Загальна мобілізація - Україна "затягує ремені" / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

До Верховної Ради подали законопроект, згідно з яким загальна мобілізація в Україні "заграє новими фарбами". Якщо депутати проголосують "за", а президент підпише законопроект, нові правила набудуть чинності. УНІАН розібрався, що пропонують змінити можновладці.

Мобілізація в Україні 2023 - останні новини за текстом законопроекту

Мобілізація в Україні сьогодні проводиться за певними правилами, але оновлений законопроект пропонує змінити багато норм для військовозобов'язаних осіб. основні положення такі:

  • призовний вік в Україні знижується до 25 років;
  • скасування строкової служби, замість неї - базова військова підготовка;
  • мобілізація для добровольців дає 2 місяці на вирішення своїх особистих питань і проблем перед відправкою на службу;
  • виключена норма захисту від призову для тих, хто мають дружину (чоловіка), чи батьків із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особі не мають інших працездатних осіб;
  • арешт на кошти і цінності в банку, обмеження на водіння авто через суд.

У тексті законопроекту сказано, що останній пункт стосуватиметься тих громадян призовного віку, які не з'явилися в ТЦК протягом 10 днів з моменту отримання повістки. Крім арешту рахунків і цінностей і неможливості вільно водити авто, вони також не зможуть виїхати за кордон.

Відео дня

Мобілізація та вручення повістки в електронному вигляді

Ще одне нововведення - повістки можуть бути відправлені призовникам, військовозобов'язаним і резервістам в електронний кабінет. На думку влади, це теоретично може полегшити те, як проходить мобілізація. 

Днем вручення повістки про виклик в ТЦК є:

  • день вручення такої повістки під розписку;
  • день, коли ТЦК отримають повідомлення про те, що повістка доставлена в електронний кабінет призовника (!).

Крім цього, всі громадяни віком від 18 до 60 років, які перебувають на обліку (або зняті з нього), повинні мати при собі військово-обліковий документ і пред'являти його на вимогу представника ТЦК, поліцейського або ДПСУ.

Автори законопроекту додатково назвали причини, які вважаються поважними для неявки в ТЦК за термінами, позначеними в порядку денному:

  • перешкода стихійного характеру;
  • хвороба призовника;
  • дії країни-агресора або інші обставини, що позбавили можливості прибути в зазначені пункт і термін;
  • смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича дружини.

Про причини неприбуття слід повідомити ТЦК протягом трьох днів з кінцевої дати, визначеної в порядку денному.

Мобілізація силами поліції та лікарів - нові повноваження

Також мобілізація в Україні 2024, якщо законопроект буде прийнятий, передбачає, що міські адміністрації та органи місцевої влади можуть і повинні сприяти співробітникам ТЦК і забезпечувати прибуття призовників в сам ТЦК.

Співробітники поліції на законодавчому рівні отримають можливість законно інформувати чоловіків призовного віку про необхідність відвідати ТЦК, а також зможуть допомогти співробітникам ТЦК і СП доставити ухилянта і\або призовника в центр комплектування.

Повідомляти ТЦК про перебування на стаціонарі осіб від 18-25 років хочуть зобов'язати керівників лікарень. Лікарі звітуватимуть військкомату про їхнє надходження на лікування протягом трьох днів.

Мобілізація для чоловіків за кордоном

Депутати, які створили цей законопроект, також вважають, що мобілізація в Україні повинна торкнутися і тих чоловіків призовного віку, яким вдалося покинути країну. Спеціально для них прописана важлива норма:

Будь-які консульські дії в закордонних дипломатичних установах для чоловіків від 18 до 60 років, які є призовниками, військовозобов'язаними або резервістами, будуть здійснюватися тільки при наявності у них військово-облікових документів.

Виняток - оформлення посвідчення на повернення в Україну, консульські дії щодо дітей, якщо другий батько - іноземець, оформлення спадщини.

ВАЖЛИВО: оформлення паспорта громадянина України, закордонного паспорта громадянина України теж буде проводитися тільки при наявності військово-облікових документів

Вас також можуть зацікавити новини: