Маріуполь сьогодні, 14 травня: що відбувається в місті сьогодні

Ситуація в Маріуполі катастрофічна, військові виявилися заблоковані на території "Азовсталі".

Маріуполь перебуває у катастрофічній ситуації, в місті немає води, світла, тепла. Люди так і не можуть дочекатися гуманітарної допомоги через постійні атаки РФ.

Нещодавно вдалося організувати зелений коридор для евакуації мирних жителів з території заводу "Азовсталь", де вони ховалися від обстрілів разом з військовими.

УНІАН у режимі онлайн розповідає, що відбувається в Маріуполі 14 травня 2022:

21:36 Світові дипломати зможуть побачити справжнє обличчя російської агресії у Маріуполі. На Львівській митниці встановили виставку на смузі руху для офіційних делегацій та дипломатів. Експозиція складається з постерів урядової кампанії "Сміливість бути Україною" та серії фото зі зруйнованих міст України. Зокрема, відвідувачі зможуть побачити наслідки російської агресії у Маріуполі.

20:07 Окупанти змушують міняти українські номерні знаки машин на днрівські. У Маріуполь важко було виїжджати з прилеглих селищ на українських автомобільних номерах. Навіть із Талаківки чи Гуглино в'їжджати до центру міста складно. Окупанти зупиняють автомобілі на українських номерах і змушують власників авто звертатися до відділів міліції, які вони відкрили у всіх районах Маріуполя, щоб замінити їх на днровські.

18:50 Туреччина готова направити корабель для евакуації людей з "Азовсталі". Про це повідомив представник Ердогана Ібрагім Калін.

18:02 Маріуполь. Евакуація. Добрі новини. Велику колону автомобілів з маріупольцями (від 500 до 1000 автомобілів), які чекали на перепустку більше трьох днів, нарешті пропустили в Запоріжжі.

16:57 Окупанти продовжують штурм "Азовсталі", застосовуючи авіабомби, важку артилерію та танки.

16:15 Росіяни готують масштабну дезінформаційну атаку для міжнародної спільноти, повідомляє радник пера Маріуполя Петро Андрющенко. Окупанти планують використати батьків дітей, яких депортували до росії. Батьків змушують записувати відео, де вони будуть "свідчити", що їх з дітьми розлучили бійці "Азову" та "військові націоналісти". Після таких роликів росіяни планують "другу серію", де вони "знайшли та повернули" дітей батькам

15:43 На "Азовсталі" у важких антисанітарних умовах залишаються близько 600 поранених.

15:33 Попри щоденний графік роботи кількість трупів зростає кожного дня. Ті маріупольці, які бажають пришвидшити процес, везуть тіла загиблих в Мангуш на подібну процедуру. За хабар, від 10 до 25 тис. грн. колаборанти в Мангуші швидко дають довідку і потім відбувається поховання в братській могилі в Мангуші. Звідсти і її стрімке зростання.

13:40 У Запоріжжі із пологового будинку зустріли дружину загиблого бійця полку "Азов". Він так і не дожив до народження сина. Але це ще не всі випробування у житті жінки: вона втратила на війні маму та брата. Тепер вона одна із трьома дітьми. "У мене вперше така виписка. Не чекала, що буде стільки людей, думала, що лише діти будуть", - зауважила Тетяна. Сина вона назвала Іллею, як мріяв загиблий чоловік Олексій. Чоловік вона втратила 21 квітня. 3 травня у жінки загинула мама, яка працювала військовим психологом у полку "Азов". 2018 року не стало брата – Юрія Луговського, теж військового психолога в "Азові". Зустрічати її з пологового будинку прийшли побратими загиблих родичів.

13:30 Родичі українських військових, які понад два місяці боронять Маріуполь на "Азовсталі", закликали Китай виступити посередником у переговорах щодо їхньої екстракції. Вони також заявили, що вивезти військових можна в Туреччину — президент Ердоган нібито готовий їх прийняти.

 

13:10 Продукти на ринку у Маріуполі.

12:24 Депутати Маріупольської міської ради звернулись до МЗС з проханням задіяти всі міжнародні інструменти заради порятунку українських військових, які тримають оборону території Азовсталь. Таке звернення прийнято на позачерговій сесії, яка прошла сьогодні в режимі онлайн. "Наші героїчні захисники тримають оборону периметру Азовсталі вже понад двох місяців. Майже без води та їжі, під постійними обстрілами, але вони продовжують боронити Маріуполь. Україна та особисто Президент Володимир Зеленський докладає всіх зусиль для порятунку військового гарнизону, який перебуває на території підприємства та вже став символом незламності українського духу. Але зараз необхідно посилити наші позиції. Потрібно залучення ООН та Червоного Хреста, лідерів провідних країн світу. Тому ми звертаємось до МЗС України з проханням задіяти всі міжнародні інструменти для порятунку українських захисників та проведення операції extraction. Ми будемо боротися за життя наших військових, як і вони боронять наше місто", - мер Вадим Бойченко.

11:45 Маріупольські діти вірять у наших захисників та у перемогу України! Вірять попри весь жах та біль, який їм довелося пережити.

10:39 Кожен раз, коли ви жалуєтеся на життя, згадуйте це відео від українських пограничників з "Азовстали". Вони в нереально складних умовах продовжують захищати Маріуполь. В их глазах – боль. Ні, незважаючи на це, вони находять сили і улыбаются. А еще занимаются обычными делами. СЛАВА ЗАЩИТНИКАМ МАРИУПОЛЯ!

10:06 Про гуманітарну ситуацію в Маріуполі.

9:50 Захисники Маріуполя з початку війни знищили близько 6 тисяч російських захватчиков і більше 100 одиниць бронетехніки. Об цьому заявив заступник командира полка "Азов", капітан Святослав Паламар ("Калина"). "Удалось знищити близько 6 тисяч одиниць вражеської сили, в тому числі одного генерала. Це близько 78 танків. Це більше 100 одиниць бронетехніки. Це за підтвердженими даними. Є ще, звісно, ​​багато непідтверджені дані, на які ми не будемо посилатися", - сказав він. Святослав Паламар підчеркнул, що на штурм Маріуполя враг бросил свої елітні подразделения.

9:17 Рашисти не прекращают вести огонь по "Азовстали". Оккупанти б'ють з артиллерії та авіації. К слову, активний штурм завода, де знаходяться, в тому числі, українські захисники, безуспішно ведеться російськими з початку травня. В загальному, на сході орки застосовують все, що можуть, щоб нанести максимальний урон ВСУ. Противник намагається вилучити тактичне положення в районах населених пунктів Камишеваха, Красногорівка, Новомихайлівка, Константинівка і Победа. Успеха не має

05:50 З початку повномасштабного військового вторгнення Росії українські військові у Маріуполі знищили 6 тисяч окупантів.

Про це розповів заступник командира полку Азов Святослав Паламар.

За його словами, росіяни залучили до боїв за Маріуполь близько 14 тисяч військових. Також у боях за Маріуполь брали участь бойовики ПВК Вагнера, інші найманці, спецпідрозділи, а також тактична та стратегічна авіація.

Українським військовим вдалося у місті знищити близько 78 танків, понад 100 одиниць бронетехніки та одного генерала.

02:34 Мер Одеси Геннадій Труханов заявив, що Маріуполь рятує Одесу.

"Справді, це триває. Маріуполь рятує не лише Одесу, на мій погляд, а Україну в цілому, бо та самовідданість, яку виявляють наші військові у Маріуполі, – це справді приклад героїзму. Я вважаю, що ми в Одесі почуваємося у відносній безпеці, тому що там битва йде у прямому сенсі не на життя, а на смерть", - заявив Труханов.

00:35 Управління Верховного комісара ООН з прав людини заявило про те, що реальні цифри щодо кількості загиблих у Маріуполі значно вищі за офіційну статистику, оскільки отримання інформації відбувається із затримкою, і багато повідомлень про втрати серед цивільного населення все ще потребують підтвердження.

00:01 Тривають дуже складні переговори щодо наступного етапу евакуаційної місії із заводу "Азовсталь" у Маріуполі.

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Не припиняємо спроб врятувати з Маріуполя та "Азовсталі" всіх наших людей. Наразі йдуть дуже складні переговори щодо наступного етапу евакуаційної місії – вивезення тяжко поранених, медиків", - сказав глава держави.

За його словами, для відповідних переговорів залучені усі у світі, хто може бути найвпливовішими посередниками.

Вас також можуть зацікавити новини: