Тіло агента ФБР знайшли у водосховищі  / Фото intellihub.com

Позаштатний співробітник ФБР Біллі Рейлі 2015 року вирушив на окуповану частину Донбасу й майже одразу зник. Його тіло знайшли через 3 роки.

Американець стежив за ісламськими терористами на Близькому Сході й викривав людей, які цікавляться джихадом, передає ТСН, посилаючись на розслідування Wall Street Journal.

Після того, як росіяни збили малайзійський "Боїнг", Рейлі відправився на ростовську базу сепаратистського руху "Новоросія" і через деякий час зник за нез'ясованих обставин. Через три роки його тіло було виявлено на території окупованої частини Донбасу.

Відео дня

Як з'ясували через чотири роки журналісти WSJ, Рейлі був жорстоко вбитий. Тепер ФБР заперечує свою причетність до відрядження агента й називає його поїздку самовільною "подорожжю". Після публікації в WSJ вербувальник "Новоросії" заявив, що Рейлі нібито живий, а до його зникнення причетні росіяни "з контори".

17 липня 2014 року - у день збиття малайзійського Boeing 777 - куратор Рейлі Тім Рейнтджес попросив Біллі "зайнятися дослідженням" бойовиків "ДНР. Водночас Рейлі випадково дізнався, що його прадід був родом з Донбасу.

Читайте такожСправа МН17: апеляційний суд залишив під вартою бойовика, причетного до транспортування "Бука"

Взимку 2015 року Біллі повідомив батькам, що відправляється до Росії. За його словами, свою поїздку він також обговорив з куратором і заповнив анкету добровольця "Новоросії". На окуповану росіянами територію він планував потрапити через Ростов-на-Дону в складі автоколони з "гуманітарною допомогою".

15 травня 2015 року Біллі прилетів до Москви, в районі Курського вокзалу він зустрівся з Михайлом Полинковим, учасником "Новоросії", що займався вербуванням найманців.

25 червня агент спробував перетнути кордон України разом з російськими найманцями, після чого перестав виходити на зв'язок.

Із серпня 2015 року сім'я Рейлі почала пошуки сина, які не приносили жодного результату, аж поки у листопаді 2018 року їм не повідомили, що тіло Біллі знайшли 10 липня 2015 року у водосховищі поблизу українського села Дібрівка на окупованій частині Донбасу, неподалік від кордону з Росією. Згідно зі свідченням про смерть, причиною загибелі стали "проникаючі ножові поранення в ділянку грудної клітки". Рейлі поховали в Шахтарську, за 36 кілометрів від Дібрівки.

Лише у 2019 батьки змогли перепоховати тіло сина в Детройті. Прихильники "Новоросії" стверджують, ніби Біллі Рейлі живий, просто "змінив особу". Однак тут же обмовляються: "Доля шпигуна більш ніж логічна".