СММ ОБСЄ здійснює моніторинг відведення озброєння, передбаченого Мінським меморандумом / Фото УНІАН

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі заявляють, що 22 січня виявили 26 реактивних систем залпового вогню "Град" на окупованій території Луганської області.

Як повідомляється у звіті місії за період з 19.30 21 січня до 19.30 22 січня, опублікованому сьогодні на сайті ОБСЄ, місія продовжила здійснювати моніторинг відведення озброєння, передбаченого Мінським меморандумом, а також Комплексом заходів із виконання Мінських угод і доповненням до нього щодо відведення танків з озброєнням калібру до 100 мм.

Зокрема, у непідконтрольних урядові України районах 21 січня безпілотний літальний міні-апарат виявив 3 танки Т-64 на відстані близько 1,5 км на північний захід від населеного пункту Лобачеве (13 км на схід від Луганська).

Відео дня

Читайте такожНа Донеччині бойовики підстрелили українського сапера на очах ОБСЄ

22 січня місія зафіксувала 26 реактивних систем залпового вогню БМ-21 «Град», 122 мм, біля населеного пункту Хрустальний (колишній Красний Луч, 56 км на південний захід від Луганська).

Також спостерігачі продовжували фіксувати озброєння, що розміщене за визначеними лініями відведення, однак за межами виділених місць для його зберігання.

У непідконтрольних українському урядові районах 22 січня зафіксовано 6 буксируваних гаубиць (Д-30, 122 мм) на полігоні неподалік від Мирного.

Крім того, спостерігачі 22 січня під час відвідання одного з постійних місць зберігання важкого озброєння в непідконтрольному урядові районі у Луганській області побачили, що там бракує 14 самохідних гаубиць (2С1 «Гвоздика», 122 мм), 10 буксируваних гаубиць (дев’яти Д-30 та однієї 2А65 «Мста-Б», 152 мм) і 5 РСЗВ.

Як повідомляв УНІАН, контрольовані Росією бойовики заявили, що збиватимуть безпілотні літальні апарати Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі.