Міністр оборони України Степан Полторак вважає, шо рішення Російської Федерації про паспортизацію жителів ОРДЛО може бути одним із елементів підготовки до широкомасштабної агресії проти України.

Про це він заявив в ефірі одного з українських інформаційних телеканалів.

Коментуючи відповідний указ президента РФ Володимира Путіна Полторак зазначив: «Я думаю, що це продовження повзучої окупації України. Це черговий експеримент, який президент РФ пан (Володимир – УНІАН) Путін вже спробував випробувати в Україні. Звичайно, що це може вплинути як на ситуацію в країні, так і на окупованих територіях».

Відео дня

Читайте такожУкраїнський кордон посилять за рахунок будівництва 22 сучасних кораблів і закупівлі 24 вертольотів

Міністр відзначив, що «в будь-який час під приводом захисту росіян Росія зможе почати широкомасштабну агресію. І це, видача паспортів, може бути одним із елементів підготовки до таких заходів».

За словами Полторака, Україна, своєю чергою, має будувати свою сильну армію, давати політичну оцінку тим діям, які сьогодні відбуваються, об’єднувати партнерів у міжнародну коаліцію і тиснути на Росію для того, щоб вона припинила порушувати міжнародне право.

Як повідомляв УНІАН, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене отримання російських паспортів жителями тимчасово окупованого Донбасу.

27 квітня Путін заявив, що Росія може спростити процедуру отримання громадянства для всіх українців, а не тільки тих, які живуть на окупованих територіях Донбасу.

29 і 30 квітня у Ростовській області відкрилися два центри видачі російських паспортів жителям окупованих районів Луганської та Донецької областей.

1 травня Путін підписав указ, яким спростив порядок отримання російського громадянства для окремих категорій громадян України. Право на отримання громадянства РФ у спрощеному порядку, зокрема, отримали громадяни України, які не мають громадянства (підданства) іншої держави, а також особи без громадянства, які народилися та постійно проживали на території Криму й виїхали за межі півострова до 18 березня 2014 року, а також їхні діти, чоловіки (дружини) та батьки.

МЗС України категорично вимагає від російської сторони невідкладно скасувати усі протиправні рішення з приводу паспортизації громадян України та усунути їх негативні наслідки.

У МЗС наголошують, що нормативно-правові акти РФ, як попередні так і майбутні, спрямовані на надання громадянам України російського громадянства у протиправний спосіб, були, є та будуть юридично нікчемними, не матимуть жодних правових наслідків і не визнаватимуться українською стороною.

тороной.