Експерт припустив, як ЗСУ влаштують демілітаризацію прикордонних регіонів РФ (відео)

Роман Світан впевнений, що на глибину роботи нашої артилерії ми випалюватимемо всі військові об'єкти на території РФ.

Військовий експерт Роман Світан розповів, що ЗСУ вийдуть до кордонів України і проведуть демілітаризацію російських територій, а використовуватиметься для цього вітчизняний аналог HIMARS.

"Демілітаризована зона - це 100 кілометрова зона, яка потрапляє під удари нашої дальньої артилерії і засобів ураження. Я так розумію у нас вже вистачає і працюють зараз серйозні 250 кілограмові боєприпаси - це якраз десь "Вільха" і є. Ось ці 100 кілометрів зараз по запорізькому фронту до Азовського узбережжя рівно 100 кілометрів: ось ми їх пропалюємо, кожен день на той світ йде дві роти на запорізькому фронті. Вони до сих пір кудись заповзають в який-небудь дитячий садок або школу, заходять ротами і там розташовуються. Природно наші служби вираховують і туди прилітає не ракета HIMARS 90-кілограмова, там 5-6 ракет, а одна десь 250 кілограм і вона розносить все. Однієї ракети вистачає для того, щоб відмінусувати роту як мінімум", - сказав він у ефірі.

Експерт упевнений, що така ж демілітаризована зона буде вздовж тисячекілометрового кордону між Україною і Росією.

"Нам доведеться її виконувати, тобто на глибину роботи нашої артилерії ми будемо випалювати всі військові об'єкти. Нам треба по-перше дістати до С-300 і ракети не працюватимуть, нам треба вже 150 кілометрів вирішувати питання, навіть може бути і 100 кілометрів не вистачить демілітаризованої зони в РФ. Десь 150-200 кілометрів пробувати і працювати по військових об'єктах, діватися просто нікуди. Це вимушений захід, яким займатимуться українські війська: ми вийдемо на кордон, природно наведемо певні прикордонні заходи. Далі підійде дальня артилерія, почнемо виносити все, до чого дістанемо в бік Росії", - додав Світан.

Українські ракети "Вільха-М" - деталі

Перший заступник голови Національної асоціації оборонно-промислового комплексу України Іван Винник сказав, ВСУ використовують проти російських окупантів керовані ракети з більшою дальністю, ніж ракети HIMARS. Йдеться про ракети "Вільха-М", у яких дальність польоту 110 км.

Військовий експерт Олег Жданов заявив, що на сьогоднішній день невідомо, чи виробляє Україна високоточні керовані снаряди "Вільха" з дальністю польоту до 120 кілометрів для реактивних систем залпового вогню "Смерч".

Вперше про проект "Вільха" стало відомо 27 січня 2016 року - це українська реактивна система залпового вогню (РСЗВ) з новим коригованим боєприпасом. В кінці 2018 року в Україні зробили збірку другого, вдосконаленого зразка – "Вільха-М". Перші пуски нової ракети з поліпшеною енергетикою палива, поліпшеними системою управління і навігації провели 4 квітня 2019 року. Дальність пуску збільшена до 130 км.