Серед пріоритетів - ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду / фото УНІАН

Задля врегулювання процесу повернення жителів окупованих територій Донбасу та Криму до нормального життя буде розроблена концепція перехідного правосуддя.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив заступник керівника Офісу президента Руслан Рябошапка, який є співголовою Комісії з питань правової реформи.

Читайте такожЗа добу бойовики 13 разів обстріляли позиції ООС, загинув український військовий

Відео дня

«З головою робочої групи з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Комісії з питань правової реформи Антоном Кориневичем та прокурором Автономної Республіки Крим Гюндузом Мамедовим обговорювали пріоритетні напрямки роботи цієї групи в розробці правових засад повернення частини Донецької та Луганської областей і АР Крим та Севастополя під контроль України», - поінформував він.

Серед основних ідей, додав Рябошапка, необхідність розробки Стратегії реінтеграції окупованих територій з планом дій, який би регулярно переглядався.

«З метою відновлення миру та нормального життя на окупованих територіях, усунення порушень прав наших громадян, притягнення до відповідальності за вчинені злочини, відшкодування збитків буде підготовлено концепцію перехідного правосуддя, імплементовано норми та принципи міжнародного гуманітарного та міжнародного кримінального права. Крім того, один з пріоритетів - нарешті ратифікувати Римський статут Міжнародного кримінального суду, підписаний майже 20 років тому», - зазначив він.

Рябошапка підкреслив, що через відсутність національного досвіду постконфліктного врегулювання, робоча група, яка в переважній частині сформована з представників громадських організацій, візьме до уваги міжнародну практику.

Він додав, що на першому засіданні Комісії з питань правової реформи будуть представлені пріоритетні напрямки діяльності групи, а до 2020 року - напрацьований перший пакет ініціатив глави держави.

Як повідомляв УНІАН, 21 червня президент України Володимир Зеленський указом №421/2019 утворив Комісію з питань правової реформи.

7 серпня Зеленський утворив у складі Комісії робочу групу щодо реінтеграції тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу.