Негода завадила евакуації поранених бійців \ ДСНС

Складна погода на Донбасі внесла корективи в окопну війну, котра триває на передовій. Через снігопади та вітер утворилися величезні перемети, а деякі позиції стали взагалі відрізаними від сполучення з тилом.

Читайте такожБойовики на Донбасі обстріляли автомобіль ЗСУ, є загиблий і поранені

Як йдеться в сюжеті ТСН, на дорогах у переметах вище людського зросту застряють фури, один із водіїв непритомніє після снігових розкопок, а снігоочисна техніка ледь проходить, проте слідом за нею шлях знову заметає снігом. Найгірше, що наробила така погода – це завадила евакуації поранених бійців. Їх планували транспортувати до Харкова, однак завдання було визнане неможливим. 

Серед тих, хто чекав на аероевакуацію, Станіслав – 28-річний контрактник родом із Молдови. Із перемотаною головою і в термоковдрі він намагається переконати, що зовсім не герой, а так: "Герої – це ті, хто захищав і поранений був, а я так, просто". Він почав поспішати на передову ще у швидкій, яка його госпіталізувала. Станіслав дістав уже друге поранення на Донбасі, і радіє, що хоч і ближчі два-три місяці буде лікуватися, зможе і стріляти, і повернутися на передову.

Костянтин Гуменюк – головний хірург Об’єднаних сил. Він то оперував, то перев’язував – майже не спав, але своїми пацієнтами задоволений. "Стан на ранок стабільний, все необхідне забезпечення є. Слава Богу, без ампутацій", - каже він. Бійців поранило вчора – в машину, якою вони їхали, влетіла керована протитанкова ракета. Четверо потрапили в шпиталь, 53-річний Віталій Гуменюк загинув на місці. Він мав духовну освіту, був для хлопців наставником, хоча й не числився капеланом офіційно – просто стрільцем. Такі втрати зараз  виникають несподівано – не в бою, а радше від підступності ворога.

На більшій частині передової війна зараз у напівзамороженому стані, коли й бойових дій маже немає, а й піти з позицій ніхто не може, бо противник одразу ж просунеться на цю територію. До всього, проблем додає і погода. "Кілька днів іде сніг, потім дощ, відлига. Міняється погода – ставить у незручні умови", - зізнається військовослужбовець із позивним "Брат". Бійці кажуть, що протистояння стало однотипним: ворожа активність, відповідь, затишшя. Попри все, армійці налаштовані й далі обороняти українську землю та піти з фронту лише разом із перемогою.