Путін все ще може ввести у війну армію Білорусі / фото УНІАН, Олександр Синиця

У разі вторгнення армії Білорусі в Україну Росія відведе для її військових завдання в західній частині нашої країни.

Таку думку висловлюють військові експерти, опитані "РБК-Україна".

За словами Олега Жданова, ймовірність нападу білоруських військових на сьогодні становить 50 на 50. Армія Лукашенка на сьогодні - найбільший резерв для Путіна, який той може кинути на війну прямо зараз. При цьому для самого білоруського диктатора указ про вторгнення загрожує внутрішньою дестабілізацією і подальшою втратою влади. На думку Жданова, Лукашенко буде робити все для уникнення подібного сценарію.

Відео дня

"Єдине стратегічне завдання білоруської армії полягатиме в тому, щоб відсікти поставки західної допомоги, яка йде в Україну. Напрямок наступу-Луцьк-Львів. Я дуже сумніваюся, що у них вийде хоча б до Луцька дійти. Тому що ми також готові їх там зустріти з самого початку війни, ми це очікували", - сказав Жданов.

У свою чергу директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь вважає, що ймовірність вступу Лукашенка у війну залишається високою. Хоча він і намагається всіляко зберегти статус-кво, що дозволяє йому утримувати владу. Як відомо, Загальна чисельність армії Білорусі налічує не більше 50 тисяч осіб. З них - максимум 25 тисяч бойового особового складу. Так, на територію України може зайти не більше 5-10 тисяч осіб - вони навряд чи зуміють домогтися будь-якого успіху, уточнив Самусь. І тим самим Путін ризикує ще більше, штовхаючи Лукашенка на війну. Якщо в Білорусі почнуться масові протести, йому буде точно не до кремлівської "спецоперації".

"Якщо уявити, що Білорусь виключається з цієї кампанії, тоді для Путіна настають дуже важкі часи. Для України тоді скорочується фронт приблизно на 40%. Якщо виключити північний фронт, тоді ми отримаємо звільнення великої кількості сил, які можуть бути використані для контрнаступу проти Росії за всіма іншими напрямками", - пояснив Самусь.

Раніше в Генштабі заявили, що імовірність вторгнення Збройних сил Білорусі в Україні залишається високою.