На Донбасі активізувалися російські ДРГ / Фото: amurburg.ru

Російська Федерація в три рази посилила розвідку на Донбасі, з чого можна зробити висновок про підготовку до повномасштабного наступу на Україну.

Таку точку зору висловив командувач Об'єднаних сил Сергій Наєв в репортажі, опублікованому в журналі «Новое время».

Генерал стверджує, що є декілька індикаторів підготовки Росією масштабного наступу на Україну.

Відео дня

«По-перше, вони збільшили кількість військ у зоні конфлікту. Наприклад, там, де було вісім тактичних батальйонів біля українсько-російського кордону, їх стало дванадцять. І це тільки в моїй зоні відповідальності. Вони також суттєво збільшили кількість авіації, готової до дій з повітряних баз по той бік лінії фронту, біля Донецька», - зазначив він.

Читайте такожЖертвами війни на Донбасі стали майже 13 тисяч людей - ООН

За словами Наєва, в Донецькій і Луганській областях активізувалися російські диверсійно-розвідувальні групи (ДРГ). Це вдалося встановити завдяки перехопленню розмов. Українські військові виявили особливий тип супутникового зв'язку, який використовується старшим офіцерським складом російської армії. Присутність російських генералів доводить, що відбувається перегрупування військ, а це, швидше за все, підготовка до наступу.

«Розвідувальні потужності збільшилися в три рази: більше ДРГ, більше груп перехоплення радіоперемовин, більше шпигунів. Так відбувається, як правило, напередодні наступу», - розповів командувач ООС.

Він вважає, що ймовірність нападу російських військ почала наростати після інциденту в Керченській протоці в листопаді, коли російські військово-морські сили атакували три українських кораблі, що йшли з Чорного моря в Азовське.

На думку генерала, агресія Росії в Чорному морі - це частина російського плану про взяття під контроль всього узбережжя Азовського моря та розширення зони присутності Росії в західному напрямку, через Маріуполь і до Криму.

Також Наєв повідомив, що «новини» російських ЗМІ про те, що Україна нібито хоче  використати хімічну зброю в Донецьку, - це медійний супровід, який має виправдати необхідність нападу.

Повну версію репортажу читайте у свіжому випуску журналу "Новое время" (24 січня 2019 №2 (226)