В ДБР назвали причини втрати Криму / Ілюстрація REUTERS

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування стосовно колишнього начальника Генерального штабу ЗСУ Володимира Замани у справі щодо анексії Криму Росією. Слідчі визначили ключові причини того, що Україна не змогла захистити Крим у 2014 році.

Читайте також"Окупація - це дорого": у Зеленського пояснили, чому не поставлятимуть воду в Крим

Як повідомляється на сайті ДБР, підготовка до анексії почалася задовго до 20 лютого 2014 року.

Стверджується, що у період з 2012 по 2014 роки Замана за співучастю із екс-президентом та двома колишніми міністрами оборони України підірвали обороноздатність, суверенітет, територіальну цілісність та недоторканність України, чим вчинили державну зраду.

Слідство виокремило кілька напрямів «реформування» ЗСУ, яке підірвало обороноздатність країни:

  • злочинне скорочення ЗСУ;
  • підрив стану мобілізаційної готовності;
  • знищення систем протиповітряної оборони Криму;
  • незаконні організаційні зміни ЗСУ, які знівелювали стратегічні документи;
  • невжиття заходів щодо реагування на зовнішні загрози.

Скорочення ЗСУ

Зокрема, Замана, а також екс-міністри оборони України Саламатін та Лебедєв впроваджували скорочення чисельності армії без компенсації зменшення війська сучасним озброєнням та військовою технікою.

Якщо на початок 2012 року числельність армії становила 240 тисяч чоловік, то на кінець 2013 – 162 тисячі.

Крім цього, з 2012 року розпочалась активна робота зі скорочення чисельності ЗСУ за рахунок бойових частин. Поруч з тим, за керівництва Замани під виглядом утилізації були «вистріляні» сотні тисяч боєприпасів: сняряди 152 калібру, реактивні системи «Град», «Ураган», «Смерч», артилерійські системи мінометного вогню.

Зрив мобілізації

За ініціативою Замани протягом 2012-2013 років командування Генерального штабу ЗСУ реформувало системи мобілізації. Основний зміст реформи полягав у об’єднанні та скороченні районних військових комісаріатів, скорочення чисельності обласних ВК та територіальних центрів комплектування військ за контрактом. Протягом 2013 року було скорочено 3 205 працівників ВК.

Це призвело до того, що у 2013 році військові частини були укомплектовані всього на 25-55 відсотків.

Розвал ППО Криму

З 2012 року під проводом Заману почалась  реорганізація системи протиповітряної оборони України.

В її межах було скорочено одну з двох бригад, на озброєнні якої стояли зенітні ракетні комплекси С-300В. Зупинено та заблоковано програми щодо модернізації та відновлення зенітно-ракетних комплексів С-125 і С-200В.

Управління системи ППО на території Криму передалось Командувачу Військово-Морських Сил ЗСУ, що дислокувались у Криму, який не мав навичок управління Повітряними силами. В подальшому ці сили зрадили присязі.

За матеріалами кримінального провадження Замана у лютому 2012 року запропонував розформувати Повітряні сили як вид ЗСУ.

Розформування управлінь та штабів

З 2013 року Замана розпочав так зване розформування управлінь та кількох штабів армійських корпусів і створення на їх базі Оперативного командування «Захід» та «Південь».

У цей період розформовувалися управління інших армійських корпусів, управлінь Західного і Південного оперативних командувань та територіального управління «Північ» Сухопутних військ ЗСУ, повітряних командувань «Центр», «Захід» і «Південь» Повітряних Сил ЗСУ.

Одночасне проведення значної кількості організаційних заходів створило передумови для тимчасової втрати управління військами, у тому числі тих, які повинні були здійснювати захист та оборону Криму.

Ігнорування російської загрози

Протягом грудня 2013 - 19 лютого 2014 року Замана отримував з різних джерел дані щодо підготовки Росією агресії проти України.

З отриманих даних випливало, що Росія приводить збройні сили у стан підвищеної готовності, формує бойову тактичну групу та нарощує наступальні можливості.

Крім того, було відомо, що кінцевою метою Москви є приєднання України до інтеграційних процесів РФ або її розвал як суверенної держави.

Замана розумів наявність правових підстав для приведення ЗСУ в підвищений стан бойової готовності та зміцнення військових можливостей у Криму.

Втім, він не вжив необхідних заходів для забезпечення обороноздатності країни. В результаті армія була неспроможна забезпечити оборону України, що створили передумови для анексії Криму та війни на Донбасі.

Анексія Криму

  • Росія окупувала український Крим, увівши на півострів своїх військових та організувавши в березні 2014 року псевдореферендум про його самовизначення.
  • Самопроголошена кримська влада заявила, що 96,77% жителів півострова висловилися за приєднання Криму до РФ.
  • 18 березня 2014 року в Кремлі було підписано так званий «договір» про прийняття до складу РФ Криму і Севастополя.
  • Країни Заходу не визнали анексію Криму і запровадили санкції проти Росії.
  • Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року.