"Ймовірність використання Путіним ядерної зброї вкрай мала", зазначив Піонтковський / фото from-ua.com

Російський публіцист Андрій Піонтковський: у разі застосування ядерної зброї США спопелять все російське угруповання в Україні

14:24, 08.10.2022
17 хв. Інтерв'ю

Відомий російський політолог і публіцист Андрій Піонтковський в інтерв'ю УНІАН розповів про те, що стоїть за ядерним шантажем Путіна, через що президент РФ готує масову розправу над генералітетом і яка боротьба ведеться в Білому домі.

Американський президент Джо Байден днями заявив: Якщо Росія використовує ядерну зброю, США влаштують Армагеддон. Як ви думаєте, що це може бути?

Він не так сказав. Там слово "Армагеддон" не звучало. Мені ці розмови про ядерну зброю вже набридли. Тим більше, що це блеф недавнього ювіляра. Я на ці теми говорю вже кілька місяців. Моя точка зору завжди була, що ймовірність використання Путіним тактичної ядерної зброї в Україні вкрай мала. У мене є три аргументи на підтримку цієї точки зору, і після подій останніх днів, включаючи заяви Байдена, Саллівана, Блінкена, а також відповідну заяву з Москви, моя впевненість у тому, що це малоймовірно, тільки посилюється.

Перше: цей удар не має ніякого військового значення. Це просто жахливий злочин. Припустимо, він знищить якесь українське місто. Загинуть десятки, може бути, сотні тисяч людей. І що, Україна перестане чинити опір? Захід перестане її підтримувати? Нічого подібного. Навпаки - реакція буде тільки зворотна. Це безглуздо з військової точки зору. Ядерний удар не вирішує жодної військової проблеми для Росії.

Друге: дійсно за цим піде дуже серйозне покарання. Про це американські військові неодноразово попереджали своїх російських колег і голова Комітету начальників штабів ЗС США генерал Марк Міллі говорив про це з главою Генштабу РФ Валерієм Герасимовим, а Остін говорив про це з Шольцем. Байден минулого тижня тричі сказав: "Putin - don't, don't, don't".

Щоб жодних не було вже сумнівів. Коли Путін під час своєї шаленої ескалації з 19 вересня, коли він оголосив мобілізацію, анексію, підірвав трубопроводи і знову почав погрожувати ядерною зброєю, американці в неділю, 2 жовтня, спеціально випустили Саллівана і Блінкена. Ми звикли, що ці люди відображають дещо розбіжну точку зору в американській адміністрації. Остін і Блінкен - це вірні друзі України. Остін 25 червня повторив, що мета США в цій війні, це перемога України, повне відновлення її територіальної цілісності і ослаблення Росії до такої міри, щоб вона ніколи не змогла повторити подібну агресію. Ось це він повторює весь час.

Наступного дня виступає Салліван і уточнює, що мета США – не допустити поразки України. Ця різниця не просто стилістична. Вона має практичне значення. При кожному пакеті допомоги Салліван намагається або частково скоротити цю допомогу, або виключити якусь критичну частину. Іноді йому вдається. Всім набридла вже дискусія, передадуть вони чи ні ракети ATACMS для HIMARS дальністю 300 км. Всередині адміністрації Байдена є боротьба.

Щоб в Кремлі не було ніяких сумнівів з приводу відповіді на використання ядерної зброї, Байден спеціально випустив обох, і Саллівана і Блінкена, щоб донести абсолютно ясний меседж для Кремля... Салліван обіцяв Росії в разі ядерного удару по Україні катастрофічні наслідки, а Блінкен – жахливі. Це були постановочні інтерв'ю. Кореспондент запитував, Чи є в адміністрації точні плани і протоколи. Вони відповіли: "Так є. Ми повідомили про це нашим російським колегам, і їм це добре відомо".

У перші півгодини буде знищено Чорноморський флот і всі його бази

Офіційні особи не могли, а відставні генерали Ходжес і Петреус наступного дня все це розжували. Вони пояснили, що в перші півгодини буде знищений Чорноморський флот і всі його бази на узбережжі. Якщо це не справить враження на Москву, то протягом декількох днів спопелять вогневим впливом все російське угруповання, яке перебуває на території України. США ні в якому разі не відповідатимуть ядерною зброєю саме тому, що це безглуздий терористичний злочин. Але вони покарають росіян набагато болючіше. Вони використовують свою величезну конвенційну перевагу.

Ядерна риторика Москви скоротилася / фото ua.depositphotos.com

Крім того, будуть нанесені удари по тих місцях, з яких будуть запущені ядерні боєголовки. Ну, і недвозначно натякнули, що і особисто Путіну мало не здасться. Переводячи на просту мову це означає, що його просто вб'ють. Це справило враження. Після цього ядерна риторика Москви різко скоротилася. Практично питання закрите.

Я навів два аргументи: перший – це безглуздо з військової точки зору; другий – за цим піде дуже суворе покарання. Тут мені можуть заперечити, що Путін божевільний, він же говорив: "Вони всі здохнуть, а ми в рай". Але він не шахід, він дуже любить життя. З якою божевільною параноєю він беріг себе під час ковіду. Макрона кал змушував здавати перед зустріччю. Всі ці довгі столи і тижневі карантини для депутатів... Він дуже любить себе і цінує.

І третя причина – у нього немає на столі кнопки, на яку він натисне. Ядерну стратегічну зброю складніше застосувати, ніж тактичну. Для цього потрібна ціла серія команд. Вони всі знаходяться на складах. Всі ці пересування спостерігаються американською розвідкою, а їх треба доставити. У це буде залучено два десятки офіцерів, і вони всі повинні бути божевільними.

Ця тема роздувається, щоб вплинути на ту боротьбу, яка йде всередині Білого дому з приводу поставок. Поки ці ATACMS не дали, тому що кричить кремлівська клака: не будемо провокувати Путіна. Все це під тиском політиків, яким після війни потрібно присвоїти "Героя України". Це, звичайно, Блінкен і Остін, Борис Джонсон. Він зіграв колосальну роль у цій дискусії в Білому домі. Вся ця пропаганда ... всі ці Маски (Ілон Маск – УНІАН), Римські Папи, провокації КДБ вилазять. Цей Маск – якийсь аутист-інженер, який знає вираз "помилка Хрущова". Більш цинічні мої колеги порахували і виявили, що якісь невідомі інвестори вклали кілька мільярдів доларів в компанію Маска. Чи не пов'язано з цим?

Останню вказівку йому дали: "Я підтримую Україну, але я проти третьої світової війни". Тобто перекладається це на англійську мову, як не треба ні в якому разі давати ATACMS і взагалі давайте поменше озброєння, танків Leopard, і змусити Зеленського піти на переговори про припинення вогню. Ось це єдине завдання всієї цієї балаканини про ядерну зброю. Закликаю з нашого боку її закінчити.

Як думаєте, чи вплинуть всі ці тертя на надання озброєння Україні за ленд-лізом?

Про це дуже добре написав генерал Залужний у своїй статті з генералом Забродським. Вона звернена до американських колег. Думаю, вона написана на прохання Міллі і Остіна, щоб посилити їхні позиції. Залужний пише, що єдина сила російської військової машини - це безкарність, її двадцятикратна перевага в дальності вогневого впливу. Без цих ракет Україна може бити максимум на 80 км, а вони, враховуючи дальню авіацію і ракети повітряного базування, - на 2000 км.

Вони хвалилися, що коли зруйнували ТЕС у Харкові, запускали ракети з Каспійського моря.

ЗСУ активно застосовують "Джавеліни" на фронті / Генеральний штаб ЗСУ

Відповідаючи на питання: стратегічно - ні, Допомога йде крок за кроком. Але починалося все з чого з американцями при Обамі? Тільки медичні намети видавали і в жодному разі не "Джавеліни", не можна провокувати Путіна. Бігали агенти Росії: "Якщо ви дасте "Джавеліни" ці росіяни розв'яжуть ядерну війну". Ну, дали "Джавеліни", дали "Стінгери", дали важке озброєння. Американці ухиляються від питання, чи передали ATACMS чи ні.

Моя гіпотеза така, що якась частина передана, але, по-перше, треба до них якось звикати, ознайомитися українським військовим. І по контактах по військовій лініі росіян попередили, які будуть наслідки на ядерний удар, їм мабуть американці пояснили, що ось ми поки не даємо ATACMS, але якщо ви будете здійснювати цю загрозу... і звичайно тисячу разів обіцяні німецькі "Леопарди" дуже згодилися б для наступу на Херсон.

Ви бачили звернення міністра оборони України Олексія Рєзнікова до російської армії?

Я його не тільки бачив, я ним поділився у всіх своїх постах.

Як ви його оціните з точки зору впливу на російську армію? Чи почують, чи дійде і як вплине?

Подібні сигнали давав і Залужний в своїх компліментах за адресою Герасимова. Це дуже своєчасні і правильні посили, і там був підтекст у виступі Рєзнікова, що він знає цю ситуацію, яка зараз відбувається в Москві. Я не хочу ідеалізувати російських військових, вони скоїли величезну кількість військових злочинів. На відміну від генерала Залужного, Я не такої високої думки про їхні інтелектуальні здібності, але ми бачимо, що по них розгорнута запущена Путіним система очорнення. На них спустили Кадирова, Пригожина, спікера Думи Володіна і цих мерзотників, яких прозвали військовими кореспондентами. Їх судитимуть за їхню діяльність за сукупністю.

Хто винен: фюрер або генерали?

Росія зазнає поразки. Вона вже зазнала колосальної ганебної поразки. Якщо за місяць, що залишився, українці встигнуть звільнити Херсон, це буде повна катастрофа для російської держави і влади. Хто винен: фюрер або генерали? Фюрер розгорнув кампанію, очорнює генералів. Цей заклик до них здати зброю і перейти на бік добравши той момент, коли їм загрожує жахлива розправа. Теж саме, що Сталін зробив з генералом Павловим після поразки 41-го року.

Ці огидні тварюки - Симоньян і Соловйов - виступають: "Перестати брехати". З'ясувалися жахливі речі. По-перше, рішення про мобілізацію - це соціальна катастрофа, і вона вже вибухнула. Оголошено було, що 300 тисяч, а виявилося, що планують призвати мільйон.

У Росії немає ресурсів для мобілізованих/ фото ua.depositphotos.com

Так немає нічого: ні шкарпеток, ні черевиків, ні обмундирування, ні озброєння – все розкрадено. У цій ситуації пропаганда підводить питання "Великого Путіна підвели генерали". Готується масова розправа над генералами. Їм треба вирішувати: або їх будуть катувати і вбивати, або…

У Херсоні Стремоусов заявив: "Я вимагаю, щоб звільнили міністра оборони Шойгу, і він рядовим солдатом пішов на фронт, щоб кров'ю спокутувати ту ганьбу". Але хто такий цей чоловічок? Йому дали таку вказівку. Страшну бійню Путін готує для своїх генералів. Може, вже навіть усвідомивши неминучість поразки. Ось ця катастрофа повинна бути пояснена кимось. Закінчувати самогубством як Цар Микола I після здачі Севастополя, він не буде.

Чому зараз не звільняють Шойгу, генералів? Тому що звільниш зараз, призначиш нових, а через два тижні українці візьмуть Херсон. Вони спеціально розгортають цю кампанію звинувачення генералів. Коли ця катастрофа буде ясна, вони у всьому звинуватять генералів.

І що чекає цих генералів? Або вони беруть справу в свої руки, або...?

Підтекст виступу міністра Рєзнікова саме такий. Давайте, хлопці, або вас взагалі на дибу, або закінчуйте цю злочинну війну. Я думаю, що багато хто задумається.

Чи вистачить сміливості у генералів? Всі говорять про аморфність суспільства і оточення.

У будь-якому випадку з такими настроями дуже важко вести війну. Путін вже вніс розкол і створив піраміду протиріч. Хто ці нещасні мобики? Всі люди середнього класу, у яких є гроші, зв'язки - вони всі поїхали. Одні називають цифру 200 тисяч, а інші – 700 тисяч. Там дуже багато. Середній клас поїхав. На фронт вони женуть робітничо-селянських мобіків. Це створить їм страшну проблему після війни. Половину цих мобиків вб'ють, половина якось виживе, і вони зі своїми автоматами повернуться в російські міста. Ви уявляєте, що вони там влаштують?

Теж саме, що російські солдати в Петрограді в 17 році, що кинули фронт і бажаючі розібратися з тими, хто їх послав. Колосальну кількість проблем Путін запустив.

У нього на лобі було написано "лузер" і поводилися з ним відповідно

Ось він приїхав в сказі з Самарканда із зустрічі, коли він побачив, що його зневажають, здавалося б, його найближчі союзники. У нього на лобі було написано "лузер", і вони поводилися з ним відповідно.

Путін розлючений через втрату впливу у світі / фото REUTERS

І він, повернувшись, перевернув всю цю лінію. Зробив кілька вкрай різких кроків щодо підвищення ставок і по зриву всіх можливих домовленостей: це мобілізація, референдуми і анексія, ядерний шантаж і навіть підірвав два своїх "Північних потоки", в надії, що "ми заморозимо Європу". Його остання фатальна помилка - він спустив своїх псів, Кадирова і Пригожина, на вищий генералітет.

Резніков вказав їм правильний шлях і вибрав правильний момент. Ще кілька днів тому було рано поводитися з цим. "Розберіться з цими придурками в Москві, і ми з вами домовимося. Ми військові люди, ми зрозуміємо один одного".

Є ще один неприємний подарунок Володимиру Володимировичу на 70 років – це восьмий пакет санкцій, який затвердив Євросоюз, з обмеженнями цін на нафту. Подейкують, що почне він діяти в грудні. Які ваші прогнози: наскільки він зможе послабити можливості Росії вести війну?

Послабити можливості Росії вести війну можуть Збройні Сили України. Все вирішиться до грудня. Я вже не цікавлюся цими пакетами санкцій. Мені набагато важливіше скільки прийде ATACMS і танків Leopard. Це в тисячу разів важливіше, ніж будь-які санкції Європейського Союзу, хоча в довгостроковому плані це справа хороша. Обвалюється вся економіка Росії. Зараз все вирішується на полі битви. Збройні Сили України здобудуть перемогу, все питання лише коли - до зими чи навесні? Це вирішується зараз. Все залежить від темпу поставок далекобійних ракет.

Добре б ще більше винищувати іранські дрони, які вже долетіли до Білої Церкви. Хтось каже, що їх пару сотень, хтось - що їх близько тисячі, Іран каже "ми взагалі тут ні при чому". Чи можна привести Іран до відповідальності за те, що він продав?

Ним займеться Ізраїль. Там зараз внутрішні процеси - масові хвилювання. Зараз йде несподіване зближення Туреччини та Ізраїлю. Вони націлилися на фактичне знищення Ірану. Ізраїль ліквідує його ядерний потенціал, а Ердоган вже заявляв "один народ, дві держави". Він об'єднався з Азербайджаном. Поки Путін боровся з розширенням НАТО, азербайджанська армія об'єдналася з турецькою, і вони займають весь Південний Кавказ.

Доля Ірану вирішена. Захищати його ніхто не буде

Третя складова в цьому "турецькому народі" - це іранські азербайджанці. Це половина азербайджанського населення. Ердоган хоче собі до виборів на наступний рік підготувати турецькому народу ще один подаруночок – возз'єднання Іранського Азербайджану з Азербайджаном. У будь-якому випадку доля Ірану вирішена. Захищати його ніхто не буде.

Росія використовує на фронті іранські безпілотники / фото twitter.com/kms_d4k

Наскільки це показово: велика держава, друга армія світу, Радянський союз ... він по всьому світу шукав допомоги, а знайшов ось в Ірані. Що таке ці іранські безпілотники? Два роки тому впав один американський безпілотник Predator на територію Ірану. І ось іранські умільці десь там на кухнях, в підвалах, "на коліні" зліпили. Навіть цього не змогли зробити росіяни. Все військове розкрадено і в озброєннях, і в обмундируванні.

КНДР визнала анексію українських територій, референдум. Іран поставив дрони, КНДР визнала результати референдумів…

Але Іран результати референдуму не визнав. Сербія - єдиний такий друг Росії в Європі... Президент Вучич дуже хитрий політик, він отримав дешевий газ на кілька років вперед. А тут одразу "ну як же ми серби боремося за свою територіальну цілісність, як же ми можемо не підтримати принципову територіальну цілісність України?".

Якщо ще потрібні якісь ляпаси Путіну на зовнішньому фронті - то це ось з недавніх.

До Дня народження Лукашенко подарував Путіну сертифікат на трактор. Вони там зовсім мізками рушили, або це якась метафора? "Ви ж там вже не можете нічого робити в силу санкцій, а ми ось вам допоможемо". Білорусь-то трактори виробляє.

Але це потролив. Якщо вже на іранських дронах вони виживають. Але взагалі в Білорусі завжди була більш висока культура виробництва в Радянському Союзі. Я думаю, що у них більше збереглося і менше розікрали. Якісь виробничі потужності, холодильники якісь вони випускають.

Це величезний показник того, що Путін ось-ось впаде

Росія взагалі нічого сама не випускає?

У Росії вже і ракети свої закінчилися. Ми заговорили про Ердогана. Путін же в настільки відчайдушному становищі, за будь-яку ниточку чіпляється. Щоб Ердоган працював у нього посередником, він пішов йому на величезні поступки. Він здав йому Вірменію повністю. Азербайджанські війська увійшли туди. Що цікаво, росіяни ж вивозять свої С-300 в Україну, які вважалися там передовою зброєю і забезпечували перевагу в повітрі. І не як ППО, вони ж б'ють по ваших містах з С-300. У них вже закінчилися ракети типу "Калібр". Ось сьогодні Вашингтон прокинувся, абсолютно сенсаційна стаття вийшла в Washington Post. Настільки секретну інформацію вони отримали, що вона навіть була включена в щоденний огляд подій на стіл Байдену. А президенту на стіл подається один листочок найголовніших. А там виявляється найголовнішою розвідувальною інформацією їм здалося, що якийсь політик з найближчого оточення Путіна висловив йому незгоду. Це величезний показник того, що Путін ось-ось впаде.

З'ясувалося що, незгоду цей чоловік висловив в управлінні військами, діями Міністерства оборони. Я навіть вирахував, хто це був. Це напевно Юрій Ковальчук. Дуже близька Путіну людина і єдина людина, що користується впливом на нього. Навіть єдиний, хто з ним говорить на "ти". Єдиний з ким Путін рахується. Відомо, що Ковальчук курирує цих двох мерзотників, Кадирова з Пригожиним. Ковальчук, напевно, повторює ці тези так голосно, що американці підслухали, що ось Міністерство оборони все провалило. Але це не критика Путіна. По-моєму, це "мозок" кампанії по відбілюванню Путіна і за звинуваченням генералів.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся