Заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Збройні сили увійшли в село Роботине. З цього села відкривається шлях до звільнення Токмака, а попереду на Сили оборони чекає менше мін.

Поки що 100% ми не можемо казати, яка там ситуація в Роботиному, але наші війська зайшли, вони перебувають на півночі та в центрі. Захоплення цього населеного пункту по лівому флангу відбувалося набагато раніше, коли ЗСУ вийшли на другу лінію оборони між ним та Вербовим, а минулого тижня були ознаки того, що забивається клин між Роботиним та Копані.

З цього села відкривається непрямий шлях на Токмак. Потрібно звільнити ще Солодку Балку, Новопрокопівку, тобто ті села, які йдуть по трасі 0408. Крім того, якщо ми говоримо про звільнення самого Токмака, то тут можна йти по 0408, а можна йти через клин, який вже забито між Роботиним та Вербовим і вийти на Очеретувате. А тоді просуватися по трасі 0401 й не тільки. Там можна обходити. Отже, є можливість різних маневрів.

Відео дня

Що стосується Урожайного (села у Донецькій області, про звільнення якого від окупантів було повідомлено 16 серпня), то Урожайне – це, в першу чергу, шлях до звільнення Старомлинівки. Вони перебувають на значному віддаленні одне від одного – що Урожайне та Старомлинівка, що Токмак та Роботине – але звільнення Старомлинівки відкриває шлях, наприклад, на Маріуполь. Або цей шлях може бути змінено, й можливо вийти на Бердянськ. Так само, як і з Роботиного піти можна через Пологи й також вийти на Бердянськ. Тобто тут теж є бердянський напрямок. І це дозволяє нам мати розвиток подій у другій лінії оборони російських окупантів.

До речі, у другій лінії оборони менше мінних полів, тому в нас там не буде такої екстремально-критичної ситуації з мінами, яка була в першій лінії оборони. Проте в другій лінії оборони нас будуть зустрічати інші проблеми. Це велика кількість механізованих підрозділів, тобто багато техніки, тому що фортифікаційно у другій лінії розміщуються велика кількість легко- та важкоброньованої техніки, тобто танків. А артилерію відводять до третьої лінії, і вона прикриває усю цю масу. Хоча з мінами в нас проблем все ж буде менше.

...Урожайне – це, в першу чергу, шлях до звільнення Старомлинівки

Наступ російських окупантів на Куп’янсько-Лиманському напрямку не призведе до необхідності перекидання резервів Сил оборони, які зосереджені на Півдні. На Лимансько-Куп’янському напрямку зосереджені підрозділи Сил оборони України, які концентрувалися з урахуванням того, що буде вестися наступ російських окупантів, тобто там лінія оборони в нас контролюється відповідним ресурсом. І я не бачу необхідності та перспективи перекидати туди з Півдня підрозділи для підсилення оборони.

Щодо наступу на Куп’янськ, то не бачу ефективності, коефіцієнту корисної дії. Російські сили та засоби, які там сконцентровані, вони переважно оборонного типу. І коли підрозділ, який має оборонний функціонал, змушувати йти в наступ, то ми розуміємо, що з цим підрозділом трапляється. Він зазнає значно більші втрати, ніж підрозділ, який має повний функціонал для наступу. Таким чином, ворог зараз виснажує власну оборону. В якийсь період часу це виснаження буде достатньо критичним, а якщо воно буде достатньо критичним, то, хто знає, як в такому випадку себе можуть повести Сили оборони України.

Чого нам не вистачає для пришвидшення темпів контрнаступу? Нам не вистачає усього. Нема такої позиції, де б могли сказати, що повністю забезпечені. Забезпечення боєприпасами не вистачає. Танки – також треба. БМП – треба. І я вже не кажу про авіацію та машини для розмінування.

Олександр Коваленко, військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив"