Чи потрібно проходити ВЛК, якщо є відстрочка / колаж УНІАН, фото УНІАН

Мобілізація в Україні триває з моменту початку повномасштабного вторгнення, а це значить, що всі військовозобов'язані чоловіки з 18 до 60 років повинні прийти в ТЦК для уточнення своїх даних, якщо отримали повістку. УНІАН розповість, чи потрібно робити це, якщо є статус "не придатний у воєнний час".

Що таке "білий" квиток і кому його видають

"Білий" квиток - це наратив із Радянського Союзу, коли військовий квиток був червоного кольору, його видавали всім чоловікам, придатним до несення військової служби. Тим, хто на думку військово-лікарської комісії вважався непридатним, видавали квиток білого кольору. Юридично, такого документа не існує, тому саме поняття білого квитка - це, скоріше, про статус і стан, ніж про як такий "папірець".

Існує певний розклад хвороб, які визначають стан військовозобов'язаного, вони діляться на 4 ступені:

Відео дня
  • а - хто не придатний у воєнний час і мирний, виключений з військового обліку;
  • б - не придатний до військової служби в мирний час, не придатний або обмежено придатний у воєнний час;
  • в - обмежено придатний у мирний час, придатний або обмежено придатний у воєнний час;
  • г - придатний у мирний і воєнний час.

В Україні ці положення регулює Наказ № 402 про Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних силах України. Згідно з ним, будь-який чоловік, який отримав військовий квиток "не придатний у мирний і воєнний час", маючи категорію "а", не ставитимуть на облік - він залишається недоторканним для мобілізації.

Чи потрібно проходити ВЛК тим, хто не придатний для мобілізації

Якщо військовозобов'язаний чоловік отримав висновок ВЛК "не придатний до несення військової служби з переглядом через (6-12) місяців", то він, скоріш за все, буде цікавитися, чи можна не проходити ВЛК після закінчення цього часу.

Тут важливо розуміти логіку - такий висновок, як правило, дають на підставі пунктів 7, 11, 12 г, 13д, 24, 37, 44, 48, 56, 59, 65, 72, 81 того самого розпису хвороб. Військово-лікарська комісія припускає, що для лікування хвороби, що перешкоджає отриманню статусу "придатний", потрібен термін від півроку до року. Після цього чоловік має знову пройти ВЛК - або підтвердити свою непридатність до служби, змінити статус на "не придатний", або вирушити до лав ЗСУ зі статусом "придатний".

Вас також можуть зацікавити новини: