REUTERS

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Донецької області.

"45-річний мешканець Костянтинівського району приїхав в окупований Донецьк у листопаді 2014 року. На під’їзді до міста, під час перевірки на блокпості «ДНР» в Яснуватій, всіх чоловіків вивели з автобусу та запропонували вступити у свої лави. Костянтинівець був єдиним, хто погодився", - скзано в повідомленні.

Читайте такожНа Маріупольському напрямку відбулися два бойові зіткнення, терористи зазнали втрат – штаб

Відео дня

В окупованому Донецьку новобранцю видали автомат та поставили охороняти базу «Востока», ніс службу і на блокпості. За це обіцяли платити 2,5 тисячі гривень. Але все пішло не так, як розраховував найманець.

Буквально відразу його у числі 15 чоловік перекинули на вогневий рубіж. По всій лінії фронту від донецького аеропорту до промзони в цей час тривали запеклі бої, кіборги героїчно відстоювали те, що залишилося від ДАП, терористи не припиняли наступ, кидаючи в бій живу силу, переважно з числа місцевих мешканців, одурманених пропагандою. «Гарматного м’яса» не вистачало, тому на передову відправляли всіх. Пішли і костянтинівець, в якого були проблеми з легенями, і 60-річний донеччанин з позивним «Дід». Гарнізон оселили у двоповерховому будинку на околиці.

Через кілька днів впала диспетчерська вежа, і терористи посилили наступ на Авдіївку. Місто розстрілювали з «градів», цілеспрямовано перебили усі комунікації життєзабезпечення, били по заводу, школам та будинкам мирних мешканців.

Читайте такожВатажок бойовиків "ДНР" прокоментував списки полонених, оприлюднені Савченко

Під час одного з боїв бойовика контузило, а після лікування у госпіталі він вирішив не повертатися до бандформування. Кілька місяців пожив в Донецьку, але зрозумів, що майбутнього тут немає. Чоловік повернувся у Костянтинівку, де влаштувався на місцеве підприємство, гадаючи, що про кримінальне минуле ніхто не дізнається.

Однак в ході контррозвідувальної роботи співробітники Костянтинівського відділення поліції зібрали докази відносно його причетності до незаконних збройних формувань, та він буде притягнутий до кримінальної відповідальності.

Ще один колишній бойовик, який ховався під виглядом мирного мешканця, виявлений у селищі Новолуганському, де вже два тижні працює спецгрупа поліції.

24-річний мешканець Новолуганського долучився до лав бойовиків в червні 2014 року. Він «ніс службу» на блокпості, розташованого поблизу с. Луганське, тоді ще Артемівського району, де здійснював незаконний огляд автотранспорту та громадян.

Новобранець забезпечував збройний захист блокпосту з автоматом Калашникова у руках.

Читайте такожМуженко – заступникові місії ОБСЄ: бойовики збільшили кількість обстрілу позицій військових

Але вже через два тижні бойовик став свідком того, як зброєю, яку він отримував на чергування, били прикладом по голові ні в чому не винних мирних громадян. Ось тоді він зрозумів, що помилився з вибором «професії» і покинув терористів.

Аналогічна біографія і в 27-річного мешканця Лиману, який у травні 2014 року чергував на блокпості на перехресті автодоріг Красний Лиман-Сіверськ-Ямпіль-Крива Лука.

За всіма фактами відкриті кримінальні провадження з попередньою кваліфікацією за ч. 2 ст. 260 «Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань» Кримінального кодексу України. Колишнім бойовикам загрожує до 8 років позбавлення волі.