Розведення військ відбудеться на ділянках в Золотому / фото facebook.com/iryna.gerashchenko

Збройні сили України технічно готові до процесу розведення військ на визначених ділянках у Петрівському та Золотому, дотримуючись усіх взятих зобов’язань.

Про це йдеться у переданому агентству УНІАН роз’ясненні Управління комунікацій та преси Міністерства оборони України.

У Міноборони вказують, що процес розведення військ на окремих ділянках лінії бойового зіткнення має на меті зберегти життя і здоров’я військовослужбовців ЗСУ та запобігти загрозам для мирного населення, яке проживає у прифронтовій зоні.

Відео дня

«Передусім це дозволить створити ділянки безпеки для роботи міжнародних гуманітарних і безпекових організацій, а також дасть змогу провести розмінування територій. Відтак, умови проживання місцевих жителів значно поліпшаться. Згадані ділянки мають протяжність близько 3 км (з 410 км загальної лінії розмежування). Збройні сили України технічно готові до процесу розведення, дотримуючись усіх взятих зобов’язань, та зроблять все можливе, аби запобігти втратам в лавах українських військовослужбовців і захистити людей», - наголошують в Міноборони.

У Міноборони заявляють, що розведення відбувається на відстань 1 км від лінії розмежування та є дзеркальним, тобто таким, що має здійснюватися обома сторонами.

«Основна умова початку розведення військ – дотримання режиму припинення вогню на ділянці розведення протягом 7 днів. Процес розведення військ відбуватиметься послідовно, у два етапи: перший етап – відведення особового складу з обох сторін, другий – демонтаж інженерних споруд і подальше розмінування територій», - вказують в оборонному відомстві і додають, що якщо ці умови не виконуються, процес розведення військ припиняється.

«Станом на сьогодні у Станиці Луганській завершився перший етап розведення і триває процес демонтажу інженерних споруд. Щоб на цій ділянці не було переміщення військ, спостерігачі Спостережної моніторингової місії ОБСЄ здійснюють моніторингову діяльність, а процес відведення контролюють представники Спільного центру з питань контролю припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін», - повідомляють у Міноборони.

Читайте такожСайдік розповів, коли почнеться розведення військ у Золотому і Петровському

Наступними ділянками розведення стануть Золоте і Петрівське.

Як повідомляв УНІАН, 21 вересня 2016 року в Мінську було підписано Рамкове рішення Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі про розведення сил і засобів на лінії розмежування. Документом передбачено розведення сил і засобів у Золотому, Петрівському та Станиці Луганській.

1 жовтня 2016 року розведення сил відбулося в Золотому, 7 жовтня того ж року - в Петрівському.

У червні 2019 року відбулося розведення підрозділів Збройних сил України і бойовиків поблизу Станиці Луганської.

1 жовтня на засіданні Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі сторони домовилися про розведення військ у Петрівському і Золотому.

Президент Володимир Зеленський гарантував, що на безпеці місцевого населення розведення військ не позначиться.