Розведення військових сил та засобів біля Золотого розпочалось / Ілюстраця - фото УНІАН

В районі населеного пункту Золоте-4 о 12.00 розпочався процес розведення сил і засобів з обох сторін від лінії розмежування у Луганській області. 

Про це йдеться у повідомленні прес-центру операції Об'єднаних сил у Facebook.

Читайте такожВетерани-добровольці вивезли зброю із Золотого - поліція

Відео дня

"Повідомляємо, що сьогодні, 29 жовтня 2019 року, о 12.00 розпочався процес розведення з обох сторін (дзеркально) на ділянці № 2 у районі населеного пункту Золоте-4 Луганської області", - йдеться у повідомленні.

Представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ підтвердили початок розведення сил та засобів з обох сторін.

У штабі ООС наголосили, що початок процесу розведення розпочався у зв’язку з дотриманням режиму тиші протягом семи днів.

При цьому у прес-центрі зауважили, що 28 жовтня незаконні збройні формування РФ 5 разів здійснили обстріли з великокаліберних кулеметів, ручних протитанкових гранатометів, АГС та стрілецької зброї, однак ці обстріли зафіксовані поза межами ділянки розведення - у п’ятикілометровій зоні біля ділянки розведення № 2 (Золоте-4).

"Українською стороною буде вжито всіх необхідних заходів, і відведення сил і засобів не послабить оборонні можливості українських підрозділів на визначеній ділянці, а влада ні в якому разі не залишить місцеве населення поза увагою, оскільки всі заходи проводяться з однією метою - безпека на зазначених ділянках розведення, збереження життя та здоров’я мирних жителів та військовослужбовців", - запевнили у штабі ООС.

Раніше повідомлялось, що Вадим Пристайко сьогодні повідомив журналістам про початок розведення сил і засобів у Золотому.

«У Золотому розведення відбувається прямо зараз. Ми стартуємо із сьогоднішнього дня… Воно тільки почалося. За вчорашній день СММ ОБСЄ готувалася, привезла додаткові наряди. Це їхня задача, як вони це будуть забезпечувати. Ми хочемо, щоб цей процес був абсолютно нейтральний, прозорий. В Золотому останній обстріл був 17 жовтня, тобто 10 днів тому… Далі буде Петрівське», - сказав Пристайко.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що на засіданні Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі в Мінську домовилися про початок розведення військ у Петрівському і Золотому. Згідно з домовленостями, сторони мають відвести свої війська та озброєння на відстань 1 кілометр від лінії розмежування.

Розведення мало розпочатися 7 жовтня за умови дотримання протягом семи днів режиму тиші, проте бойовики продовжували вести обстріли. 7 жовтня керівник МЗС України Вадим Пристайко заявив, що розведення сил у районі Петрівського і Золотого відкладається через обстріли контрольованими Росією бойовиками.

В Офісі президента заявили, що розведення сил поблизу Золотого на Луганщині неможливе без сталого припинення вогню, тому наразі цей процес відкладено. 15 жовтня спеціальний представник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдік заявив, що за підсумками чергового засідання в Мінську на переговорах ТКГ з врегулювання ситуації на Донбасі не змогли домовитися про розведення сил у Золотому і Петрівському.

23 жовтня Зеленський заявив, що зустріч глав країн «нормандського формату» (Україна, Росія, Франція, Німеччина) відбудеться після розведення сил на трьох дільницях на Донбасі - Станиці Луганській, Золотому і Петрівському, а також після припинення обстрілів.