Він виступає за розміщення баз НАТО в Україні / фото ua.depositphotos.com

Ветеран російсько-української війни, майор запасу ЗСУ Олексій Гетьман переконаний, що розміщення бази НАТО в Україні суттєво змінило б ситуацію. Так в інтерв'ю "Обозревателю" він прокоментував ідею міністра оборони Олексія Резніка внести зміни у Конституцію України й дозволити розміщення іноземних військових баз.

Гетьман звернув увагу на ядерний шантаж Росії та її намагання розмістити тактичну ядерну зброю в Білорусі. Він переконаний, що скасування заборони на розміщення іноземних військових баз в Україні стане дуже серйозним кроком:

"Ми говоримо про гарантії безпеки для України до нашого вступу в НАТО, розглядаються різні варіанти. І найкращою гарантією було б саме розміщення баз НАТО, бажано на східних кордонах".

Відео дня

Майор запасу ЗСУ вважає, що після такого у Росії відпало б бажання "лізти" в Україну зонайменше на найближчі 100 років. 

Він нагадав, що ядерна зброя розміщена у кількох країнах Європи, й це - не порушення міжнародного законодавства, адже бази НАТО перебувають там на підставі договорів. Так само тактичну ядерну зброю, каже він, можна було б розмістити на нашій території.

Ідея Резнікова про розміщення іноземних військових баз в Україні

Міністр оборони України Олексій Резніков заговорив про необхідність внести зміни до Конституції й дозволити розміщувати в країні іноземні військові бази. 

В авторському матеріалі на сайті Liga.net від 17 липня очільник Міноборони написав, що нормою української Конституції не допускається розташування іноземних військових баз на території країни.

"Зрозуміло, що за необхідності можна знайти юридичну формулу, щоб не називати базу базою, а якимось "центром взаємодії та обміну досвідом" або щось. Але навіщо? Треба прибрати це обмеження, яке втратило актуальність, щоб знищити ґрунт для спекуляцій", — зазначав він.

Вас також можуть зацікавити новини: