Аналітик назвав справжню мету можливого візиту Ердогана до Путіна (відео)

Президент Туреччини має озвучити Путіну ультиматум, вважає експерт.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган вирушить до РФ до російського диктатора Володимира Путіна, щоб поставити ультиматум щодо ситуації в Чорному морі.

Нафтогазовий аналітик Михайло Крутіхін вважає, що у турецького лідера "є дуже серйозне завдання, яке він має виконати". Такою думкою експерт поділився в ефірі програми "Утро февраля".

"Ну, не тільки Туреччину, а дуже багато країн турбує те, що відбувається в басейні Чорного моря. Тому що, коли ми бачимо, що протистояння України і Росії там дійшло до такого - і не просто там зернова угода скасувалася, а вже просто йдуть погрози судноплавству, заходу в порти, українські порти під ударом Росії. Російські порти, яким теж стала загрожувати Україна у відповідь, Новоросійську, наприклад", - зазначив він.

За словами Крутіхіна, глава турецької держави має передати ватажкові РФ, що це треба припиняти.

"І в Ердогана послання - треба з цим зав'язувати... Чому? По-перше, через той же самий Новоросійськ на експорт йде нафта, яку в Казахстані видобувають китайські компанії, італійські, американські компанії, європейці. Це не тільки казахстанська нафта йде по трубі..., а потім експортується через Новоросійськ", - підкреслив аналітик.

Експерт додав, що якщо буде ускладнено танкерне сполучення в Чорному морі, то це буде набагато серйозніше, ніж якась зернова угода.

"І ось я думаю натиск, який, швидше за все делегували повноваження Ердогану всі, - від китайців до Заходу, з тим, щоб поставити Путіну ультиматум: "Зав'язуйте взагалі з цим, Чорне море не тільки вам належить, і тут взагалі-то є інтереси дуже серйозних гравців, а не тільки ось ваших крейсера "Москва" покійного чи ще когось", - вважає він.

Що повідомлялося про майбутню зустріч Ердогана і Путіна

Реджеп Ердоган у липні в Туреччині зустрічався з українським лідером Володимиром Зеленським і говорив, що наполягає на продовженні терміну дії зернової угоди, в якій прописані механізми експорт українського зерна через порти Чорного моря під час повномасштабної війни з РФ. Крім того, президент Туреччини говорив, що очікує в серпні приїзду Володимира Путіна.

Пізніше Росія зірвала продовження зернового коридору і здійснила ряд потужних ударів по українській портовій інфраструктурі. Потім турецькі ЗМІ писали, що Ердоган може відвідати РФ і зустрітися з лідером росіян

Вас також можуть зацікавити новини: