Ракети Fateh-110 та Zolfaghar: експерт попередив про серйозну небезпеку для України

Раніше повідомлялося, що Іран має намір передати зазначені ракети Росії.

Військовий експерт Олександр Коваленко детально розповів про особливості та відомі характеристики іранських балістичних ракет Fateh-110 і Zolfaghar великої дальності.

Як написав військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір", зазначені ракети будуть досить непростою метою для української системи протиповітряної оборони (ППО).

Іранські балістичні ракети Fateh-110: що відомо

Згідно з даними у відкритих джерелах, дальність польоту ракети Fateh-110 становить до 300 кілометрів, її бойова частина може досягати до 600 кілограмів.

"Fateh-110 була розроблена на основі некерованої ракети Zelzal-2, яка в свою чергу була створена на базі Zelzal-1. І саме Zelzal-1 дає нам можливість уявити собі, що таке Fateh-110 в її нинішньому вигляді, – зазначив Коваленко. – Розробка Zelzal-1 зрушила з мертвої точки в Ірані, обкладеному санкціями і обмеженому ракетними технологіями, після того як Ісламській Республіці була здійснена поставка китайських ракет CSS-8".

За словами експерта, Zelzal-1 навіть повторювала характеристики китайських ракет, а саме, дальність польоту до 200 кілометрів, а маса бойової частини близько 500 кілограмів. Крім того, Zelzal-1 ввібрала в себе і особливості іншої ракети радянської ракети, а саме тактичної 9к52 "Луна-м".

"Таким чином, іранська ракетна програма – це симбіоз радянських технологій, з китайською модифікацією, але як не дивись на цю субстанцію, це саме коктейль з 9К52 "Луна-М" і С-75, що в свою чергу говорить про те, що іранські вироби можуть мати ті ж уразливі місця, що і радянські анахронізми. Навіть не дивлячись на умовну модернізацію", – резюмував оглядач.

Іранські балістичні ракети Zolfaghar: що відомо

Ракети Zolfaghar – продовження розвитку Fateh-110 з разюче відрізняються характеристиками, заявив Коваленко.

Дальність польоту ракети Zolfaghar – до 700 кілометрів. Дана ракета отримала систему наведення не тільки інерційну, але і GPS.

"Головною проблемою Zolfaghar для наших ППО буде те, що ця ракета володіє бойовою частиною масою 579 кілограмів, яка відділяється при заході на ціль, що ускладнює її виявлення, відстеження і знищення. Наприклад, цільнокорпусні ракети ОТРК "Іскандер" в цьому плані простіше перехоплювати, – попередив експерт. – Власне, іранські ракети – це щось середнє між ТРК "Точка-У" і ОТРК "Іскандер", зі своєю специфікою. Розробка алгоритмів протидії нашими ППО проти них потребуватиме часу, але було б набагато краще, якби наші партнери поспішили надати Україні ЗРК, здатні ефективно боротися з балістичними цілями".

Іран поставить Росії балістичні ракети Fateh - 110 і Zolfaghar

ЗМІ повідомляли, що Іран має намір передати Росії свої балістичні ракети класу "земля-земля" для війни проти України.

Зазначалося, що ракети Fateh-110 та Zolfaghar вже готуються на заводах.

Ракети можуть вражати цілі на відстані до 300 і 700 кілометрів відповідно.