Експерт пояснив, як штучна катастрофа на Каховській ГЕС вдарить по Росії / фото t.me/pgo_gov_ru

Військовий експерт прокоментував підрив Каховської ГЕС та підтвердив слова секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що це можна розглядати як новий етап війни

Про це під час брифінгу у медіа-центрі Україна-Одеса заявив екс-заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України, генерал-лейтенант Ігор Романенко.

"Це штучна катастрофа, яку зробили росіяни у 21 сторіччі. Це можна розглядати, як новий етап війни, на якому Путін підтверджує свій намір щодо знищення України, українців", - акцентував Романенко.

На його думку, раніше росіяни випробували різні способи, щоб зупинити або значно загальмувати наступальні дії ЗСУ. Це здійснювалося різними способами. Зокрема, засилалися так звані іноземні "миротворці", які намагалися переконати Україну в необхідності перемир'я, хоча мета була - домогтися перерви для окупантів, які хотіли за цей час легалізувати за собою тимчасово захоплені українські землі. Як вважає фахівець, потім, після певної перерви, загарбники знов розпочали атаки на Україну.

За словами Романенко, намагаючись знизити наступальний потенціал Сил оборони, противник завдавав потужні удари. Зокрема, у травні спостерігалася найбільша кількість повітряних атак ворога, який при цьому використав усі типи ракет, дрони-камікадзе тощо. Але, завдяки системам ППО, які були надані Україні країнами-партнерами, атаки вдалося відбити. 

Як нагадав експерт, українські захисники знищили сім високошвидкісних ракет типу "Кинджал" (модифікація "Іскандерів") тощо.

"Тобто, всі ці заходи суттєво не вплинули на формування наступального резерву України. Тому Путін прийняв рішення підірвати дамбу… , але цей підрив був несподіванкою і для багатьох росіян, частина з них не встигла евакуюватися. І принципове цей теракт наш наступ не зупинить, нам треба йти вперед і знімати тих росіян з дерев, як плоди", - сказав Романенко.

За його словами, потужність вибуху, який стався на Каховській ГЕС, еквівалентний приблизно 10 кілотоннам заряду вибухового пристрою (бомби) тактичного рівня. 

Експерт вважає, що відношення Кремля до своїх же солдат було властивим ще за радянські часи. Він навів приклад, як у 1954 році проводився експеримент: підірвали кілька ядерних зарядів, а потім через епіцентр вибуху "прогнали" декілька військових взводів. Після цього багато солдатів загинуло, але радянська влада діяла по принципу "баби ще наражають".

"Наразі, підриваючи дамбу, вони розрахували, що коли піде вода, вони з меншими втратами зможуть виводити техніку, але не все пішло, як вони думали - є покинута техніка, є підтоплена… Багато в чому це (підрив дамби - постріл ще й собі в ногу", - вважає Романенко.

6 червня росіяни спричинили екоцид в Україні - перші наслідки

6 червня російські загарбники підірвали дамбу Каховської ГЕС, яку замінували завчасно. Через вибух сталася найбільша техногенна катастрофа в Європі за останні десятиліття. В епіцентрі підтоплення - близько 80 населених пунктів, серед яких певні можуть повністю  опинитися під водою. Довкіллю та економіці України завдано колосальний  збиток.

Станом на 7 червня вже відомо про 3 зниклих українців, яких не можуть знайти рідні. Також загубилася бабуся Галина с Херсона, вона немає з собою нічого, щоб зв'язатися з рідними: ані документів, ані телефону. Подробиці з'ясував журналіст УНІАН на місці подій. 

За даними Херсонської ОВА, критичний рівень води в області очікується за 24 години. Наразі підтоплено понад 20 населених пунктів (уточнили в ДСНС станом на 15:00). Відомо, що місто Гола Пристань підтоплене на 85%.

За прогнозом заступника голови Всеукраїнської аграрної ради, катастрофа з Каховською ГЕС призведе до значних змін в екології. Зокрема, в Херсонській області велика частина полів залишиться без зрошення. Це може залишити Україну без урожаїв на довгі роки.

Вас також можуть зацікавити новини: