Експерти пояснили, чому Україна може зараз знищувати кораблі РФ лише у доках

Storm Shadow є ракетою, яка взагалі не дуже пристосована для ураження кораблів, бо є крилатою ракетою для ураження стаціонарних захищених об'єктів.

Україна знищила вже третій корабель РФ, який знаходився у доці: великий десантний корабель "Мінськ" та підводний човен "Ростов-на-Дону" у Севастополі та малий ракетний корабель "Аскольд" у Керчі.

У всіх трьох випадках - кораблі знаходились не просто у гавані, а на судноремонтному та суднобудівному підприємствах. До цього балістичною ракетою в окупованому Бердянську був знищений великий десантний корабель "Саратов", пише "Діфенс Експрес".

Це робить Storm Shadow/SCALP найбільш результативним протикорабельним озброєнням ЗСУ. Але справа в тому, що Storm Shadow є ракетою, яка взагалі не дуже пристосована для ураження кораблів, бо є крилатою ракетою для ураження стаціонарних захищених об'єктів. Її система наведення побудована на принципі виходу у необхідний район цілі на основі супутникової, інерціальної навігації та TERCOM. Лише на кінцевому етапі вмикається тепловізійна головка самонаведення, яка націлює ракету, а вся інформація щодо маршруту та цілі завантажується у ракету ще на землі.

Якщо атакувати стаціонарний об'єкт такої системи більш ніж достатньо. У випадку корабля, який нікуди не подінеться з сухого доку, або корабля у стінки під час тривалих робіт - також. А ось знайти корабель у морі - навряд, бо він може будь-якої миті змінити курс.

Для ураження російських кораблів, які знаходяться у морі, але поза зоною досяжності берегових ракетних комплексів, необхідно використовувати спеціалізовані протикорабельні ракети. Вони мають самостійно вишукувати ціль у більшому секторі, а головне - щоб літак міг "спілкуватися" з ракетою, оновлюючи їй політне завдання. 

Хоча є інші випадки, коли у надсучасних зразках протикорабельних ракет вже не має необхідності у тому, щоб літак обов'язково "спілкувався" з ракетою. Прикладом цього є американська AGM-158C LRASM, яка має дальність, за оцінками, близько 900 км. І саме через таку дальність має самостійно вести пошук цілі у доволі значному районі. Для цього вона використовує пасивну радіолокацію та активні маневри у пошуку цілі, самостійно обмінюючись отриманою інформацією з іншими запущеними LRASM. А вже на кінцевій ділянці вмикає тепловізійну головку самонаведення.

Ракети AGM-158C LRASM фактично використовують "зграйне полювання", бо не лише допомагають одна одній знаходити цілі, а й самостійно розподіляють їх та будуть оптимальні траєкторії заходження, після чого скоординовано атакують. Поки США не скористалися можливістю перевірити AGM-158C LRASM у реальному бою, бо про передачу цієї зброї навіть мова не йде. Існує можливість запуску цієї ракети не лише з літака чи корабля, а навіть з землі, бо існує проєкт інтеграції LRASM до M142 HIMARS.

Знищення російських кораблів - деталі

У ВМС ЗСУ розповіли, що наразі відомо про долю двох російських кораблів, які були уражені під час атаки ЗСУ. За словами Дмитра Плетенчука, великий десантний корабель "Мінськ", який було уражено у вересні у тимчасово окупованому Севастополі, не підлягає відновленню.

Він додав, що всі заяви про нібито відновлення цього російського корабля можуть мати лише одну мету – пропаганда, бо відновлювати такий старий корабель старого проєкт немає сенсу.

За словами речника, скоріш за все, "Мінськ" мають розібрати на запчастини, тому що РФ має інші кораблі цієї серії, які так само старі. Водночас пошкоджений "Мінськ" може стати для них донором, що, на думку Плетенчука, в умовах санкційного тиску на РФ, цілком логічно.

Також Плетенчук прокоментував інформацію щодо малого ракетного корабля "Аскольд", який, за попередніми даними, 4 листопада був пошкоджений у Керчі внаслідок атаки ЗСУ. Плетенчук зазначив, що наразі даних про наслідки влучання досить мало. Зокрема, є світлина, яка неінформативна.

Вас також можуть зацікавити новини: