Підрозділи ЗСУ готові повернутися на попередні позиції в районі Богданівки у разі провокацій з боку окупантів / фото mil.gov.ua

Розведення сил і засобів в районі населених пунктів Богданівка та Петрівське Донецької області відбуватиметься протягом трьох днів.

Про це йдеться у повідомленні прес-центру операції Об'єднаних сил.

"З ділянки розведення №3 відведенню підлягають 42 військовослужбовця Збройних сил України, три бойових броньованих машини та 48 одиниць стрілецької зброї", - йдеться у повідомленні.

Читайте такожВ районі Петрівського розпочалося розведення сил і засобів (відео)

Зокрема, сили ООС відходять на 1 км і займають нові, заздалегідь обладнані позиції.

Також сказано, що процес відведення верифікується представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ та українськими військовослужбовцями зі Спільного центру контролю та координації.

"Розведення особового складу та озброєння буде відбуватися протягом трьох днів. Потім здійснюється пошук і знищення мінно-вибухових загороджень, демонтаж фортифікаційних споруд та інших об’єктів військового призначення в межах визначеної ділянки. На 29 добу українська сторона інформує про те, що усі заходи проведено, і вже наступного дня представники СММ ОБСЄ проводять верифікацію виконаних заходів", - наголошується у повідомленні.

Процес розведення проходить дзеркально з обох сторін.

Також у прес-центрі нагадали, що сьогодні розпочався практичний етап процесу розведення сил і засобів в районі населених пунктів Богданівка та Петрівське.

Зокрема, хронологія подій є такою: 12.00 -12.01 - білий сигнал ракети з обох сторін, що підтвердив готовність до розведення, 12.10 - повторний сигнал зеленою ракетою незаконними збройними формуваннями РФ, 12.15 – повторний сигнал зеленою ракетою української сторони і 12.20 – практичне розведення сил і засобів розпочато.

"Сигнали ракет було підтверджено СММ ОБСЄ та нашими спостережними постами на передовій", - йдеться у повідомленні.

У прес-центрі операції Об'єднаних сил наголосили, що підрозділи Збройних сил України готові повернутися на попередні позиції в районі розведення сил і засобів на ділянці Богданівка-Петрівське у разі провокацій з боку російських окупантів. Заступник командувача Об’єднаних сил генерал-майор Богдан Бондар нагадав, що у 2016 році вже відбувалося відведення сил на ділянці Богданівка-Петрівське.

"Але противник рухався вперед, і українська сторона знову зайняла ці позиції. Це підтвердження, що ми вже маємо досвід і повернемося, у випадку провокацій, назад. Якщо будуть обстріли противником чи провокації, то командир підрозділу на ділянці, за погодженням командира бригади, приймають рішення про повернення на попередні позиції", - наголосив Бондар.

При цьому він додав, що ні у «мінському», ні у «нормандському форматі» не обговорювалося питання про розведення військ на інших ділянках, крім Станиці Луганської, Золотого і Петрівського.

Як повідомляв УНІАН, Богданівка перебуває під контролем українських військ, в цьому селі проживає лише 7 цивільних осіб. Петрівське - під контролем окупаційних військ.

23 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив, що зустріч глав країн «нормандського формату» (Україна, Росія, Франція, Німеччина) відбудеться після розведення сил на трьох ділянках на Донбасі: поблизу Станиці Луганської, Золотого і Петрівського, а також після припинення обстрілів.

Розведення сил в районі Станиці Луганської відбулось у червні, поблизу Золотого - наприкінці жовтня.