Війна в Україні: яка обстановка в Маріуполі сьогодні, 12 травня

Досі не проведено повну евакуації з "Азовсталі" у Маріуполі.

Маріуполь залишається найгарячішою точкою у Донецькій області. Окупанти фактично зруйнували місто та вбили понад 20 тисяч його жителів. 

УНІАН розповідає про ситуацію у Маріуполі в четвер, 12 травня, в режимі онлайн:

21:10 Полк "Азов" у Маріуполі продовжує атакувати окупантів попри все.

19:28 Місця масових поховань навколо Маріуполя швидко ростуть, свідчать супутникові знімки Planet Labs.

17:52 Перший оздоровчий табір для маріупольських дітей з'явится у Вінниці. Це стане продовженням соціального проєкту "ЯМаріуполь". Після поточного ремонту місце зможе прийняти до 160 дітей за один заїзд. "Ми, маріупольці, втратили все - наш дім, наше майно, наше місто. Але зараз Маріуполь продовжує жити у маріупольцях. Саме тому перше і головне завдання муніципалітету підтримати людей. Так з‘явився проєкт "ЯМаріуполь". Сьогодні ми розширюємо перелік послуг. Завдяки підтримці адміністрації Вінниці та особисто меру Сергію Моргунову ми відкриваємо перший оздоровчий табір для маріупольських дітей. Вони пройшли страшні випробування і зараз ми маємо зробити все для того, щоб повернути їм нормальне життя. Дякую нашим друзям за таку можливість. Сьогодні ми всі разом рятуємо маріупольців", - мер Маріуполя Вадим Бойченко.

17:45 Україна домовляється про евакуацію 38 поранених бійців із "Азовсталі" Всі вони тяжко поранені і лежачі. Ірина Верещук повідомляє, що щойно їх обміняють, вони працюватимуть далі над порятунком інших захисників. Також вона просить утриматися коментарів про те, що обміняти нібито збираються одразу ж 500-600 людей. "На жаль, публічні коментарі деяких політиків, журналістів та громадських діячів про зміст переговорів не лише дезінформують та дезорієнтують суспільство, а й шкодять переговорному процесу", - заявила Верещук. "Я дуже прошу. Йдеться про життя людей. Утримайтеся від публічних коментарів про те, чого не знаєте. Якщо все вийде і ми витягнемо людей, потім робіть що хочете. А зараз прошу бути відповідальними і не заважати", - зазначила вона. "Закликаю всіх працювати серйозно, не пускатися в нереальні міркування та заяви. Тільки реалістичність та тверезість думок та дій дасть результат", - додала Верещук.

16:52 "Азовсталь" сьогодні. Обстріл не припиняється. Нове відео опублікував радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

16:25 Окупанти мають намір інтегрувати Маріуполь разом із "ДНР" до Росії. Для цього вони планують провести референдум, який, ймовірно, може відбутися 15 травня, - радник мера Петро Андрющенко.

15:50 Заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар заявив, що на Азовсталі перебуває 600 тяжко поранених українських військових. "Влада розуміла, що ми можемо потрапити в оточення, і мала вжити всіх необхідних заходів для створення логістичного коридору для поставок... Такого наказу на вихід у нас не було, був тільки наказ і він усе ще є: продовжувати оборону і ми продовжуємо оборону... Це надзвичайно складна та важка ситуація. На його думку, Київ "має зробити неможливе" для порятунку бійців "Азова".

15:05 Громадяни України, які постраждали через російську агресію, можуть отримати доступ до лікування за кордоном. Також на лікування за межі України скеровують онкохворих дорослих та дітей — повідомила заступниця керівника Офісу Президента Юлія Соколовська. За словами посадовиці, на таке лікування скеровують постраждалих внаслідок російської агресії з травмами, опіками, а також дорослих пацієнтів з онкозахворюваннями, якщо в Україні не можуть забезпечити відповідне лікування.

15:00 Як повідомив повідомив екс-командир полку "Азов" Максим Жорін, крім дипломатичного шляху проведення деблокади Маріуполя, українські захисники працюють над підготовкою військового плану. Ця робота ведеться з вищим керівництвом ЗСУ.

13:46 У районі заводу "Азовсталь" у Маріуполі загинув грузинський боєць – 27-річний Тато Бігвава.Чоловік, ймовірно, загинув унаслідок вибуху касетної бомби. Вона була скинута російськими військами на територію заводу.

13:31 Перший оздоровчий табір для маріупольських дітей з'явится у Вінниці. Це стане продовженням соціального проєкту "ЯМаріуполь". Після поточного ремонту місце зможе прийняти до 160 дітей за один заїзд.

12:36 На "Азовсталі" загинув 23-річний майстер спорту з греко-римської боротьби. До 24-річчя бійцю залишалося 4 дні. Близькі повідомляють, що хлопець мав величезні плани на життя. Насамперед, хотів створити сім'ю. Вічна пам'ять Герою!

11:58 Допомога від держави для ВПО: хто та як отримуватиме виплату з травня.

11:02 Соціальний проєкт "ЯМаріуполь" набирає обертів. Вже наступного тижня у Вінниці відкриють центр підтримки та допомоги маріупольців. Про це сьогодні домовилися міськи голови Вадим Бойченко та Сергій Моргунов.

09:55 Командир морпіхів 36 бригади Сергій Волина звернувся з "Азовсталі" до Папи Римського, світових лідерів та дипломатів усього світу.

09:41 Евакуація з Маріуполя заблокована, люди через голод змушені працювати на окупантів, — заступник мера Петро Андрющенко. "Люди змушені повертатися до міста, тому що їм ніде жити вже... і внаслідок цього починається ще більша напруга на гуманітарну сферу", - розповів він.

09:27 Радник мера Маріуполя опублікував відео ситуації над "Азовсталлю". За його даними, вчора противник не штурмував завод, але зосередився на перекритті ходів, на які вказали росіянам зрадники "Азовсталі".

02:35 Бійці "Азова" з Маріуполя звернулися до Ілона Маска.

Вони просять допомогти їм вийти з "Азовсталі" до третьої країни. Командир підрозділу 36-ї бригади морської піхоти України ЗСУ Сергій Волинський ("Волина") у Facebook написав, що створив аккаунт у Twitter, тільки для того, щоб звернутися до Ілона Маска.

00:09 Російські окупанти заблокували евакуацію з Маріуполя.

У місті фактично немає питної води, їжі та придатних для життя приміщень.

Голод змушує людей працювати на окупантів за їжу.

Вас також можуть зацікавити новини: