Путін обростає фобіями, як коростою, старіючими руками чіпляючись за життя і за владу. Поки оборонявся від ковіду, обзавівся новими. Висунути ніс за межі РФ – боязко, підстерігає ордер МКС на кожному кроці. Гаага є в кошмарному сні. Раптово виявилося, що і всередині РФ небезпечно: до Кремля і дронам, і танкам – шлях відкритий. А семиметрові столи не захищають від бунтівників, та й бункер на випадок перевороту не порятунок. 

Новий заколот не за горами. Це усвідомлює і Путін, і його оточення, і опозиція. Що Путіну вдалося за двадцять років правління – так це африканізувати Росію. А в Африці зміна влади шляхом перевороту - мила справа. Днями якраз в Нігері військова хунта подібним чином захопила владу. Здавалося б, Путіна можна тільки вітати, що зміщений прозахідний президент, деякі прихильники хунти розмахують російськими прапорами. Але що буде, якщо РФ визнає зміну влади в Нігері? Це означатиме схвалення перевороту як методу і способу. Тобто, модель реалізації путінського кошмару. 

На нервах не тільки Путін. Але і вся його так звана "еліта". Треба бути зовсім дурнем, щоб не помічати, що Путін ослаб і буде слабшати далі. Черпати сили, ідеї, смисли йому нізвідки. Що це означає для них? Що владу він може втратити в будь-який момент. А слідом посиплеться вся їхня внутрішня система стримувань і противаг. Власне, клани вже починають гризню одне з одним. Зробили не ту ставку, ризикують втратити і активи, і свободу, а, може, і життя. І бродять у них в головах каламутні думки: чи ризикнути вже самому забрати владу, або почекати, що буде далі. Але кругом - конкуренти. Спраглі з'їсти слабкого. І той, хто запізнився - програє безповоротно. Вони це розуміють. І Путін - теж.

Відео дня

Леонід Невзлін, російсько-ізраїльський підприємець і громадський діяч, колишній віце-президент"ЮКОСа"