В Європі залишилося ще чимало країн, які визнають китайський препарат. На них і радимо звернути увагу при підготовці своїх туристичних планів на найближчі осінь-зиму. Повірте, вони нічим не поступаються тим країнам, які зациклилися лише на чотирьох вакцинах. Краще підтримайте тих, хто радий бачити українців з будь-якими вакцинами!

Відео дня

Які країни визнають CoronaVac

1. Австрія. Країна відкрилася для українських туристів, вакцинованих будь-якими доступними в Україні препаратами, з липня 2021 року, і ми вже навіть встигли на собі перевірити, як там відпочивається з Коронаваком. Австрія відмінно підійде як для подорожей вихідного дня, так і для гірськолижного відпочинку. Різдвяні ярмарки, смачна їжа, цікаві музеї, красиві пейзажі. Все це дивним чином вміщається в настільки невеликій країні. Крім Відня, радимо звернути увагу на такі локації: Грац, Зальцбург,  Інсбрук, Долина Вахау і Халльштатт.

2. Албанія. Ця скромна, але мальовнича балканська країна стала вельми популярна серед українців в період пандемії, адже вона досить рано відкрилася для наших туристів. Албанія, звісно, більше підходить для літнього відпочинку, але чому б не випробувати її і взимку? І, до речі, тут теж є гірськолижні курорти – наприклад, в Долині Вальбону на півночі Албанії.

3. Болгарія. Багато з вас можуть бути здивовані, але насправді ця традиційно морська країна пропонує також чимало можливостей для зимового активного відпочинку. Які гірськолижні курорти Болгарії будуть доступні цього року, читайте за посиланням.  

4. Боснія і Герцеговина. Ще одна традиційно "літня" балканська країна, де можна відпочити і взимку на гірськолижних курортах, серед яких найпопулярнішими є Яхоріна, Бабін До і Влашич.

5. Угорщина. Тут без коментарів. І в докарантинні часи ця країна користувалася величезною популярністю серед українців. Тут і розкішний Будапешт з його бурхливим життям, красивою архітектурою і термами для релаксу, і більш екзотичні напрямки на зразок старовинного міста Егер, і друге за величиною місто країні Дебрецен, куди в грудні запустяться прямі рейси з Києва.

6. Греція. Ця давня країна вабить українських туристів історією, архітектурою, смачною середземноморською кухнею і вічною атмосферою свята. Цілий рік можна їздити на екскурсії до Афін, де взимку хоч і не покупаєшся в морі, але все ж гуляти при температурі +7 градусів в січні приємніше, ніж при -15. А ось на островах, наприклад, на Криті, буде ще тепліше.

7. Ісландія. Скандинавія, яка порівняно легко пройшла пандемію, виявилася вельми прихильною по відношенню до українців. Ось і Ісландія, відома своєю приголомшливою природою, вже давненько пускає туристів з України. Правда, є нюанс – навіть вакцинованим туристам з будь-якої країни світу потрібно все одно здавати ПЛР-тест перед вильотом до Ісландії.

8. Іспанія. Ця шалено популярна країна зараз взагалі пускає українців без додаткових умов. Хоча, зрозуміло, у міру погіршення ситуації з коронавірусом в Україні все може змінитися. Тим не менш, на цей випадок вже відомо, що Іспанія буде визнавати Коронавак. Ну а що подивитися в Іспанії? Вибір тут просто величезний. Наприклад, Барселона, Валенсія або острів Тенеріфе.

9. Кіпр. Цей вічно теплий і вічно зелений острів відмінно підійде для тих, хто захоче погрітися, коли українські осінньо-зимові холоди остаточно вас втомлять. Наприклад, з України дуже легко потрапити в Пафос і Ларнаку – ділимося своїми враженнями за посиланням.

10. Нідерланди. Поки більшість країн Західної Європи не поспішають відкриватися для вакцинованих Коронаваком українців, волелюбні Нідерланди приємно нас здивували ще в липні. Тож вибір за вами – бурхливе життя Амстердама або спокійна Стара Голландія на півострові Маркен, а, може, затишний Маастрихт на кордоні з Німеччиною та Бельгією.

11. Норвегія. Найщасливіша країна світу відкрилася для вакцинованих українців не так давно, але зате відразу зазначивши, що туристам з Коронаваком там раді. Взимку в Норвегії, звичайно, холоднувато, але зате як красиво!

12. Португалія. Материкова Португалія не визнає Коронавак, але цю вакцину визнає острів Мадейра, що входить до складу країни.

13. Північна Македонія. Як і в інших згаданих вище балканських країнах, тут є гори, а, значить, і гірськолижні та бальнеологічні курорти. Наприклад, Маврово або Попова Шапка. А ще в Північній Македонії ну дуже приємні ціни. Не вірите? Читайте за посиланням.

14. Словаччина. По-перше, як можна впустити можливість побувати в легендарній Братиславі? Ну а покататися на лижах можна відправитися на курорти Високих Татр в Словаччині.

15. Словенія. Ця невелика країна в Південній Європі не особливо популярна серед українських туристів. Проте, якщо ви чекали можливості відкрити для себе щось нове в самому центрі Європи, то це ваш шанс. За екскурсійною програмою можна відправитися в Любляну або Марібор, за красивими пейзажами – в курортне місто Блед на березі льодовикового озера в передгір'ях Альп. Також в країні є гірськолижні курорти.

16. Фінляндія. Саме в цій далекій сніговій країні знаходиться знаменита Лапландія – батьківщина Санта-Клауса. Тому якщо вже й вирушати на пошуки справжньої різдвяної казки, то саме до Фінляндії.

17. Чорногорія. Як і в більшість балканських країн, вона популярна в першу чергу влітку. Однак, як ви вже могли здогадатися, і тут є гірськолижні курорти. Наприклад, Колашин, Жабляк або Дурмітор.

18. Швейцарія і Ліштенхтейн. Це відмінний варіант для розкішного відпочинку – як екскурсійного, так і гірськолижного. Єдиний момент, це все-таки не найдешевші напрямки. Тим не менш, вони того варті!

19. Швеція. Ця країна є мрією багатьох туристів. Тут зовсім інший рівень життя, казкова архітектура і справжня атмосфера Різдва. А ще – чимало гірськолижних курортів.

20. Естонія. Ця країна неймовірно різноманітна – як в плані ландшафтів, так і в плані архітектури та історії. Ну а Таллінн варто відвідати заради відмінно збереженого Старого міста.

21. Великобританія. Ця країна з 22 листопада 2021 року почне пускати туристів, щеплених усіма схваленими ВООЗ вакцинами від коронавірусу, включаючи поширений в Україні китайський CoronaVac. Подивитися там однозначно є що, тільки слід враховувати, що доведеться отримувати візу.

Як бачимо, насправді українцям доступно набагато більше європейських напрямків, ніж здається на перший погляд.

Крім того, завжди можна поїхати в Туреччину (і там також є гірськолижні курорти), Грузію, Вірменію, Казахстан і цілу низку екзотичних напрямків, які визнають Коронавак.

Також наразі кілька країн, які не визнають CoronaVac, пускають туристів з України за умови наявності негативного тесту на коронавірус. Однак, в їхньому випадку варто враховувати, що вони можуть закритися для невакцинованих українців в будь-який момент.

А ось про подорожі до вельми популярних серед українців Італії, Німеччини, Франції, Польщі, Чехії, Мальти, Румунії, материкової Португалії точно поки варто забути, якщо ви щеплені Коронавком.

9 листопада Євросоюз офіційно виключив Україну з "зеленого списку", рекомендував країнам ЄС тимчасово заборонити туристичні поїздки мандрівникам з нашої країни. Проте, поки що досвід показує, що країни закриваються тільки для невакцинованих. Тож тримаємо в розумі країни, які визнають Коронавак, проте підходимо до організації поїздки обережно і з розумом:

1. Намагайтеся не бронювати поїздку занадто заздалегідь.

2. Максимально уникайте передоплати без можливості повернення коштів.

3. Подумайте над страховкою на випадок скасування поїздки або передбачте можливість безкоштовного перенесення дати поїздки. Так, доведеться доплатити, але так спокійніше.

4. Обов'язково перевіряйте додаткові умови в'їзду до обраної вами країни. Десь на додаток до сертифікату вакцинації потрібен ПЛР-тест, а десь –заповнення спеціальної онлайн-форми.

***

Які країни Європи залишилися відкритися для українських туристів попри рішення ЄС щодо виключення нашої країни з "зеленого списку", читайте в нашому окремому матеріалі.

***

Будьте здорові та хороших подорожей, навіть попри пандемію!

Марина Григоренко

***

Записатися на вакцинацію вже сьогодні ви можете у свого сімейного лікаря або за телефоном контакт-центру МОЗ 0 800 60 2019. Більше про вакцинацію ви можете дізнатися на сайті vaccination.covid19.gov.ua.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся