Ілюстрація REUTERS

Бойовики відмовилися надати гарантії безпеки для проведення робіт біля мосту в Станиці Луганській.

Про це повідомляється на сторінці операції Об’єднаних сил у Facebook з посиланням на українську сторону Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

Читайте такожОкупанти на Донбасі сьогодні вже тричі порушили режим перемир’я

Відео дня

Українська сторона СЦКК зазначає, що 31 серпня окупаційна адміністрація відмовила в доступі до зруйнованої частини мосту, на ділянці розведення №1 Станиця Луганська, представникам «Укртрансмосту».

«У зв’язку з цими обставинами представники «Укртрансмосту» змушені були покинути ділянку розведення №1, не провівши вивчення ділянки зруйнованого мосту для визначення обсягів проведення подальших відновлювальних робіт», - йдеться у повідомленні.

Окрім того, зазначає українська сторона СЦКК, на сьогодні було заплановано демонтаж, розбирання та вивіз елементів конструкцій зруйнованого мосту, прибирання бар’єрного загородження, вивіз пошкоджених металевих конструкцій, а також прибирання будівельного сміття.

Сьогодні зранку представниками української сторони СЦКК було проведено зустріч з дзеркальними патрулями СММ ОБСЄ, продемонстровано готовність розрахунків до проведення робіт з обстеження ділянки місцевості біля мосту, розбирання та розчищення завалів зруйнованої частини мосту.

«Через СММ ОБСЄ до НЗФ РФ було доведено нашу готовність до проведення робіт, на що була отримана відмова щодо гарантій безпеки та відмова їх забезпечити, пояснюючи відсутність детального плану відновлювальних робіт», - йдеться у повідомленні.

Українська сторона СЦКК наголошує, що блокування окупаційною адміністрацією робіт в Станиці Луганській вчергове свідчить про цілеспрямоване недотримання бойовиками своїх зобов’язань щодо відновлення інфраструктури в цьому районі.

Як повідомляв УНІАН, розведення сил з боку Збройних сил України та бойовиків російських окупаційних військ у районі Станиці Луганської розпочалось 26 червня і завершилось 30 червня.

8 липня президент Володимир Зеленський заявив, що Україна готова в односторонньому порядку розпочати відновлення зруйнованого мосту у Станиці Луганській, якщо протягом тижня з боку окупованих територій не почнеться демонтаж бетонних укріплень.

18 липня на той час представник України в робочій підгрупі з політичних питань ТКГ із врегулювання ситуації на Донбасі Роман Безсмертний повідомив, що учасники групи ухвалили рішення про демонтаж фортифікаційних споруд біля мосту в Станиці Луганській та його відбудову.

1 серпня українські сапери розпочали розмінування територій, прилеглих до мосту.

24 серпня українська сторона СЦКК заявила, що окупаційна влада відмовляється демонтувати фортифікаційні споруди поблизу Станиці Луганської, що не дозволяє розпочати ремонт зруйнованої частини мосту.

29 серпня прес-секретар представника України у ТКГ, екс-президента Леоніда Кучми Дарка Оліфер повідомила, що бойовики встановили біля мосту в Станиці Луганській нову фортифікаційну споруду.