Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг закликає Росію припинити бойові дії на Донбасі для протидії поширенню коронавірусу.

Про це він сказав під час відеоконференції для журналістів у штаб-квартирі НАТО після засідання у форматі захищеної телеконференції міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу.

"Ми бачимо, що на Донбасі, незважаючи на заклик до Росії зупинити воєнну діяльність, підтримувані Росією сепаратисти продовжують нападати на українські сили, і ми бачимо, що порушення режиму припинення вогню продовжуються як у Донецьку, так і Луганську", - заявив Столтенберг.

Відео дня

Він наголосив, що про порушення режиму припинення вогню повідомляє не лише українська сторона, це підтверджується спостерігачами Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Читайте такожВійна в оточені вірусу. Як Росія робить спроби скористатися світовим карантином для зняття санкцій

Генсек Альянсу зазначив, що тепер перед спостерігачами СММ виникають ще більші проблеми у виконанні їхніх обов'язків, оскільки можливості вільного пересування обмежуються на лінії розмежування, і тому вони позбавлені змоги звітувати про ситуацію на Донбасі належним чином.

"Криза COVID-19 використовується як свого роду виправдання ще більше обмежувати роботу спостерігачів ОБСЄ, і це робить ситуацію на сході України навіть ще більш складною. Тож, ми закликаємо Росію припинити бойові дії в Україні", - наголосив Столтенберг і нагадав, що Росія підтримує сепаратистів, які несуть відповідальність за продовження порушень режиму припинення вогню.

Він заявив, що на сході України треба повністю впровадити перемир'я, щоби отримати можливість боротися з коронавірусом.

Як повідомляв УНІАН, раніше міністерства закордонних справ Німеччини та Франції заявили, що бойовики "ЛДНР" зробили коронавірус приводом для недопуску ОБСЄ.