Один з ракетних ударів, які Росія завдала на поточному тижні по Києву, було здійснено балістичними ракетами С-400. Їх щодо столиці України російські війська не застосовували майже рік. Що ж сталось?

Річ у тім, що, по-перше, такі ракети – через високу швидкість та балістичні траєкторію – важче збити. І час їх польоту вимірюється хвилинами.

По-друге, цього типу ракет у Росії, у порівнянні з іншою зброєю (наприклад, "Іскандерами"), значно менше, і вони відносно дешевше. Тобто це – оптимальна комбінація ціни та доступності для ракети, якою вони можуть дістати з кордону до Києва.

Відео дня

"За ідеєю використання С-400 може стояти те, що у росіян просто не вистачає інших ракет"

За ідеєю використання С-400 може стояти те, що у росіян просто не вистачає інших ракет. Але також припускаю, що сучасних ракет для С-400 у них можуть бути сотні. Проте старих ракет С-300 - тисячі. Тобто, нових не так багато, але не можна виключати варіант, що вони запустили чи запустять програму по модернізації ракет С-300 для обстрілів України.

Ще один момент - не треба забувати, що ЗСУ знищують пускові установки російських ЗРК. С-400 - це нова система, вони її продавали за кордон, тобто, це важливий експортний варіант. Можливо, росіяни вирішили відвести ці ЗРК на свою територію, щоб не втрачати на полі бою та використовувати як ударну зброю...

Не треба забувати, що точність ракет ППО не може бути високою через їх систему наведення: не потрібно абсолютно точного попадання у літак, достатньо, щоб ракета вибухнула десь поруч. Але деструктивною є сама ідея: бити по цивільних цілях.

Основна задача будь-яких збройних сил – знищення противника. Не можна витрачати дефіцитну зброю на цілі, які ні до чого не ведуть. Те, що росіяни так роблять – елемент своєрідної гібридної війни. Обстріл балістичними ракетами, хакерська атака на "Київстар"… Ворог намагається створити низку негативних подій, які всі разом можуть суттєво вплинути на українське суспільство, і, як наслідок, на дії української влади.

"Ворог хоче нас налякати. Хоча, не виключено, що є й стратегічна мета - перенаситити систему ППО, а потім вдарити чимось потужним"

Ворог хоче нас налякати. Хоча, не виключено, що є й стратегічна мета - перенаситити систему ППО, а потім вдарити чимось потужним.

Чи можемо ми відповісти на цю загрозу? Систем, які збивають ракети ППО, у світі одиниці. Можна згадати "Залізний купол" - він дорогущими ракетами збиває дешеві, невисокої потужності ракети. Але ефективність "Залізного купола" у тому, що ще на початковому етапі вираховується, куди летить ракета. Тому в Ізраїлі можуть не збивати те, що летить не туди, куди планували терористи, те, що не завдасть шкоди.  

"Проблему С-400 можна розв’язувати ударами по пускових установках. Це прикордонна територія, наша розвідка має їх розшукати"

Нас же може рятувати те, що наша зброя може дістати до місць, з яких запускають ці балістичні ракети: проблему С-400 можна розв’язувати ударами по пускових установках. Це прикордонна територія, наша розвідка має їх розшукати. Тому основний варіант захисту – не допускати пуску ракет.

Олексій Їжак, завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД)