За словами Романенка, зараз Україна могла б дійти наступом до кордону Росії / штаб ООС

Екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко висловив думку, що для силового визволення Донбасу Україні необхідна відповідна військово-політична ситуація як усередині країни, так і в світі.

Про це повідомляє "Главред".

"На даний момент співвідношення сил України і Російської Федерації не на користь нашої держави. Сили дуже різні, причому вони відрізняються в рази. Не кажучи вже про те, що Росія має ядерну зброю, потужну перевагу в ракетній зброї, літальних апаратах і бронетехніці", - сказав він.

Відео дня

За словами Романенка, зараз Україна могла б дійти наступом до кордону Росії, але Кремль не буде займати вичікувальну позицію і дасть рішучу відсіч.

Читайте такожНа Кримському мосту почалося небезпечне будівництво: перші фото, відео

Експерт відзначив, що аналогічна ситуація склалася з проектом Новоросія, з відмовою Києва від ядерного потенціалу та анексією Криму.

"Росіяни попереджали, що, якщо Україна буде намагатися протистояти цьому, чинити опір, то там буде застосовано всі, в тому числі і авіація, а в підсумку буде велика кривава баня. А союзники тільки запевняли, що вирішать це питання дипломатичним шляхом, але потім. Вже минуло п'ять років, але так нічого і не змінилося", - констатував він.

Романенко підкреслює, що країни заходу надають Україні допомогу, але з діями Росії ця підтримка не порівнянна.

"Отже, чітко зрозуміло, що починати війну проти Росії, можна лише тоді, коли складеться відповідна сприятлива для України військово-політична ситуація. В першу чергу - всередині Росії", - зазначив він.

Експерт додав, що Україні потрібно зміцнювати свій оборонний потенціал, намагатися вирішити проблеми дипломатичним шляхом, тиснути спільно з союзниками на Росію і бути готовою до складного сценарію.

"Але, повторюю, необхідно, щоб склалися відповідні умови, тому що починати такі дії як авантюру не можна, оскільки є ризик взагалі втратити незалежність. Це - неправильний шлях. Колись, сто років тому, Україна вже допустила таку помилку", - підсумував спікер.